• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 16:50

Εθισμός των νέων στον τζόγο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι ενδίδουν τα τελευταία χρόνια στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το 6% των παιδιών ηλικίας 14-16 χρόνων δηλώνει πως παίζει στο Διαδίκτυο στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια ακόμη και σε ηλεκτρονικά καζίνο. Το ποσοστό είναι ανησυχητικό γιατί παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και κυρίως γιατί κινείται στο χώρο της παρανομίας.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κορμάς αναφέρει ότι σήμερα στην Παιδιατρική Κλινική Αγλαΐα Κυριακού, 10 από τα 130 παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρακολουθούνται λόγω της εξάρτησης τους από τον τζόγο.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνος Σφακιανάκης εξηγεί πόσο εύκολα μπορεί ένας νέος να παρασυρθεί από επιτήδειους στο διαδικτυακό χώρο. Με το νόμο 4002/2011 που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, στόχος είναι να ρυθμιστεί η λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων. Πολλά όμως ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στο θέμα της προστασίας των πολιτών και ιδιαίτερα των εφήβων και των νέων από τις ολέθριες συνέπειες που έχει ο εθισμός στον τζόγο.

836 χρήστες τυχερών παιχνιδιών και 864 συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων τα τελευταία 9 χρόνια, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εθισμού. Τα εξαρτημένα άτομα είναι στην πλειοψηφία άνδρες, ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης, ενώ περίπου το 40% ξεκίνησε την εξάρτηση από τον τζόγο, πριν τα 25 χρόνια!

Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες και τα βιώματα που μοιράζονται μαζί μας προσπαθούν να μας κινητοποιήσουν και να καταλάβουμε όσοι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από μια φαινομενικά απλή συνήθεια. Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δρόμοι χωρίς επιστροφή, αρκεί να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Εκπομπή «Προσωπικά» Μέρος Α’

Μαρτυρίες ανθρώπων που δίνουν το δικό τους αγώνα να ξεφύγουν από εθισμό στον τζόγο:
Κώστας: « Κάποιων ανθρώπων η ζωή ήταν να σπουδάσουν, να κάνουν καριέρα , εμένα η ζωή μου ήταν αυτή… Δε μετανιώνω γιατί δόξα τω Θεώ, υπήρξε το πρόγραμμα και μπόρεσα και στάθηκα και βγαίνω καλύτερος άνθρωπος και πιο δυνατός.…»

Χρήστος: « Αυτό που έχω να πω σε ανθρώπους που είναι μπλεγμένοι με τον τζόγο είναι σε ποιο σημείο με έφθασε. Υπήρξαν μέρες που έπαιρνα το αυτοκίνητο και πήγαινα στο βουνό κι έλεγα να βάλω πρώτη ή να μη βάλω. Αυτή την ιστορία θα την πω και στα παιδιά μου. Θα είναι το καλύτερο μάθημα για αυτά…»
Αλέξανδρος:« Είναι μια πληγή, η οποία μπορεί να πάει πολύ βαθιά. Όπως σιγά σιγά μπαίνεις, έτσι και σιγά σιγά βγαίνεις.. Είναι ωραία η πορεία όμως. Ανακαλύπτεις πολλά για τον εαυτό σου…»
Μαρία: «Οι δικοί μου οι γονείς δεν έχουν ενδιαφερθεί, αυτό όμως δε με κάνει να σταματάω την προσπάθεια. Θα ήθελα να μην ντρέπονται για τον εθισμό μου, γιατί είμαι εδώ και τον πολεμάω…»
Τόλης: «Νιώθω ότι έχασα κάποια χρόνια από τη ζωή μου, παράλληλα όμως νιώθω ότι κέρδισα πολλά. Κατάφερα να μην κρύβομαι πια από τον εαυτό μου…».

Αντιγόνη: « Στις γυναίκες που οι σύζυγοί τους είναι εθισμένοι στον τζόγο, θα έλεγα να μην αφήσουν άλλο το χρόνο να περάσει. Να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει αυτό το πρόβλημα να βγει από τις ζωές μας...»
Με λόγια απλά, λόγια καρδιάς, άνθρωποι που έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή αλλά και αυτοί που βρίσκονται δίπλα τους, ανεβαίνοντας το δικό τους Γολγοθά, περιγράφουν τα τραγικά αδιέξοδα που βρέθηκαν, ώσπου να πάρουν την απόφαση να αντιδράσουν και να πολεμήσουν… Παράλληλα με το δικό τους αγώνα, προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα εθισμού στον τζόγο…

Σήμερα, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι αυτοί που τζογάρουν με την ελπίδα να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, δημιουργούνται προβλήματα στην οικογενειακή ζωή , ψυχολογικά προβλήματα και βεβαίως οικονομικά. Είναι ενθαρρυντικό ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χρήστες τυχερών παιχνιδιών, είναι άνδρες ενώ περίπου οι μισοί ηλικίας 30 έως 39 χρόνων. Το 79% από αυτούς έχει σταθερή απασχόληση και το 25% είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης. Όσο για τα ποσά, υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις ξοδεύει κάθε εβδομάδα από 3000-10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο 4002/2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο 2011, για τη διεξαγωγή και την εκμετάλλευση παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου απαιτείται η προηγούμενη έκδοση διοικητικής άδειας από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό τζόγο θα προκηρύσσονταν άδειες μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ενώ οι ιστότοποι όφειλαν να έχουν ονομασία με κατάληξη “gr” αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουν, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει ισχύσει. Καθιερώθηκε ακόμα η ατομική κάρτα παίκτη στην οποία θα αναγράφεται μεταξύ άλλων η ηλικία, ως όριο συμμετοχής έχει καθοριστεί το 21ο έτος, και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου .

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων, έχει μεταξύ άλλων σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καθοριστεί οι κανόνες σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση του τζόγου, η οποία σημειωτέων δε θα απαγορευτεί, αλλά ούτε να έχουν εξεταστεί οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προστασία ειδικά των νέων από τον εθισμό στον τζόγο.

Για άλλη μια φορά συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη αλλά κυρίως η γνώση για το που μπορεί να οδηγήσει μια φαινομενικά… απλή συνήθεια…
Τα συμφέροντα είναι πολλά και τα ποσά που διακινούνται σε αυτό το χώρο τεράστια. Ας μην πιστεύουμε λοιπόν κι ας μην περιμένουμε από κάποιους άλλους να μας προστατεύσουν! Είναι προσωπικό ….στοίχημα του καθενός να τα καταφέρει.

Εκπομπή «Προσωπικά» Μέρος Β’

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστηκε 2374 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 11:29

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού