• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 14:14

Τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο τζόγος είναι ρίσκο, αυτό το ξέρουν όλοι, όμως η ταχύτατη διάδοση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο αν μη τι άλλο αυξάνει τους κινδύνους και, στα μέσα Νοεμβρίου 2011, η ολομέλεια του ΕΚ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για στενότερη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της χειρότερης πτυχής του, που είναι το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και για την προστασία των πιο ευάλωτων παικτών.

 Στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα το 10% όλων των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη παίζονται στο διαδίκτυο, από υπολογιστές ή και κινητά τηλέφωνα, με το συνολικό τζίρο να υπερβαίνει πια τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο οι κανόνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να απαγορεύουν πλήρως κάθε πρόσβαση στα παιχνίδια στο διαδίκτυο και άλλα να έχουν ελάχιστους περιορισμούς.

Στην ολομέλεια του Νοεμβρίου 2011, το ΕΚ ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα του Γερμανού ευρωβουλευτή J. Creutzmann που αποτελεί και τη θέση του Κοινοβουλίου έναντι της Πράσινης Βίβλου που παρουσίασε νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τους ευρωβουλευτές, κεντρικό ζητούμενο είναι να υπάρξει συντονισμένη στάση των κρατών μελών στο θέμα ειδικά σε ότι αφορά το παράνομο στοίχημα και την προστασία των παιδιών και άλλων «ευπαθών» ομάδων του πληθυσμού.

Περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ασφάλεια

Για το ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα αξιολόγησης και αδειοδότησης των ιστοσελίδων ώστε και οι παίκτες να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι επιχειρήσεις του χώρου να αναγκασθούν να ακολουθήσουν αυστηρότερα τους κανόνες που κάθε χώρα έχει θεσπίσει. Θα πρέπει έτσι μεταξύ άλλων να εξετασθεί η δυνατότητα να παρεμποδίζεται η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών καρτών σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Προστασία των αδυνάτων

Για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι  παίκτες, όπως τα παιδιά που ενδεχομένως θα παρασυρθούν από τις δυνατότητες που τους προσφέρονται, η νομοθεσία θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο διαδικτυακό τζόγο, με εξακρίβωση της ηλικίας του παίκτη και αυστηρά κριτήρια για την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του όλου συστήματος.

Θα πρέπει, τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει κατά πόσον είναι δυνατόν να εισαχθούν πανευρωπαϊκά ομοιόμορφα κριτήρια για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ενδεχομένως μέσω οδηγίας-πλαισίου αν και ως πρώτο κρίσιμο βήμα, το ΕΚ δέχεται τη θέσπιση πανευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας.

Διαβάστηκε 2706 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 13:28

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού