• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 10:37

«Συνδέομαι με σεβασμό»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στις 5 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για το 2013, η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα των κοινών εργασιών που ανέλαβαν εταιρείες από τους τομείς των μέσων επικοινωνίας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου σε συνέχεια της δέσμευσης που ανέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2011 να καταστήσουν το διαδίκτυο καλύτερο και ασφαλέστερο τόπο για τα παιδιά (βλέπε επίσης "Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και ΜΜΕ συνεργάζονται στη βελτίωση του Διαδικτύου για τα παιδιά").

 Οι 29 κορυφαίες εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία αυτορύθμισης παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να καθορίσουν συλλογικά ένα νέο κριτήριο αναφοράς για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταιρείες, όλες οι συσκευές (έξυπνα τηλέφωνα. ταμπλέτες, υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών) θα είναι δυνατόν να εξοπλιστούν με εργαλεία γονικού ελέγχου και οθόνες με απλά εργαλεία με τα οποία οι χρήστες θα μπορούν να αναφέρουν επιβλαβές περιεχόμενο και επαφές. 

 Ο οικείος κλάδος καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι οι γονείς γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα εν λόγω εργαλεία. Επιπλέον, καθορίστηκαν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τις προσωπικές ρυθμίσεις ανάλογα με την ηλικία και την αποτελεσματική απόσυρση υλικού κακοποίησης παιδιών. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι επίσης οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ώστε τα τεχνολογικά εργαλεία να προωθούν την ευρύτερη χρήση κατηγοριοποίησης του περιεχομένου. Οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν με εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 2013.  

Στην Ευρώπη η πρώτη χρήση του διαδικτύου γίνεται σε μέση ηλικία επτά ετών. Η Ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου για το 2013 αφορά κυρίως τα διαδικτυακά δικαιώματα και υποχρεώσεις, προκειμένου όλοι όσοι συνδέονται στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εφαρμόζουν την αρχή «Συνδέομαι με σεβασμό». Οργανώνονται εκδηλώσεις ανά την ΕΕ και παγκοσμίως, ενώ, από το 2014, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα «εορτάζουν» την Ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου την ίδια ημερομηνία.

Από τις ανακοινώσεις των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του Ψηφιακού Θεματολογίου προκύπτει ότι ο συνασπισμός πέτυχε απτές βελτιώσεις για τα παιδιά:

Τα εργαλεία για την καταγγελία διαδικτυακής κακοποίησης ή εκφοβισμού καθίστανται γενικής χρήσης. Ορισμένες εταιρείες προχωρούν παραπέρα και συνεργάζονται με ανοικτές γραμμές επικοινωνίας, ή με εφαρμογές όπως η Support Dashboard, που διατίθεται μέσω Facebook και η οποία επιτρέπει στο μεν προσωπικό να παρακολουθεί καλύτερα την πορεία των καταγγελιών κακοποίησης ή περιεχομένου που παραβιάζει τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook, στους δε χρήστες να βλέπουν τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των καταγγελιών.

Σήμερα διατίθενται εργαλεία γονικού ελέγχου σε περισσότερα προϊόντα (υπολογιστές, ταμπλέτες, έξυπνα τηλέφωνα, συσκευές παιχνιδιών καθώς και διαδικτυακά συνδεδεμένες τηλεοράσεις) και υπηρεσίες, ενώ περαιτέρω επέκταση αναμένεται εντός του 2013 (βλ. το εργαλείο γονικού ελέγχου που προτείνουμε στο άρθρο "Τα καλύτερα και δωρεάν εργαλεία του 2012"). Για παράδειγμα, η France Telecom αναπτύσσει ένα εργαλείο για ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα, ενώ όλες οι κινητές συσκευές της LG θα διαθέτουν γονικό έλεγχο από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Μια μελέτη της Επιτροπής επιβεβαιώνει αυτή την ευρύτερη διαθεσιμότητα, αλλά υπογραμμίζει ότι παρόλο που τα εργαλεία είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την παρεμπόδιση στην πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, υπήρξε περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε βίαιο, ρατσιστικό και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο. Ορισμένες εταιρείες ήδη παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία τους ή τα εφαρμόζουν μέσω ενεργού επιλογής ή εξ ορισμού (Microsoft ή Nintendo). 

Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως συστήματα διαβάθμισης του περιεχομένου για ηλεκτρονικές εφαρμογές, διαδικτυακά βίντεο και ταινίες με βάση τα ίδια συστήματα διαβάθμισης των εταιρειών ή συστήματα εθνικών ή διεθνών φορέων. Μια τεχνική ομάδα δράσης με τη συμμετοχή εταιρειών (Deutsche Telekom, Mediaset, Nokia, Opera, Orange, RIM, Telefónica, Vodafone), οργανισμών διαβάθμισης περιεχομένου και τεχνικών εμπειρογνωμόνων θα εργαστεί εντός του 2013 με στόχο την εναρμόνιση των συστημάτων διαβάθμισης περιεχομένου και την ικανότητα των συσκευών να καθορίζουν την ταξινόμηση του υλικού ανάλογα με την ηλικία.

Ο συνασπισμός έχει ορίσει και ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές για ρυθμίσεις ιδιωτικότητας ανάλογα με την ηλικία. Όλες οι εταιρείες παρέχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας οι οποίες σύντομα θα είναι προσβάσιμες έτσι ώστε οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά να είναι σε θέση να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί να διαθέσουν ρυθμίσεις ιδιωτικότητας ανάλογα με την ηλικία και να παρέχουν σαφείς και κατανοητές πληροφορίες σε γλώσσα κατάλληλη για νεαρότερο κοινό.

Ο κλάδος έχει ανακοινώσει δημοσίως τις ενέργειές του όσον αφορά το φιλτράρισμα υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πριν υποβληθεί καταγγελία, καθώς και για την απόσυρση του προσβλητικού υλικού. Έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τον διάλογο και την επαφή με τις ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για καταγγελίες κακοποίησης και τους φορείς επιβολής του νόμου. Το 2012 οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για την καταγγελία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης κατέστησαν αποτελεσματικότερες όσον αφορά την παρακολούθηση της διαδικασίας επισήμανσης και απόσυρσης. Στις μεγαλύτερες χώρες όπου φιλοξενείται ανάλογο υλικό, οι φορείς επιβολής του νόμου μείωσαν τον χρόνο αντίδρασής τους.

Το 2013, η Επιτροπή θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη του συνασπισμού και των μεμονωμένων μελών του που περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία πλατφόρμας εταιρικής ευθύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των εργασιών του συνασπισμού και την συγχώνευσή τους με άλλες διεργασίες αυτορύθμισης.

  • Υποστήριξη της ανάπτυξης πλήκτρων σε φυλλομετρητή για καταγγελίες και για σύνδεση με ανοικτές γραμμές επικοινωνίας. Χρηματοδότηση της φιλοξενίας βάσης δεδομένων με ρυθμίσεις ιδιωτικότητας για παιδιά, που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη των κέντρων ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου (μέσω του υφιστάμενου προγράμματος Ασφαλέστερο Διαδίκτυο και των προτεινόμενων ψηφιακών υπηρεσιών της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη»).

  • Υποστήριξη βιομηχανικής έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο της διαλειτουργικότητας των συστημάτων κατηγοριοποίησης του περιεχομένου (από το πρόγραμμα πλαίσιο ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας και το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020).

  • Προώθηση της ανάπτυξης υπηρεσιών αναγνώρισης της ηλικίας, αξιοποιώντας τις τεχνικές δυνατότητες των πανευρωπαϊκά αναγνωρίσιμων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων όπως προβλέπεται στην προτεινόμενη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

  • Επένδυση σε έρευνες στον τομέα των εργαλείων και των τεχνολογιών για τον εντοπισμό περιεχομένου παιδικής κακοποίησης (στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020).

Η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί δέσμευση ζωτικής σημασίας στο Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Επιτροπής για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Εντός των ημερών, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ενωσιακή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και μια νομοθετική πρόταση σχετικά με την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών για την εξασφάλιση ασφαλούς και αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη προώθηση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των βασικών αξιών της ΕΕ.

Ιστορικό

Στις 2 Μαΐου 2012 η Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση για ένα «Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά: μια ευρωπαϊκή στρατηγική» στην οποία υπογραμμίζονταν μέτρα για την επίτευξη τεσσάρων κύριων στόχων.

Ποσοστό 38% των παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αναφέρουν ότι διαθέτουν λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, παρά τους περιορισμούς στην ηλικία. Πάνω από το 30% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνδέονται από κινητή συσκευή, ενώ 26% συνδέονται μέσω κονσόλας παιχνιδιών. 4 στα 10 παιδιά αναφέρουν ότι έχουν έλθει αντιμέτωπα με κινδύνους στο διαδίκτυο, όπως κυβερνοεκφοβισμό, έκθεση σε παραγόμενο από χρήστες περιεχόμενο που προβάλει την ανορεξία ή τον αυτοτραυματισμό ή κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Μέλη του συνασπισμού

Apple

LG Electronics

Stardoll

BSkyB

Mediaset

Sulake

BT

Microsoft

Telefónica

Dailymotion

Netlog*

TeliaSonera

Deutsche Telekom

Nintendo

Telecom Italia

Facebook

Nokia

Telenor Group

France Telecom-Orange

Opera Software

Tuenti

Google

Research in Motion

Vivendi

Hyves

RTL Group

Vodafone

KPN

Samsung

 

Liberty Global*

Skyrock

 

* δεν έχει ακόμη υποβάλει έκθεση σχετικά με την πραγματική πρόοδο

Πηγή: Ε.Ε.

Διαβάστηκε 2673 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:36

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού