Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 23:41

Ο απόλυτος οδηγός για creative commons (και εικόνες)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Τα "παλιά" καλά χρόνια η έρευνα σήμαινε να πηγαίνεις στη βιβλιοθήκη, να βρίσκεις πληροφορίες ανάμεσα σε αρκετά βιβλία και να υποδεικνύεις ακριβώς τις πηγές, όταν έφτανες πλέον στο σημείο να δημιουργήσεις τη σχετική βιβλιογραφία. Το Διαδίκτυο έχει επιφέρει ένα σημαντικό πλήθος από γκρίζες ζώνες στον κόσμο των παραπομπών και ειδικά της βιβλιογραφίας. Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν πώς να διακρίνουν το σχετικό και αξιόπιστο υλικό από την έρημο των σκουπιδιών που διαφορετικά παράγει το internet (βλ. σχετικά Η πληροφορύπανση και η επίδρασή της στις παιδικές σκέψεις). Πώς κάνεις αναφορά όμως σε ένα tweet, ή οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση κοινωνικού δικτύου; Είναι αυτό εφικτό και κατά πόσο θεωρείται «αξιόπιστο»; Και όταν πρόκειται για διαμοιρασμό των πληροφοριών - ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο - τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ευτυχώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις άδειες Creative Commons. Τι είναι όμως οι άδειες cc;

Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν σε κάθε χρήστη στο διαδίκτυο να καταλάβει εύκολα πώς μπορεί (και δεν μπορεί) να μοιράζεται ό, τι βρίσκει στο διαδίκτυο. Οι άδειες είναι οπτικές, και αν δεν είστε σίγουροι για αυτό που βλέπετε στην εργασία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ανατρέξετε στην ελληνική ιστοσελίδα CC για να δείτε. Το παρακάτω εύχρηστο infographic στα Αγγλικά δίνει μια αρκετά λεπτομερή επισκόπηση των αδειών και τι σημαίνουν. Είτε έχετε ένα προσωπικό ή μαθητικό ιστολόγιο (blog), ή οι μαθητές σας θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια φωτογραφία που έχουν βρεί σε μια παρουσίαση, ο οδηγός αυτός είναι εξαιρετικά βολικός!

Συνοπτικά παραθέτουμε τα εξής σχετικά με τον Οδηγό για τις Creative Commons άδειες:

Περισσότερες από το 90% των φωτογραφιών CC στο διαδίκτυο δεν αποδίδονται καθόλου!

Περισσότερες από 99% των φωτογραφιών CC στο διαδίκτυο δεν έχουν αποδοθεί σωστά...

ΟΛΕΣ οι άδειες CC σας επιτρέπουν να: αντιγράψετε το έργο, να το διανείμετε, εμφανίσετε δημοσίως, να το καταστήσετε ψηφιακό και να το μετατρέψετε σε άλλη ψηφιακή μορφή (π.χ.: pdf σε jpg)

ΟΛΕΣ οι άδειες CC: εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, ισχύουν για τη διάρκεια του δικαιώματος του δημιουργού, είναι μη ανακλητές και δεν είναι αποκλειστικές.

Υπάρχουν όροι που μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από αυτό. Για παράδειγμα, μερικοί λένε: Πρέπει να αποδώσετε το έργο, δεν μπορείτε να κάνετε τα χρήματα από το έργο, δεν μπορεί να κάνει ένα παράγωγο του έργου, ή μπορείτε να διανέμετε παράγωγα του έργου μόνο υπό την ίδια άδεια με την αρχική εργασία.

Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε την απόδοσή σας κάτω από τη φωτογραφία (για φωτογραφίες) ή στο κάτω μέρος μίας ανάρτησης σε ιστολόγιο (εάν το μοιράζεστε online).

Πηγή:edudemic

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της αναφοράς των διαδικτυακών πηγών που αξιοποιούμε για οποιαδήποτε εργασία μας. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες των βιβλίων και επισημαίνουμε κάθε φορά την πηγή μας, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τα δεδομένα του Διαδικτύου και να αναφέρουμε τις ιστοσελίδες που μας βοήθησαν στην υποστήριξη της γνώμης μας.

Διαβάστηκε 8062 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 12:21
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα