• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 12:45

SafeLine: Κυριαρχεί το Facebook στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

SafeLine.gr

 Ως γνωστόν το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν “εικονικό καταφύγιο” σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται  καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη  του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Οκτώβρη του 2005 η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει:
 εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
 ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία
 οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

Συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Δείτε παρακάτω και το σχετικό βίντεο για το Safeline. Αν έχετε συναντήσει παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο μπορείτε να κάνετε μια καταγγελία στη Safeline.gr μέσω της ειδικής φόρμας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους. Η συμπλήρωση των προσωπικών σας στοιχείων είναι προαιρετική. Ως εκ τούτου,η καταγγελία σας θα παραμείνει ανώνυμη εκτός και αν εσείς επιθυμείτε το αντίθετο. Κατά την υποβολή της καταγγελίας σας, η Safeline δεν καταγράφει κανένα επιπλέον στοιχείο (όπως π.χ. την IP διεύθυνση σας) πέραν αυτών που εσείς συμπληρώνετε.

Η SafeLine έλαβε συνολικά 1807 καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Ιανουάριος – Ιούνιος 2011. Ο αριθμός αυτός των καταγγελιών περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες περιεχομένου, όπως παρουσιάζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Οι 565 καταγγελίες που έλαβε η Safeline και αφορούσε το Facebook σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και τέλος, απειλής. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται τα ποσοστά των καταγγελιών που αφορούν τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης:

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταγγελιών αυτών, η SafeLine βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές  του Facebook, κάτι που έχει επιτευχθεί  μέσω του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών INHOPE,  με σκοπό την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταγγελίες που αφορούσαν περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας προωθήθηκαν, μέσω της κοινής βάσης δεδομένων (URL database) του INHOPE, σε αντίστοιχες Ανοικτές Γραμμές Καταγγελιών άλλων χωρών. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλες οι καταγγελίες, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.  Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλές από τις καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο προωθήθηκαν στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η SafeLine έχει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Διαβάστηκε 3975 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 10:55

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού