• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 22:23

Προειδοποίηση προς γονείς και κηδεμόνες: η άγνοια βλάπτει σοβαρά την οικογένεια!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο περισσότερες από 40 ώρες το μήνα στο διαδίκτυο (βλ. στο σχετικό άρθρο "Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις online συμπεριφορές εξάρτησης"). Είναι σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε πώς περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στο διαδίκτυο, ώστε να τους προσφέρετε το ίδιο επίπεδο γονικού ελέγχου που τους εξασφαλίζετε στους άλλους τομείς της ζωής τους. Τον Δεκέμβριο 2012 σε σχετικό άρθρο ("Τα καλύτερα και δωρεάν εργαλεία του 2012") είχαμε προτείνει, βάσει επίσημης μελέτης, το Norton Family, ένα εργαλείο το οποίο σάς ενημερώνει ενδελεχώς σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας και τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα προστατεύσετε και να τους διδάξετε καλές συνήθειες στο διαδίκτυο. Γιατί όμως να χρησιμοποιήσετε το Norton Family;

Έχουμε και λέμε:

* Προειδοποίηση 1η: 63% των εφήβων που ερωτήθηκαν σε έρευνα παραδέχονται ότι γνωρίζουν πώς να αποκρύπτουν τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες από τους γονείς τους. Με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείτε να δείτε με μια ματιά ευανάγνωστες αναφορές δραστηριοτήτων, οι οποίες παρέχουν εκ των έσω πληροφορίες όσον αφορά στα ηλεκτρονικά μονοπάτια των παιδιών σας.

Μέσα σε μερικά λεπτά ενημερώνεστε για τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας, το αντικείμενο της αναζήτησής τους, τα άτομα με τα οποία συζητούν και τις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης που χρησιμοποιούν. Θα μάθετε καλύτερα τα παιδιά σας και θα κατανοήσετε βαθύτερα τα ηλεκτρονικά τους ενδιαφέροντα, ώστε να τα προστατεύσετε και να τα καθοδηγήσετε.

** Προειδοποίηση 2η: 52% των εφήβων γνωστοποιούν μέσω του Διαδικτύου προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους, όπως προσωπικές φωτογραφίες και περιγραφές της εξωτερικής τους εμφάνισης. Γι αυτό χρειάζεται να ενημερώνεστε συνεχώς εκ των έσω. 

Όπου κι αν βρίσκεστε, στο γραφείο, σε ταξίδι ή απλώς εκτός σπιτιού, μπορείτε να συνδεθείτε στο Norton Family και να δείτε τις δραστηριότητες των παιδιών σας στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο. Θα δείτε τις διαδικτυακές τοποθεσίες που επισκέπτονται, τις αναζητήσεις που πραγματοποιούν και πολλά άλλα και όλα αυτά μέσα σε ένα λεπτό. Επιπλέον, μπορείτε να συνδεθείτε ανά πάσα στιγμή, από οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο ή από το smart phone σας.

Είστε πολύ απασχολημένοι για να συνδεθείτε; Το Norton Family σάς ειδοποιεί μέσω email όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι που δεν έπρεπε να κάνουν, όπως, για παράδειγμα, αν επιχειρήσουν να επισκεφτούν μια αποκλεισμένη τοποθεσία ή αν υπερβούν το χρόνο που τους έχει εκχωρηθεί στον υπολογιστή.

*** Προειδοποίηση 3η: 22% των έφηβων κοριτσιών παραδέχονται ότι έχουν αποστείλει ή δημοσιεύσει γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες ή βίντεο στο Διαδίκτυο. Με το εργαλείο γονικού ελέγχου παρέχεται πανίσχυρη, αποτελεσματική ηλεκτρονική προστασία.

Το Norton Family παρέχει αποτελεσματική ηλεκτρονική προστασία διότι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα παιδιά. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα που "κατασκοπεύουν" κρυφά τα παιδιά σας, το Norton Family συμπεριλαμβάνει τα παιδιά σας στη διαδικασία, ενθαρρύνοντάς τα να συζητήσουν μαζί σας σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Σας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να διδάξετε τα παιδιά σας ασφαλείς ηλεκτρονικές συνήθειες και κανόνες. Επίσης, τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους κανόνες που θα αποφασιστούν από κοινού, επειδή θα εκφράζουν και τη δική τους άποψη.

**** Προειδοποίηση 4η: 32% των εφήβων της έρευνας παραδέχονται ότι έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού, απειλών ή άλλου είδους παρενόχλησης στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ανέφεραν το περιστατικό στους γονείς τους ή άλλους ενήλικες. Μόλις λίγα λεπτά την εβδομάδα αρκούν για να διατηρείτε τα παιδιά σας ασφαλή.

Με τη βιασύνη που κυριαρχεί στις ημέρες μας, ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για τίποτα. Αλλά το γεγονός ότι είστε απασχολημένοι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε καλοί γονείς όσον αφορά και στον ψηφιακό κόσμο. Η εγκατάσταση του Norton Family είναι εύκολη και η χρήση του ακόμη περισσότερο. Σας βοηθά να μάθετε γρήγορα όλα όσα κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο... ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύουν.

***** Προειδοποίηση τελευταία: 32% των εφήβων εκτελούν εκκαθάριση του ιστορικού στο πρόγραμμα περιήγησης ώστε να αποκρύπτουν τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες από τους γονείς τους.

Συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά του δωρεάν εργαλείου είναι τα παρακάτω:

  1. Παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους. Η έκδοση για κινητά (εφαρμογή Android) σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το Norton Family για να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα των παιδιών σας στο Διαδίκτυο από το smartphone τους και να αποκλείετε πιθανώς επικίνδυνες τοποθεσίες.
  2. Καταγράφει τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο και με μια ευανάγνωστη αναφορά δραστηριοτήτων σας δείχνει με μια ματιά ΟΛΕΣ τις τοποθεσίες στο Web που επισκέπτονται ή προσπαθούν να επισκεφτούν τα παιδιά σας. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις τοποθεσίες στις οποίες έχουν μεταβεί τα παιδιά σας και να αποκλείσετε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή κατηγορίες τοποθεσιών.
  3. Διευκολύνει τη διαχείριση του χρόνου χρήσης του υπολογιστή από το παιδί σας. Μπορείτε να ορίσετε όρια στο χρόνο χρήσης του υπολογιστή από τα παιδιά σας, για να διασφαλίσετε ότι δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο και για να τους διδάξετε καλές συνήθειες διαχείρισης του χρόνου στον υπολογιστή. Μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση του υπολογιστή ακόμη και σε συγκεκριμένες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας.
  4. Παρακολουθεί τη δραστηριότητα κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών σας. Μπορείτε να δείτε σε ποιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μέλη τα παιδιά σας και πώς παρουσιάζουν τον εαυτό τους (όνομα, ηλικία, φωτογραφία προφίλ). Θα ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών σας, προκειμένου να τα καθοδηγείτε και να τα βοηθάτε να κάνουν πιο έξυπνες επιλογές.
  5. Σας ενημερώνει σχετικά με τις αναζητήσεις των παιδιών σας. Καταγράφει τις λέξεις, τους όρους και τις φράσεις για τις οποίες εκτελούν ηλεκτρονική αναζήτηση τα παιδιά σας. Θα μάθετε περισσότερα για τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας στο Διαδίκτυο και θα μάθετε επίσης αν αναζητούν εσκεμμένα αποκλεισμένο ή ακατάλληλο περιεχόμενο.
  6. Σας ειδοποιεί όταν τα παιδιά κάνουν κάτι που δεν θα έπρεπε, όπως η σύνδεση σε αποκλεισμένες τοποθεσίες. Σας επιτρέπει να εποπτεύετε τα παιδιά σας, ακόμα και όταν δεν είστε στο σπίτι. Το Norton Family σάς στέλνει αυτόματα ειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σχετικά με συγκεκριμένες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, όπως όταν το παιδί σας παραβλέπει μια προειδοποίηση ή επισκέπτεται μια αποκλεισμένη τοποθεσία Web.

Το μόνο που απαιτείται από πλευράς σας είναι να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, να εγγραφείτε και να νοιάζεστε για τον χρόνο των παιδιών σας στο Διαδίκτυο όπως και στην πραγματική ζωή.

Πηγή: Λογισμικό γονικής παρακολούθησης Norton Family - Ειδοποιήσεις από το “Norton Online Living Report 2009”.

Διαβάστηκε 4309 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 21:00

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού