• Ο επίσημος ενημερωτικός κόμβος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την Aσφάλεια στο Διαδίκτυο. Περιηγηθείτε ελεύθερα, χωρίς διαφημίσεις!
 • Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • "Παίξτε" με το διαδραστικό infographic πρωτιάς για τα Ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 21:11

Η δημοτικότητα του Facebook και πώς να προφυλαχθείτε

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

FBΤο φαινόμενο του Facebook, εκτός από παγκόσμιο, τείνει να γίνει και εθνικό, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αν το Facebook ήταν χώρα (από την άποψη του πληθυσμού) τότε θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδονησία και τη Βραζιλία, πόσο μάλλον την Ελλάδα. Ενώ για αρκετούς χρήστες είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να επικοινωνούν με άλλους, για τα σχολεία έχει αποδειχθεί δύσκολο στη διαχείρισή του, στα οποία μάλιστα παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων διαδικτυακής παρενόχλησης και κυβερνοεκφοβισμού των παιδιών μέσω Facebook.

Το βασικό ζήτημα για τα σχολεία είναι πώς να στηρίξουν τους μαθητές (και σε πολλές περιπτώσεις τους γονείς και κηδεμόνες) με συμβουλές για το πώς να αφαιρέσουν περιεχόμενο ή να μπλοκάρουν προφίλ χρηστών. Τα σχολεία πρέπει επίσης να έχουν επίγνωση των κινδύνων από πιθανούς θύτες, όπως και των μέτρων εκείνων που πρέπει να ληφθούν εάν ένα παιδί ή νεαρό άτομο προσβάλλεται μέσω Facebook. Υπάρχει άραγε καθολική προστασία;

Ατυχώς, δεν υπάρχει ενιαία λύση (εκτός από το να μην έχουν προφίλ) και το διδακτικό προσωπικό, όπως και οι γονείς, πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθοδήγηση ενός νεαρού ατόμου, μέσω της  ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ρυθμίσεων ενός λογαριασμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Επίσης, οι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και ότι η δημιουργία ενός λογαριασμού για ένα παιδί που είναι κάτω των 13 ετών παραβιάζει την παράγραφο 4.5 σχετικά με τη δήλωση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του ίδιου του εργαλείου (βλ. όροι Facebook). Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη του οργανισμού knowthenet, το 87% των εφήβων ανέφερε ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω του Facebook (βλ. επίσης το αντίστοιχο infographic). 

Ποιοι είναι οι Facebook όροι και πολιτικές;

Κάθε site κοινωνικής δικτύωσης έχει ένα σύνολο κανόνων ή όρων χρήσης που ζητά απ’ όλους τους χρήστες να ακολουθούν κατά τη δημιουργία ενός προφίλ ή σελίδας. Το Facebook κάνει χρήση αυτών όταν ασχολείται με μια αναφορά σχετικά με παραβίαση όρων.

Δήλωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Όροι της κοινότητας του Facebook

Πώς μπορώ να αναφέρω έναν ανήλικο που έχει προφίλ στο Facebook και είναι κάτω από την ηλικία των 13 ετών;

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Facebook, όλοι οι χρήστες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα προφίλ πρέπει να είναι ηλικίας 13 ετών και άνω (με εξαίρεση την Ισπανία και τη Νότια Κορέα, που είναι 14). Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Facebook είναι ένα καταχωρισμένο site στην Αμερική και κατά συνέπεια ακολουθεί το νόμο στις ΗΠΑ περί online προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών (COPPA), ο οποίος ορίζει ρητά ότι η χρήση προσωπικών δεδομένων, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 13 ετών, είναι περιορισμένη.

Αναφέρετε ένα παιδί κάτω από το όριο ηλικίας

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μου στο Facebook;

Όταν ένας λογαριασμός ρυθμίζεται για  πρώτη φορά στο Facebook, η σημαντικότερη ενέργεια για κάθε άτομο είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου έχουν καθοριστεί αναλόγως. Όλοι οι χρήστες πρέπει να διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τη Facebook Privacy Page για να μάθουν τυχόν αλλαγές στην ιδιωτικότητα ή τις ρυθμίσεις λογαριασμού.

Διαχείριση ρυθμίσεων

Πώς μπορώ να αποκλείσω κάποιον από το να επικοινωνεί μαζί μου στο Facebook;

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να σταματήσει κάποιος την αποστολή κακόβουλων σχολίων, είναι να τον εμποδίσετε να είναι σε θέση να σας στείλει μηνύματα. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε είτε το όνομα ή τη διεύθυνση email.

Μπλοκάρισμα άλλων χρηστών

Πώς μπορώ να αναφέρω καταχρηστικό περιεχόμενο στο Facebook;

Το Facebook έχει μια σειρά από πρότυπα που όλοι οι χρήστες θα πρέπει να τηρούν κατά τη δημιουργία ενός προφίλ. Οι χρήστες είναι σε θέση να αναφέρουν διάφορα είδη κατάχρησης που μπορεί να περιλαμβάνει μια φωτογραφία, ψεύτικο προφίλ ή ανάρτηση. Ωστόσο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διαχειριστών του site για να κρίνουν αν το περιεχόμενο παραβιάζει τους κανόνες και θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Αναφορά περιεχομένου

Δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook; Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να αναφέρετε περιπτώσεις κατάχρησης στο Facebook.

Αν ένας χρήστης επιθυμεί να αναφέρει εικόνες (σεξουαλικής) κακοποίησης παιδιών στο Facebook, μπορεί να κάνει μια καταγγελία στο www.safeline.gr

Πώς μπορώ να αναφέρω έναν  ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook;

Εάν ένας χρήστης έχει δημιουργήσει ένα ψεύτικο λογαριασμό στο όνομα ενός άλλου ατόμου, τότε μπορεί να αναφερθεί στο Facebook (είτε έχετε λογαριασμό είτε όχι).

Αναφορά παραπλανητικού λογαριασμού

Μπορώ να ελέγξω την κατάσταση μιας αναφοράς που έχω υποβάλει στο Facebook;

Όταν κάποιος έχει υποβάλει αναφορά στο Facebook, για να ελέγξει την κατάσταση της αναφοράς του έχει την επιλογή από τον «Πίνακα υποστήριξης».

Status αναφοράς

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, ο τρόπος λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει την αντίδραση των Εισαγγελέων, καθώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το Facebook δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες του. Στη χώρα μας τέλος, αξίζει να "συμμαχήσετε" για τα δικαιώματα των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω Facebook, με ορόσημο τις 8 Σεπτεμβρίου 2013 απαιτώντας από το Facebook να σεβαστεί επιτέλους τα δικαιώματα των παιδιών.

Πηγή φωτό: Facebook

Διαβάστηκε 5943 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:02

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 12:53 δημοσιεύθηκε από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ

  Eίχα κι εγώ αντίστοιχο μήνυμα στο e-mail μου απο τον ίδιο κύριο ότι κέρδισα χρήματα απο το facebook.
  Το παραθέτω

  Αναγνωρίζουμε τη λήψη της αλληλογραφίας σας σε σχέση με το e-mail που στάλθηκε σε σας. Σας έχει απονεμηθεί $ 500,000.00 (ένα εκατομμύριο δολάρια) στο Facebook 2013 σε απευθείας σύνδεση Draw E-mail.

  Το email σας επιλέχτηκε τυχαία μέσω του συστήματος Ψηφοφορία υπολογιστή μας από τους καταλόγους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου World. Γράφω για να σας εξοικειώσει με τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσει τις απαιτήσεις σας. Από την πλευρά μας, έχουμε εντολή να σας δούμε μέσα. Θα εργαστεί επιμελώς για την υλοποίηση αυτής της εντολής, όπως σεβόμαστε τις απόψεις, τις απόψεις σας και το πιο σημαντικό προστασία της ιδιωτικής ζωής σας.

  Ευγενικά μας παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες για την εξακρίβωση του βραβείου σας;

  Πλήρες όνομα με σάρωση ID αποδείξει
  ηλικία
  διεύθυνση
  φύλο
  ιθαγένεια
  Κινητό Τηλέφωνο #
  E-mail διεύθυνση
  Οικογενειακή Κατάσταση
  επάγγελμα


  Θα είναι ενήμεροι για να κρατήσει τη νίκη πληροφορίες για τον εαυτό σας μέχρι το ταμείο σας έχει κυκλοφορήσει σε σας για να αποφευχθεί η διπλή απαίτηση η οποία θα οδηγήσει στην απόλυτη ακύρωση / διακοπή του βραβείου. Επίσης, δεν ανέχονται Χαλαρότητα και ασυνέπεια στην αξίωση.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κλήρωση είναι αποκλειστικά διεξάγεται από το Facebook Company, CA και δεν μπορεί να ζητηθεί από οποιαδήποτε από Περιφερειακά Γραφεία μας στη χώρα / περιοχή σας. Όλες οι ανακοινώσεις πρέπει να είναι μέσω CCC, CA, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό δεν είναι οποιαδήποτε πράξη της απάτης όπως μας υποστηρίζονται πλήρως από United States GOVERNMENT, παρακαλούμε να έρθετε πίσω σε μας μετά από επαλήθευση τα στοιχεία σας, για την αποτελεσματική παροχή των WON ΒΡΑΒΕΙΟ σας.  Για άλλη μια φορά, Σας συγχαίρουμε για αυτό το επίτευγμα ορόσημο και σας παρακαλώ θερμά με την ευθύνη της διασφάλισης της επιτυχούς αξιώσεις. Θα σας απαντήσουμε με τις οδηγίες απελευθέρωσης του Ταμείου για την παραλαβή μας τα προσωπικά σας στοιχεία όπως ζητήθηκε παραπάνω.


  Dr David Ebersman
  For Facebook Promotion
  +1 913 795 5388
  With United States GOVERNMENT


  Σκέφτομαι να απευθυνθώ στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 • Σύνδεσμος σχολίου Internet Safety Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 11:46 δημοσιεύθηκε από Internet Safety

  κ. Ανδρεσάκη,

  Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

  Επ' ουδενεί η Facebook δεν θα επικοινωνούσε με mail διαφορετικό από αυτά που χρησιμοποιεί, πόσο μάλλον του gmail. Όπως και να έχει η εγκυρότητα τέτοιων μηνυμάτων αναλώνεται στο συντακτικό και κατατάσσεται στις λεγόμενες "Νιγηριανές απάτες".

  Κατά συνέπεια αγνοήστε το, αν δεν το έχετε διαγράψει ήδη.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 15:25 δημοσιεύθηκε από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ

  ΠΗΡΑ ΜΗΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΟΤΙ ΚΕΡΔΗΣΑ KAI ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΓΚΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ


  Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο underlisted αξιώσεις το συντομότερο δυνατόν για την άμεση απελευθέρωση των κερδών σας:
  Rev Donald Graham

  Claims Department Manager

  Bond Trust Limited.

  Email: facebookpromotionaward2013@gmail.com

  Tel : 323-400-2432
  Για άλλη μια φορά εξ ονόματος όλου του προσωπικού μας, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
  Με εκτίμηση,
  Dr David Ebersman

  Facebook Promotions Manager.

  Facebook Α.Ε.

Προσθήκη σχολίου

Η γνώμη σας μετράει!

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού