Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 12:35

ΤΟΠ 10 υποχρεώσεις μαθητών στο Διαδίκτυο (infographic)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

«ΤΟP TEN» λίστα των υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι στο Διαδίκτυο ανέδειξε online ερωτηματολόγιο της Δράσης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online υποχρεώσεων με ποσοστό 73,2% αναδεικνύεται ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες) και η μη ανάρτηση τέτοιων δεδομένων χωρίς έγκριση, κάτι που δείχνει αντιστοιχία με το No 1 δικαίωμα της ιδιωτικότητας όπως έχει ήδη επισημανθεί (βλ. ΤΟΠ 10 δικαιώματα μαθητών στο Διαδίκτυο infographic). Δεύτερη κατά σειρά υποχρέωση των ανηλίκων: να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερους τους φίλους, και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς (57,5%) και τρίτη να μην παρενοχλούν άλλους στο Διαδίκτυο (52,9%). Στην τέταρτη θέση τοποθετείται η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο (51,2%) ενώ στην 5η θέση κατατάσσεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο Διαδίκτυο (48,6%).

Η υποχρέωση του να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους (45%) καταλαμβάνει την 7η θέση (39,2%).  Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται η υποχρέωση τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο Διαδίκτυο όπως και στο φυσικό κόσμο (37,6%) και να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο (25,1%). Τελευταία υποχρέωση στην κατάταξη με μόλις 21,1%: να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι, και να γνωρίζουν τυχόν Όρους Χρήσης και Πολιτικές Απορρήτου, γεγονός που δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις Πολιτικές Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο για αυτούς περιεχόμενο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, δημιουργήσαμε το σχετικό infographic:

 Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετειακής (δεκαετία) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου  (SaferInternetDay), που εορτάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 σε 100 χώρες στον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της τότε Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, NeelieKroesH θεματική του εορτασμού ήταν «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connectwithrespect!)».

 Με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μπορείτε να συμπληρώσετε το σταυρόλεξο hotpotatoes από πλευράς του κ. Γιώργου Παπαναστασίου. Με τα θέματα των σταυρόλεξων (Δικαιώματα-Υποχρεώσεις) είχαν ασχοληθεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, ένα από τα 10 ελληνικά σχολεία με "χρυσή" ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας, στις Δ, Ε, Στ τάξεις, την προηγούμενη σχολική χρονιά διδακτικά σενάρια και έφτιαξαν αφίσες για κάθε μία τάξη.


Στο online ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν 917 ανήλικοι, 831 εκπαιδευτικοί και 373 γονείς. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα 5 πιο σημαντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, από δύο λίστες 10 επιλογών.

 

Διαβάστηκε 12248 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 15:18