• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 18:09

Τι είναι το Facebook, μην είν' τα likes;-)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σχέδιο γοργόνας 19ου αιώ. ΝΟΑΑ φωτοθήκηΉ μήπως είναι τα shares, ή τα σχόλια που ακολουθούν μία ανάρτηση; Μία παλιά ρωσική παροιμία λέει ότι "Δεν είναι πάντα μία γοργόνα κάτι που βουτάει στα νερά". Μιας και μιλάμε για γοργόνες, ενδεχομένως να είδατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες ένα θολό, διάρκειας ενός λεπτού βίντεο, το οποίο δείχνει δύο εύπιστους φίλους να περιγράφουν έκπληκτοι ... πως μια γοργόνα γλιστρά από ένα βράχο στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Φυσικά είναι 100% ψεύτικο, όπως και τα υπόλοιπα "γοργονο"-βίντεο που κυκλοφορούν. Τι είναι εκείνο που ωθεί όμως τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναπαράγουν την όποια πληροφορία και γενικά τα "ψηφιακά σκουπίδια" που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο;

Πρόσφατη βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ψεύτες! Ένας στους οκτώ χρήστες του Facebook και του Twitter είναι ψεύτης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να δημιουργούν ένα προφίλ που διαφέρει παρασάγγας από εκείνο της κανονικής τους ζωής.

Όπως προκύπτει σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 12% των χρηστών βαριούνται την κανονική τους ζωή και επινοούν πολλά από αυτά που αναρτούν στο Facebook και το Twitter. Βασικός στόχος να φανούν πιο ενδιαφέροντες και να προσελκύσουν περισσότερους φίλους. Το 39% των συμμετεχόντων ισχυρίζονται ότι για τα «ψέματά» τους ευθύνονται οι άλλοι που τους πιέζουν να αναρτούν ενδιαφέροντα πράγματα και να μη δείχνουν ανιαροί.

Παρ' όλα αυτά το Facebook κατά καιρούς προειδοποιεί τους χρήστες να δηλώνουν τα αληθινά τους στοιχεία, γιατί εάν εξακριβωθεί ότι αυτά είναι πλαστά ενδέχεται να διαγραφούν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται να πτοεί τους χρήστες οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες και δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Αυτό βέβαια ισχύει και με τα παιδιά κάτω των 13 ετών, τα οποία δηλώνουν ψευδή ηλικία για να δημιουργήσουν προφίλ, κάτι που απαγορεύεται από το ίδιο το Facebook. Σε αυτό όμως θα επανέλθουμε στο επιμύθιο του άρθρου. Γενικά, αν έχετε όρεξη για ανάγνωση περισσότερων άρθρων, διαλέξτε και διαβάστε στην αντίστοιχη ενότητα του κόμβου.

Επίσης, οι μυθοπλασίες και γενικά τα hoaxes που κυκλοφορούν ανελιππώς, διαδραματίζουν το ρόλο τους στην αλυσίδα. Επανερχόμενοι στο "βίντεο με τη γοργόνα" (αν δεν το έχετε δει, μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο http://animal.discovery.com/tv-shows/mermaids/videos/mermaids.htm), η CGI-ενισχυμένη σκηνή είναι από τα νέα ψευδο-ντοκιμαντέρ του Animal Planet: "Γοργόνες: Νέα στοιχεία", που έκανε πρεμιέρα κανονικά στις ΗΠΑ και για λόγους τηλεθέασης, πιο αληθοφανή την είδηση. Αποτελεί μάλιστα συνέχεια σειράς του προηγούμενου έτους, εξίσου ψεύτικου, το οποίο μπέρδεψε πολλούς θεατές με τους ψευδείς ισχυρισμούς και το ψεύτικο υλικό του, που η Αμερικάνικη Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση δηλώνοντας ότι στην πραγματικότητα ποτέδεν υπήρξαν στοιχεία υδρόβιων ανθρωποειδών!

Οι περισσότεροι επίσης την "πατάνε" συναισθηματικά με τις αβάσιμες απάτες τύπου "Βοήθα αυτό το παιδί", οι οποίες αποσκοπούν μόνο στη συγκέντρωση likes και κοινοποιήσεων στο Facebook από τον φαρσέρ που το δημοσίευσε. Ενδεικτικά η εικόνα κατά την τελευταία καταμέτρηση, είχε πάνω από 30.000 φορές κοινοποιήσεις και άρεσε σε περισσότερο από 193.000 άτομα (σε λιγότερο από 24 ώρες!). Το κείμενο έχει ως εξής:

Οι γονείς δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, έτσι το CNN και το Facebook έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν τα μισά έξοδα για την οικογένεια και το παιδί - γι 'αυτό παρακαλώ μην αγνοήσετε και βοηθήστε να εξαπλωθεί το νέο: 1 Like = 20 $, 1 comment= 50 $ και 1 share = 100 $...

Σε αντίθεση με ό, τι ισχυριζόταν η ανακοίνωση όμως, ούτε το CNN, ούτε το Facebook είχαν δεσμευτεί να καλύψουν το παραμικρό ποσό των ιατρικών εξόδων του παιδιού. Ούτε φυσικά το liking, το sharing, ή πιθανός σχολιασμός στην ανάρτηση καταλήγει σε πραγματικές δωρεές. Καλό είναι λοιπόν με την υπεύθυνη στάση σας να αποθαρρύνετε τέτοιες εξαπατήσεις δίχως την αναπαραγωγή τέτοιων απαράδεκτων ειδήσεων.

Για την ιστορία, η ίδια η φωτογραφία είναι πραγματική και δείχνει τη μόλις 13 μηνών Milagros Cerron από το Περού και τον γιατρό της, Luis Rubio, λίγο πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να διαχωρίσει τα πόδια της το Μάιο 2005. Γεννήθηκε με μια κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο γοργόνας» (sirenomelia). Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά η συγκεκριμένη ήταν μόνο η πρώτη από μια σειρά απαιτούμενων. Η Milagros, 9 ετών πλέον, συνεχίζει να λαμβάνει όλο το εικοσιτετράωρο ιατρική περίθαλψη, και τα τελευταία νέα λένε ότι είναι αναγκαία η μεταμόσχευση νεφρού.

Σίγουρα το δημοφιλές Facebook δεν είναι μόνο μύθοι και ... τέρατα. Έχει να κάνει και με αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως η Συμμαχία για τα δικαιώματα του παιδιού στο διαδίκτυο (επίκαιρη μάλιστα και λόγω του πολύ πρόσφατου περιστατικού με την 13χρονη έφηβη) στην οποία ο εμπνευστής της παροτρύνει:

Οι φωτογραφίες των προφίλ μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα "μαυρίσουν" στις 8 Σεπτέμβρη 2013 και με τον τρόπο αυτό απαιτούμε ως χρήστες, η εταιρεία Facebook να σεβαστεί τα δικαιώματα των παιδιών.

1. Να σταματήσει να έχει εξ αρχής τα προφίλ των χρηστών ανοιχτά-δημόσια γιατί με τον τρόπο αυτό θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που γίνονται χρήστες.
2. Να σεβαστεί την υποχρέωση της απέναντι στον νόμο και να ταυτοποιεί τους χρήστες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει παιδιά κάτω από τα 13 έτη

Εμείς στην Ελλάδα ξεκινάμε...

Μία εκστρατεία η οποία δεν κοστίζει τίποτα αλλά σίγουρα αξίζει πολλά ( κι όχι μόνο likes :)

Διαβάστε επίσης για την "πληροφορύπανση" (infollution) στο σχετικό άρθρο Η πληροφορύπανση και η επίδρασή της στις παιδικές σκέψεις.

Πηγές: http://urbanlegends.about.com/, sofokleousin.gr, Συμμαχία για τα δικαιώματα του παιδιού στο διαδίκτυο.

Διαβάστηκε 6838 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 15:14

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού