Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της ιστοδιάλεξης είναι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης από απόσταση μεταξύ του ή των παρουσιαστών με τους συμμετέχοντες σε πραγματικό χρόνο. Οι συμμετέχοντες, όταν τους παρέχεται η δυνατότητα από τον παρουσιαστή, μπορούν:
- να επικοινωνούν μέσω ακουστικών – μικροφώνου και κάμερας,
- να «σηκώνουν» το χέρι (εικονικά) είτε για να υποβάλλουν μία ερώτηση είτε για να απαντήσουν ενδεχόμενες ερωτήσεις του παρουσιαστή κλπ.
- να πληκτρολογούν ερωτήσεις προς τους παρουσιαστές.
- να χρησιμοποιούν εικονικούς μαρκαδόρους για να υποδείξουν κάτι σε ασπροπίνακα ή να μοιράζουν την οθόνη τους για να δείξουν κάτι
- να απαντούν σε ερωτηματολόγια ή δημοσκοπήσεις κατά την διάρκεια της παρουσίασης και να βλέπουν τα αποτελέσματα όλων όσων έχουν απαντήσει
Εκτός από τη δυνατότητα παρακολούθησης του webinar σε πραγματικό χρόνο – απευθείας σύνδεση στο Διαδίκτυο (on-line) – είναι πάρα πολύ σημαντική και η δυνατότητα παρακολούθησης ορισμένων από αυτών της εγγραφής (video) τους, σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως το συγκεκριμένο. Έτσι επιτυγχάνεται, είτε κάποιος που δεν κατέστη δυνατό να το παρακολουθήσει, να το κάνει σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε ακόμα και να επαναλάβει την παρακολούθηση όσες φορές θέλει.
Σκοπός των ιστοδιαλέξεων είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ομιλητές και ακροατές από απομακρυσμένες περιοχές να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου. Έτσι ειδικοί επιστήμονες ή εκπαιδευτικοί με εμπειρία παρουσιάζουν και συζητούν θέματα από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και της εφαρμογής καινοτομιών στη καθημερινή εκπαιδευτική πράξη. Η εγγραφή της ιστοδιάλεξης (webinar) και η ανάρτηση της με άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ στο αποθετήριο http://blogs.sch.gr/webinarspe1920/ συνεισφέρει γενικότερα στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι ιστοδιαλέξεις (webinars) οργανώνονται από το Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας και απευθύνονται κύρια στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε στελέχη εκπαίδευσης αλλά και σε οποιοδήποτε συνάδελφο άλλης ειδικότητας που θα ενδιαφέρει κάποιο από τα θέματα τους.
Στο σεμινάριο έχουν προσκληθεί και κάνουν παρουσιάσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί από την τριτοβάθμια τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα θέματα περιλαμβάνουν διαλέξεις για αντικείμενα της επιστήμης της πληροφορικής, θέματα διδακτικής της πληροφορικής, παιδαγωγικά θέματα, ειδική αγωγή κ.α. με στόχο την επιμόρφωση αλλά και την ενημέρωση - επικαιροποίηση των γνώσεων των συναδέλφων στις σύγχρονες εξελίξεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα των αντίστοιχων επιστημών.
Τα webinars στηρίζονται στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Saba Centra v.7.5 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Για την πραγματοποίηση τους έχει διατεθεί ένα εικονικό δωμάτιο, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ).