Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 21:43

Απειλές στο διαδίκτυο: έρευνα δείχνει τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι χρήστες του διαδικτύου στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. Οι πολίτες, σε ποσοστό 76%, συμφωνούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο σε παρόμοια μελέτη του 2012. Το 12% των χρηστών του διαδικτύου έχουν ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Ενώ οι χρήστες του διαδικτύου στην ΕΕ έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, οι μισοί περίπου επιλέγουν τελικά να το χρησιμοποιήσουν. Η σημαντική αυτή απόκλιση δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην ενιαία ψηφιακή αγορά: τα δύο κύρια προβλήματα σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37 % των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35 %).

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44 % έναντι 38 %). Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν συνάγουν πάντα όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48 % σε σύγκριση με 45 % το 2012).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 άτομα σε όλα τα κράτη μέλη, δείχνει επίσης ότι:

  • Το 87 % των ερωτηθέντων αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (ελαφρά μείωση από 89 % το 2012).
  • Οι περισσότεροι χρήστες εξακολουθούν να μην αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος (52 % σε σύγκριση με 59 % το 2012).
  • Το 7 % έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης σε σχέση με την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήστες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω έξυπνου τηλεφώνου (35 % από 24 % το προηγούμενο έτος) ή ταμπλέτας (14 % από 6 %).

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της αντιμετώπισης, σε επίπεδο Ένωσης, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τη βελτίωση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου για τους πολίτες.

 Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (EC3), που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο, στοχεύει στη συλλογική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος από την ΕΕ. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των κρατών μελών, και άλλων χωρών, καθώς και η παροχή συνδρομής σ' αυτές αποτελούν βασική προτεραιότητα του EC3.

 Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή, από κοινού με την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, ενέκρινε μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της στρατηγικής αυτής συγκαταλέγονται η παροχή βοήθειας προς τα κράτη μέλη για να εντοπίσουν και να καλύψουν τα κενά όσον αφορά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του ΕC3, των κρατών μελών και άλλων φορέων.

 Επιπλέον, τον Αύγουστο, η ΕΕ θέσπισε νέους κανόνες που ενισχύουν την άμυνα της Ευρώπης έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και περιλαμβάνουν την ποινικοποίηση των «botnet», δηλαδή δικτύων υπολογιστών που έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, των οποίων η ισχύς επεξεργασίας χρησιμοποιείται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς και άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Επίσης, καθόρισε νέες επιβαρυντικές περιστάσεις και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις ώστε να προλαμβάνονται αποτελεσματικά οι εκτεταμένες επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφορικής. Επιπλέον, η οδηγία βελτιώνει τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ.

 Χρήσιμοι σύνδεσμοιΕυρωβαρόμετρο για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου-2013

 Η έρευνα του 2012

Διαβάστηκε 6947 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 23:18
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα