• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 22:15

Συμβουλές και εργαλεία για την προστασία των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο δεν είναι παρά μερικά από τα προβλήματα των γονιών της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι η επανάσταση στο διαδίκτυο έχει επηρεάσει θετικά πολλές πτυχές της ζωής μας, αλλά εξίσου και αρνητικές πλευρές της. Είμαστε μπροστά σε ένα διπλά ακονισμένο όπλο το οποίο απαιτεί σχολαστική προσοχή όταν χρησιμοποιείται.

 Είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο έχει εμποτιστεί στην κοινωνική υφή μας, σε σημείο που να εξαρτώμαστε από τη χρήση του στην καθημερινή μας ζωή. Εκτός από την αποστολή και την ανάγνωση e-mail, συμμετοχή σε chat και την κοινωνικοποίηση που είναι τα βασικά που κάνουν οι χρήστες συνεχώς, κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πλέον για το ηλεκτρονικό εμπόριο για να αγοράσουν από κατάστημα online, να διαβάσουν ebooks, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έχουμε το διαδίκτυο στο σπίτι θα πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή ποιος μοιράζεται μαζί μας αυτή τη συνδεσιμότητα, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Τα παιδιά, όταν χωρίς κανέναν έλεγχο μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να σερφάρουν σε επικίνδυνες θέσεις, συναντούν παράξενους ανθρώπους και ακόμη μπορεί να ανακαλύψουν νέα άσχημα πράγματα που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μάθουν. Και λόγω της ανωριμότητας τους, της αθωότητας και της προδιάθεσης να εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους, τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία για παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης. Οι γονείς γνωρίζουν γι ‘αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα; Φυσικά η πλειοψηφία, αν όχι όλοι τους ξέρουν, αλλά το θέμα είναι ότι αισθάνονται αβοήθητοι και δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να παρακολουθούν απρόσκοπτα ό, τι τα παιδιά τους κάνουν on-line. Αυτή η άγνοια, έλλειψη διορατικότητας ή πείτε το ό, τι θέλετε δεν είναι πλέον δικαιολογημένη. Οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτό το ζήτημα και για να τους βοηθήσουμε να το κάνουν αυτό, παραθέτουμε μία λίστα με μερικά από τα εργαλεία που οι γονείς πρέπει γνωρίζουν για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου που απειλεί την ασφάλεια των παιδιών. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γκουρού στην τεχνολογία ή να διαθέτει προχωρημένες δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις web εφαρμογές. Είναι απλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε με τις βασικές δεξιότητες στο internet τις οποίες όλοι σας διαθέτετε από τη στιγμή που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση.

1  MinorMonitor

Το MinorMonitor είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που βοηθά στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των παιδιών στο Facebook. Μπορεί να παρέχει λεπτομέρειες, όπως τις ενημερώσεις κατάστασης, λίστες φίλων, φωτογραφίες, και checked-in μέρη.
Αναλύει αυτόματα και εντοπίζει πιθανό εκφοβισμό, χρήση ναρκωτικών, σεξουαλικές αναφορές, αισχρολογία κ.ά. Παρακολουθήστε το βίντεο στα Αγγλικά για να μάθετε περισσότερα (πατήστε στο cc κουμπί για μετάφραση υπότιτλων από αγγλικά σε ελληνικά.

Κέντρο Ασφάλειας Google

Ως γονέας ή κηδεμόνας, γνωρίζετε τι είναι σωστό για την οικογένειά σας και με ποιον τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά σας καλύτερα. Για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να εξερευνήσει τις νέες τεχνολογίες, τα gadget και τις υπηρεσίες σε έναν διαδικτυακό κόσμο που διαρκώς αλλάζει, θα σας βοηθούσαν μερικές πρακτικές συμβουλές. Γι' αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με ειδικούς στην ασφάλεια, γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο – για να γνωρίζουμε πάντα ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές. Μαζί, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κοινότητα υπεύθυνων πολιτών του ψηφιακού κόσμου.

Άλλο ένα κέντρο για την ασφάλεια, αυτή τη φορά από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία. Στην ομάδα ασφαλείας του Facebook πιστεύουν και συμφωνούμε ότι η ασφάλεια είναι μια συζήτηση και κοινή ευθύνη μεταξύ όλων μας. Γι αυτό το λόγο παρέχουν τις πληροφορίες, τα εργαλεία καθώς και τις πηγές πληροφόρησης για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους (μη λησμονούμε ότι το FB απαγορεύεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών).
 

Το Cyberkids είναι μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη χορηγία γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το CyberKids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Στόχος της δημιουργίας του CyberKids είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου, όπως είναι η ανεύρεση χρήσιμων πληροφοριών και η ψυχαγωγία. Παράλληλος στόχος είναι η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το CyberKids μαζί με τα παιδιά τους, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια.

5 Εθνικά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Από το 2004 λειτουργούν με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. τα Εθνικά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υλοποιώντας εκστρατείες ενημέρωσης και παρέχοντας υπηρεσίες καταγγελίας παράνομου περιεχομένου / παράνομης συμπεριφοράς και γραμμές βοηθείας. Σήμερα λειτουργούν 30 Eθνικά Κέντρα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Έτσι και στη χώρα μας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) αποτελείται από τρεις άξονες δράσης:

 • Saferinternet.gr: Δράση ενημέρωσης και επαγρύπνησης γύρω από την ασφαλή και ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών και γύρω από την προστασία των ανηλίκων από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.
 • Safeline.gr: Ανοιχτή γραμμή που δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.
 • Γραμμή βοηθείας ΕΚΑΔ Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).
Το Ελληνικό Κέντρο αποτελεί από το 2004 τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe, καθώς και του Παγκόσμιου Δικτύου Inhope που είναι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών καταγγελίας παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο.
 
Πηγή: Το κείμενο μέχρι και την 1η επιλογή έχει μεταφραστεί από http://educationaltech-med.blogspot.com.
Διαβάστηκε 2227 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 22:52

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού