• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 15:40

Πώς να αποφεύγετε κακόβουλο λογισμικό μέσω Facebook

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μέσα από την ευκολία των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, οι spammers μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία μέσω φαινομενικά ακίνδυνων (και συνήθως παραπλανητικών) αναρτήσεων στον τοίχο σας, βίντεο και συνδέσμους. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε να γίνετε εν αγνοία σας οι ίδιοι spammer! Αυτό το άρθρο παρέχει βήματα για το πώς να αποφύγετε malware μέσω Facebook.

1. Μάθετε τι να αναζητάτε: οι Facebook spammers γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και μπορούν να σας κάνουν να την πατήσετε για κάτι επιβλαβές και πιο ασαφές όσον αφορά τον εντοπισμό τους. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για μια ανάρτησε σε τοίχο, ομάδα, σελίδα, κλπ., συνιστάται να μην κάνετε κλικ.

  • Μπορεί να δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο από έναν φίλο με τον οποίο ποτέ δεν αλληλεπιδράτε. Σχεδόν πάντα αποτελείται από ένα αισθητά αυτοματοποιημένο χαιρετισμό με έναν άγνωστο σύνδεσμο στο τέλος. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν "Γεια σου Χαρά, δεν θα το πιστέψεις, αλλά αυτή η δίαιτα λειτουργεί πραγματικά [σύνδεσμος σε ιστοσελίδα]!" ή "Χάρη δεν θα το πιστέψεις, αλλά μόλις παρέλαβα δωρεάν ένα iPad στην πόρτα μου, κάνε κλικ εδώ -! [σύνδεσμος σε ιστοσελίδα]"
  • Μπορεί να δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο από έναν φίλο να σας ζητά να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από το YouTube στο οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζεστε. Αυτό μπορεί να προηγηθεί από ένα αυτοματοποιημένο χαιρετισμό, όπως "Θεέ μου Χάρη, τι κάνεις σε αυτό το βίντεο; LOL!"
  • Έχετε προσκληθεί σε μια ομάδα ή ένα γεγονός που έχει να κάνει με δωρεάν ηλεκτρονικά ή παραχώρηση ρούχων, συχνά με τα πρώτα 50.000 άτομα που συμμετέχουν ή υποτίθεται μετά την ολοκλήρωση μια μακράς έρευνας.
  • Θέλετε να αρχίσετε να παίζετε ένα παιχνίδι στο Facebook ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή, και προτού ξεκινήσετε, σας ζητείται να εξιουσιοδοτήσετε το πρόγραμμα για να δημοσιεύσει στον τοίχο σας, στους τοίχους των φίλων σας, πρόσβαση σε όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες, κλπ.

2. Μην ξεγελιέστε από τα σύντομα links: οι Facebook spammers σχεδόν πάντα αποκρύπτουν τις συνδέσεις με επιβλαβείς ιστοσελίδες σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία URL συντόμευσης, η οποία μπορεί να σας παραπλανήσει και να νομίζετε ότι κάνετε κλικ πάνω σε ένα νόμιμο άρθρο ή blog. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες που μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, spyware, και άλλους ιούς στον υπολογιστή σας.

3. Αποφεύγετε να εξουσιοδοτείτε αναξιόπιστα παιχνίδια και εφαρμογές: Αν σας ζητηθεί να επιτρέψετε σε ένα πρόγραμμα Facebook να δημοσιεύει στο δικό σας ή/και στους τοίχους των φίλων σας, να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες και τα δίκτυα σας, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας ανά πάσα στιγμή, κλπ., κλείστε το παιχνίδι ή την εφαρμογή. Σκεφτείτε το - θα παραχωρούσατε στην πραγματική ζωή πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα παντελώς άγνωστο άτομο;

4. Ψάξτε για αποκαλυπτικά σημάδια του spam: Αν δείτε ένα φίλο να αναρτά πολλαπλές συνδέσεις ή βίντεο σε τοίχους πολλών φίλων, είναι πολύ πιθανό να είναι το έργο ενός spammer. Αν δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο φίλου που ισχυρίζεται ότι το Facebook προσφέρει επιτέλους έναν τρόπο για να δείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας, για παράδειγμα, μην το πιστέψετε και προπαντός αποφύγετε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο spam "Ενεργοποίηση Ειδοποιήσεων Προφίλ Viewer". Επιπλέον, οι σελίδες που προειδοποιούν ότι δεν έχουν εγκριθεί από το Facebook θα μπορούσαν (αν και όχι πάντα) να είναι επιβλαβείς για τον υπολογιστή σας.

5. Ενεργήστε το ταχύτερο δυνατό αν πέσατε θύμα spam συνδέσμου ή σελίδας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση, αν καταλάβατε ότι έχετε ανεπιθύμητα μηνύματα ή κάνετε spamming σε άλλους.

  • Αφαιρέστε τις spam αναρτήσεις στον τοίχο, είτε κάνοντας κλικ στο "Χ" στα δεξιά της ανάρτησης, ή επισημαίνοντας την ως spam μέσω του ίδιου αναπτυσσόμενου μενού.
  • Απαλλαγείτε από τα παιχνίδια που μπορεί να είναι spam με τη μετάβαση σε «Ρυθμίσεις λογαριασμού», και στη συνέχεια "Διαχείριση Εφαρμογών". Έτσι θα είστε σε θέση να επεξεργαστείτε και να καταργήσετε τα δικαιώματα.
  • Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης στο Facebook! Ένας συνδυασμός από σύμβολα, γράμματα και αριθμούς αποτελεί ένα ισχυρό και καλό κωδικό. Συμβουλές για passwords στο άρθρο Ανάγκη για ουσιαστική προστασία της διαδικτυακής μας ταυτότητας.
  • Σκεφθείτε να επιτρέψετε την ασφαλή πλοήγηση μέσω του Facebook μέσα από τις Ρυθμίσεις ασφαλείας. Επίσης, σπεύσατε για λήψη δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος ανίχνευσης ιών (ή αγορά μιας πιο προηγμένης έκδοσης λογισμικού) για να ελέξγετε την ασφάλεια στον υπολογιστή σας. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε το πρόσφατο άρθρο 10 μαργαριτάρια που αλιεύσαμε... για να ελέγξετε και να θωρακίσετε τον υπολογιστή σας από τέτοιου είδους απειλές. Γενικά, μπορείτε εφεξής να διαβάσετε τα επίκαιρα αλλά και παλαιότερα άρθρα στην "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο", για να είστε περισσότερο ενήμεροι μα κυρίως να προστατεύεστε facebook απάτες, ιούς, worms, spyware και trojans! Οι όποιες πιθανές ερωτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω σχολίων.

Διευκρίνιση: αναφέρεται ο όρος "φίλος"/"φίλοι" όπως τον χρησιμοποιεί το Facebook, παρότι διαφωνούμε ριζικά με τη χρήση του.

Εικόνες από wikihow.com, αφορμή για το άρθρο η επανεμφάνιση κακόβουλου κώδικα στο Facebook με προσβλητικό περιεχόμενο και η αντιμετώπισή του.

Διαβάστηκε 3610 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 18:05

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού