• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 15:12

Συμμαχία για τα δικαιώματα του παιδιού στο διαδίκτυο 8/9/2013

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο ενημερωτικός κόμβος "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" υποστηρίζει τη "Συμμαχία για τα δικαιώματα του παιδιού στο διαδίκτυο" και προτρέπει τους Έλληνες γονείς - κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μαυρίσουν 8 Σεπτέμβρη 2013 τις φωτογραφίες των profil τους. Mε τον τρόπο αυτό όλοι μαζί από κοινού απαιτούμε ως χρήστες από την εταιρεία Facebook να σεβαστεί τα δικαιώματα των παιδιών.

1. Να σταματήσει να έχει εξ αρχής τα profil των χρηστών ανοιχτά-δημόσια γιατί με τον τρόπο αυτό θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που γίνονται χρήστες.

2. Να σεβαστεί την υποχρέωση της απέναντι στον νόμο και να ταυτοποιεί τους χρήστες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει παιδιά κάτω από τα 13 έτη. Εμείς στην Ελλάδα ξεκινάμε: https://www.facebook.com/events/365730156873681/

Ρωτήσαμε τον κ. Γ. Κορμά (Υπεύθυνο Γραμμής Υποστηρίζω 8001180015, συντονιστή του προγράμματος «Αριάδνη» και επιστημονικό συνεργάτη Παν/μίου Αθηνών) που είχε την αρχική ιδέα της συγκεκριμένης δράσης για την προστασία των παιδιών ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

H εταιρεία Facebook έχοντας ξεπεράσει πλέον τους 1 δις χρήστες, συμπεριφέρεται ως δυναστεία αγνοώντας τους νόμους και τα ήθη των κρατών μετατρέποντας τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου σε είλωτες-προϊόντα. Εμπορεύεται τα προσωπικά τους στοιχεία και προτιμήσεις σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και σημαντικότερο όλων αρνείται πεισματικά να προστατέψει τα παιδιά όπου ουσιαστικά καταπατά όλα τους τα δικαιώματα αφού δεν υπακούει σε κανένα νόμο.

1. Καταπατούν το δικαίωμα των παιδιών στην αθωότητα και την παιδικότητα.

2. Μετατρέπουν τα παιδιά σε παθητικούς δέκτες διαφημιστικών μηνυμάτων απαγορευμένων για την ηλικία τους (αλκοόλ, τσιγάρα, τζόγος κτλ).

3. Με τις ρυθμίσεις του ευνοεί την θυματοποίηση των παιδιών τόσο από φαινόμενα παιδοφιλίας όσο και απο θέματα εκφοβισμού.

4. Τα παιδιά με τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα αποπλάνησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.

5. Οι συνεχείς αλλαγές των ρυθμίσεων δημιουργεί προβλήματα στους φορείς που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών και φέρνει σε δύσκολη θέση τους γονείς.

6. Έχει εξ αρχής ανοιχτό το profile των χρηστών με αποτέλεσμα οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο να μάθουν να το περιορίζουν για το καλό των παιδιών τους.

Η εταιρεία Facebook πρέπει επιτέλους να βρει τρόπο και να μην επιτρέπει την είσοδο παιδιών κάτω από τα 13 όπως είναι υποχρεωμένη από τον Αμερικανικό νόμο να κάνει (βλ. 4ο όρο παρ. 5 Όροι Χρήσης Facebook). Εμείς οι Έλληνες της προτείνουμε να μην γίνεται κάποιος μέλος στο facebook χωρίς να δώσει το κινητό του όπου εκεί θα του στέλνεται ο κωδικός πρόσβασης. Με αυτό τον τρόπο θα ταυτοποιείται ο κάθε χρήστης και θα τελειώσουμε αμέσως με την παιδοφιλία. Επειδή όμως η facebook έχει αποικιακή νοοτροπία τίποτα δεν πρόκειται να κάνει άμα δεν πιεστεί από τους χρήστες της υπηρεσίας της. Η ιδέα μου είναι σε πρώτη φάση να οριστεί μια μέρα όπου οι φωτογραφίες των profil μας θα μαυρίσουν και θα απαιτούμε ως χρήστες η εταιρεία να σεβαστεί τα δικαιώματα των παιδιών. Το παράδειγμά μας θα προτεινουμε να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αν συμφωνείτε διαδώστε το!

Κι εμείς διαδίδοντας αυτή την πρωτοβουλία, δηλώνουμε ότι η ημερομηνία ορίστηκε και είναι η 8η Σεπτεμβρίου 2013. Εσείς θα δηλώσετε συμμετοχή; Αν ναι, τότε μεταβείτε τώρα στο https://www.facebook.com/events/365730156873681/

Διαβάστηκε 3443 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 16:43

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού