• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 23:01

Χάκινγκ: πόσο κοστίζει στο Διαδίκτυο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να είμαστε σχεδόν μόνιμα συνδεδεμένοι με φίλους, γνωστούς και ειδήσεις είναι, όπως έχει πια φανεί ξεκάθαρα και γνήσια απειλή για όλους μας. Τελικά, είναι πιο εύκολο απ' ότι νομίζουμε να πέσεις θύμα κυβερνοεγκλήματος… Ο Πήτερ Τ. το ανακάλυψε όταν κάποιος έκλεψε τα προσωπικά του δεδομένα και αναγκάσθηκε να παλεύει επί μήνες για να βρει το δίκιο του και τα χρήματα που είχαν κάνει φτερά από το λογαριασμό του. Ήταν μια διαδικασία "αργή, εκνευριστική και κουραστική" είπε ο ίδιος. Η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους κακοποιούς του Διαδικτύου είναι από καιρό κεντρική επιδίωξη του ΕυρωΚοινοβουλίου.

Ο Πήτερ ταξιδεύει πολύ και συχνά χρησιμοποιεί για το ίντερνετ ανοικτά δίκτυα, αλλά και πάλι δεν περίμενε να βρει, τον Ιανουάριο, στο λογαριασμό του χρέωση για την αγορά σχεδόν 50 εφαρμογών για το κινητό του… Οι αγορές είχαν γίνει από τον λογαριασμό του, με τους κωδικούς του με απολύτως νόμιμο τρόπο… Μόνο που δεν τις είχε πραγματοποιήσει ούτε αυτός ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς του. Ο λογαριασμός έφτασε τα 3.700 ευρώ και "ήταν προφανές ότι είχα πέσει θύμα χάκινγκ, όμως πώς βρίσκεις το δίκιο σου;"

Εκείνο που έκανε ήταν να επικοινωνήσει αμέσως με την εταιρία από την οποία είχαν γίνει οι αγορές και με την εταιρία της πιστωτικής του κάρτας, αλλά αυτό δεν βόηθησε "θύμωσα πολύ όταν είδα κι άλλες τέτοιες χρώσεις τον επόμενο μήνα". Ο λογαριασμός είχε ήδη ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ… Του πήρε μήνες για να ξαναπάρει τα χρήματά του και ποτέ δεν έμαθε ποιος και πώς τον είχε κλέψει… Εκείνο που σίγουρα έμαθε ήταν να προσέχει περισσότερο. Η εμπειρία δεν τον έκανε να εγκαταλείψει το ίντερνετ, όμως σίγουρα τον έκανε προσεκτικότερο και τώρα πια αγοράζει αποκλειστικά με κάρτες δώρου και φυσικά αποφεύγει κάθε αφύλακτο δίκτυο…

Το ΕυρωΚοινοβούλιο από την πλευρά του έχει περάσει σειρά νόμων για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, και μόλις τον Ιούλιο του 2013, ψήφισε αυστηρότερες κυρώσεις για αδικήματα όπως η κλοπή προσωπικών δεδομένων και το "χάκινγκ" ή παράνομη πρόσβαση σε και αξιοποίηση πληροφορικών συστημάτων". Επιπλέον ετοιμάζεται τώρα νομοθεσία που θα δώσει στους χρήστες πολύ μεγαλύτερο έλεγχο των στοιχείων που έχουν για τον καθένα μας οι επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλασσόμαστε, με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για κάθε χρήση των στοιχείων αυτών χωρίς τη συγκατάθεση του "ιδιοκτήτη" τους…

Η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1995 και έχει μεγάλη ανάγκη εκσυγχρονισμού για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές πραγματικότητες. Η Επιτροπή έχει προτείνει ήδη από το 2012 νέο κανονισμό για τον έλεγχο της συλλογής στοιχείων στο διαδίκτυο και το πώς θα παραμένουν τα στοιχεία αυτά ασφαλή. Παράλληλα προωθείται οδηγία για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων από τις δυνάμεις ασφαλείας και το ΕΚ επεξεργάζεται αμφότερα με στόχο την οριστική υλοποίησή τους την άνοιξη του 2014.

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ότι οι χρήστες του Διαδικτύου θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη λήθη, με άλλα λόγια να απαιτήσουν την οριστική διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων. Επιπλέον οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα που έχουν χωρίς τη σαφή έγκριση του χρήστη. Για παράβαση των ανωτέρω οι ποινές θα μπορούν να φθάσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ ή το 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Τέλος, αν χώρα εκτός ΕΕ ζητήσει από ευρωπαϊκή εταιρία να της παραδώσει προσωπικά δεδομένων χρηστών της, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να το κάνει χωρίς την άδεια των αρμόδιων εθνικών αρχών προστασίας των δεδομένων.
 
Πηγή: ΕΚ
Διαβάστηκε 5932 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 01:11

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού