ΠΣΔΨηφιακή Ασφάλεια
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 13:55

Εμείς ανοίγουμε την πόρτα στους ιούς μέσω των υπολογιστών

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για την ασφάλεια του υπολογιστή από τον ίδιο τον χρήστη του, ο οποίος, όπως προκύπτει από τελευταία σχετική έκθεση, ευθύνεται για το 45% των ψηφιακών μολύνσεων, κάτι λιγότερο από τις μισές δηλαδή. Το ποσοστό αναφέρει σε έκθεσή της η Microsoft, στην οποία θα πρέπει να κάνετε και τα παράπονά σας, αν έχετε.

Συνήθως κάποιος μολύνει εν αγνοία του τον υπολογιστή πατώντας ένα link στο Διαδίκτυο, το οποίο υποτίθεται πως υπόσχεται πλούτη, ευημερία ή γλυκές ξέγνοιαστες νύχτες με κάποιο παραδεισένιο ουρί. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν οι σελίδες αυτές είναι να «φυτεύουν» στον υπολογιστή κάποιον ιό ή ένα άλλο ψηφιακό «ζουζούνι», που κάνει τη ζωή του χρήστη πιο δύσκολη και σαφώς λιγότερο ασφαλή.

Γυρίστε την πλάτη λοιπόν στις ιστοσελίδες που υπόσχονται πολλά λεφτά και ωραίες γυναίκες… Έστω πως με τα δύσκολα, μαθαίνοντας από τα παθήματα δηλαδή, κάποια στιγμή οι απρόσεκτοι να έχουν περισσότερο το νου τους.

Δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για τους υπολογιστές και τα δεδομένα είναι τα μικρά αποθηκευτικά μέσα που συνδέονται στις θύρες USB. Στη μελέτη της Microsoft αναφέρεται πως το 26% των περιστατικών ασφαλείας προέρχονται από USB που μολύνουν τον υπολογιστή μέσω της λειτουργίας autorun.

Απενεργοποίηση

Η συγκεκριμένη λειτουργία δημιουργήθηκε προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες και να αυτοματοποιεί την εκτέλεση μιας εφαρμογής όταν ένα αποσπώμενο μέσο αποθήκευσης συνδέεται στον υπολογιστή.

Ομως έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως φορέας ιών (και λοιπών «ζουζουνιών»). Συμπέρασμα, κλείστε το autorun και -εννοείται ίσως- μην πιστεύετε σε μηνύματα που σας υπόσχονται πως σε κάποια γωνιά του Διαδικτύου κρύβονται οι λύσεις για όλα σας τα προβλήματα…

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

Διαβάστηκε 1361 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 11:39
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στον αέρα η ασφάλεια των ιστοσελίδων »

Προσθήκη σχολίου

Η γνώμη σας μετράει!