ΠΣΔΨηφιακή Ασφάλεια
 • Like us on Facebook
 • "Παίξτε" με το διαδραστικό infographic πρωτιάς για τα Ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας!
 • Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 13:18

Το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα «Το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού». Στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η έκταση  του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία και οι σοβαρές επιπτώσεις του στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αποτελεσματική  αντιμετώπισή του μετά από συστηματική διερεύνηση και καταγραφή του. Ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να διαδραματίσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης, η υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία και η συνεργασία με φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Παιδιού, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), το Χαμόγελο του Παιδιού, κ.α.

Οι δράσεις που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν είναι:

Αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων Δ.Ε. για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών», έπειτα από πρόταση του Συνηγόρου του Παιδιού.

Αποστολή ενημερωτικής επιστολής – εγκυκλίου με την οποία ενημερώθηκαν οι μαθητές για τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια 13-17 ετών,  θα συνδράμει συστηματικά στο έργο του Συνηγόρου και θα του μεταφέρει τις απόψεις των παιδιών για διάφορα θέματα σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, μιας πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας.

Συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) για τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος Παρέμβασης με δείγμα από Δημοτικά σχολεία της Αττικής και θέμα: «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για το φαινόμενο του εκφοβισμού – θυματοποίησης ανάμεσα στους μαθητές». Επίσης το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει στο Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο, το οποίο θα συντονίζεται από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου σχετικά με τα αίτια και τις μεθόδους παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο.

Είναι έτοιμο προς υπογραφή πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας με άξονες την Αγωγή Υγείας, τη Διατροφή και την Άθληση, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός διαπιστώσει φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, να παραπέμπει άμεσα σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Μονάδες Εφήβων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών,  Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε σχέση με τον κυβερνοεκφοβισμό, το Υπουργείο Παιδείας έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Καθιέρωση «Ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας».

Δείτε παρακάτω το βίντεο 15' από το Safer Internet για το τι είναι ο κυβερνοεκφοβισμός, μορφές και συνέπειες του καθώς και  τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Διαβάστηκε 1122 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 12:18

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Η γνώμη σας μετράει!

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού
 • Οι ψηφιακοί πολίτες του σήμερα και του αύριο