• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 23:25

Βελτίωση της προστασίας των Ευρωπαίων όσον αφορά το κατέβασμα παιχνιδιών, βιβλίων, βίντεο και μουσικής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χάρη στη συντονισμένη δράση των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 116 ιστότοποι που πωλούν ψηφιακά παιχνίδια, βιβλία, βίντεο και μουσική έχουν ευθυγραμμιστεί με την νομοθεσία για τους καταναλωτές της ΕΕ. Η εν λόγω βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών είναι το αποτέλεσμα της λεγόμενης «σάρωσης»- ενός πανευρωπαϊκού ελέγχου ιστοτόπων με σκοπό να εντοπιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας για τους καταναλωτές και εν συνεχεία να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της. Ο έλεγχος των ιστοτόπων που πωλούν ψηφιακό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012. Οι αρχές των κρατών μελών διενέργησαν ελέγχους σε συνολικά 330 ιστοτόπους, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Από τη λεπτομερή έρευνα των κρατικών αρχών προέκυψε ότι συνολικά 172 ιστότοποι δεν συμμορφώνονταν με την νομοθεσία για τους καταναλωτές της ΕΕ. Οι εθνικές αρχές επικοινώνησαν με τις εν λόγω επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συμμορφωθούν οι ιστότοποί τους. Μέχρι σήμερα έχουν συμμορφωθεί 116 ιστότοποι, ενώ 49 άλλοι υπόκεινται σε περαιτέρω διαδικασίες. Σε 5 περιπτώσεις οι παραβάσεις ήταν ήσσονος σημασίας και δεν δόθηκε συνέχεια από τα κράτη μέλη, ενώ 2 ιστότοποι δεν λειτουργούν πια. Ύστερα από την εν λόγω παρέμβαση των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη της ΕΕ, το 80% των 330 ιστοτόπων έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτές. Τι ακριβώς ελέγχθηκε;

Οι ιστότοποι ελέγχθηκαν για να κριθεί αν ήταν εύκολα προσβάσιμες οι πληροφορίες σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ή αν κρύβονταν στα «ψιλά γράμματα», κατά πόσο οι ιστότοποι παρείχαν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις οποίες να μπορούν οι καταναλωτές να αποστείλουν τις ερωτήσεις και τα παράπονά τους, αλλά και για να εξακριβωθεί κατά πόσο οι ιστότοποι περιείχαν θεμιτούς συμβατικούς όρους. Τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν τα εξής:

  • Καταχρηστικές συμβατικές ρήτρες που στερούσαν από τους καταναλωτές το δικαίωμά τους να προσφεύγουν σε μέσα έννομης προστασίας ή το δικαίωμά τους να αποζημιώνονται για προϊόντα που δεν λειτουργούσαν σωστά.

  • Ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης: εξαιτίας της φύσης των downloads, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές πριν από την αγορά ότι δεν μπορούν να ακυρώνουν το κατέβασμα, εφόσον αυτό έχει αρχίσει. Παρόλα αυτά αυτό δεν συνέβαινε στο 42% των ιστοτόπων που ελέγχθηκαν.

  • Έλλειψη υποχρεωτικών πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, συγκεκριμένα τη διεύθυνση e-mail τους, κάτι που στερεί από τους καταναλωτές ένα αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας.

Πέρα από τη σάρωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας που αποκάλυψε ότι δεν παρέχονταν καθόλου ή παρέχονταν ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με γεωγραφικούς περιορισμούς που μπορεί να ίσχυαν. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για τους καταναλωτές, όταν ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κανονικά αναμένουν ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν το ψηφιακό τους περιεχόμενο χωρίς εμπόδια σε όλη την ενιαία αγορά.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα παιχνίδια που διαφημίζονταν ως «δωρεάν» συχνά απαιτούσαν κάποια πληρωμή σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς όμως αυτό να εξηγείται με σαφήνεια εκ των προτέρων. Αυτές οι πρακτικές στοχεύουν άμεσα τα παιδιά, την πιο ευάλωτη από τις καταναλωτικές ομάδες και υποχρεώνουν γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν παιχνίδια από τις κινητές συσκευές τους να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Οι εθνικές διοικητικές ή νομικές διαδικασίες συνεχίζονται για 49 ιστοτόπους που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Το συγκεκριμένο θέμα της αγοράς παιχνιδιών επανεξετάζεται επίσης για να διασφαλιστεί η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και να αποφευχθούν δυσανάλογες και μη αναμενόμενες χρεώσεις εξαιτίας της αγοράς παιχνιδιών από παιδιά.

Ιστορικό

Η «σάρωση» είναι ένας πανευρωπαϊκός έλεγχος ιστοτόπων για την εύρεση παραβιάσεων σχετικά με τη νομοθεσία για τους καταναλωτές και εν συνεχεία για την εξασφάλιση της εφαρμογής της. Η σάρωση συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεξάγεται ταυτόχρονα από τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Η σάρωση ψηφιακού περιεχομένου έλαβε χώρα σε 26 κράτη μέλη της ΕΕ, στη Νορβηγία και την Ισλανδία τον Ιούνιο του 2012. Πρόκειται για την 6η σάρωση από το 2007.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο: κατά μέσο όρο το 79% των ευρωπαίων πολιτών έχει χρησιμοποιήσει διαδικτυακές υπηρεσίες μουσικής και το 60% έχει παίξει διαδικτυακά παιχνίδια κατά τους 12 τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πηγές του σχετικού κλάδου η αξία του κατεβάσματος μουσικής στην ΕΕ ανήλθε στα 677 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο εκτιμάται ότι ξόδεψαν 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαδικτυακά παιχνίδια το 2011. Τα παιχνίδια που στοχεύουν τα παιδιά και διαφημίζονται ως «δωρεάν παιχνίδια» αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς παιχνιδιών (50% όλων των παιχνιδιών κατά τους 12 τελευταίους μήνες).

Στη χώρα μας ελέγχθηκαν 10 ιστότοποι, ενώ στο πρώτο στάδιο ελέγχου (2012) οι 2 έχουν ήδη συμμορφωθεί και στους υπόλοιπους έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες. Στο δεύτερο στάδιο επιβολής της νομοθεσίας (αποτελέσματα Οκτωβρίου 2013) το ποσοστό αντιστράφηκε πλήρως: 8 ιστότοποι έχουν συμμορφωθεί (από 9/10/2013) και 2 είναι οι ιστότοποι που υπόκεινται σε περαιτέρω διαδικασίες, με μικρές παρατυπίες ή που δεν λειτουργούν πλέον.

Πηγή: ΔΤ Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστηκε 2639 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 00:05

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού