Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 18:21

Ασφάλεια κινητών τηλεφώνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
© Commonwealth of Australia © Commonwealth of Australia Reproduced with permission of the Australian Communications and Media Authority Cybersmart program www.cybersmart.gov.au

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είναι τα παιδιά σε επαφή με τους γονείς τους, την οικογένεια και τους φίλους τους. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν στους χρήστες να τηλεφωνούν, να βγάζουν φωτογραφίες, να παίζουν παιχνίδια, να στέλνουν γραπτά μηνύματα (SMS), να στέλνουν εικόνες (MMS) και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα κινητά τηλέφωνα είναι συνηθισμένο γνώρισμα της ζωής των εφήβων και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από μικρότερα παιδιά.

Ενώ τα κινητά τηλέφωνα παρέχουν άμεση επικοινωνία και η χρήση τους μπορεί να είναι διασκεδαστική, το γεγονός ότι μπορούν να λειτουργούν το 24 ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα δε σας επιτρέπει να είστε πάντα εκεί να τα επιτηρείτε, που σημαίνει ότι περικλείουν πιθανούς κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν: μεγάλους λογαριασμούς, απάτες, διαδικτυακό εκφοβισμό ή ανεπιθύμητες κλήσεις στο κινητό, sexting και πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια του παιδιού τους στο τηλέφωνο. Αυτοί περιλαμβάνουν τη βοήθειά τους στον αποκλεισμό ανεπιθύμητων κλήσεων από συγκεκριμένους αριθμούς ή την απενεργοποίηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Απευθυνθείτε στον πάροχό σας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για να μάθετε πως γίνεται.

Τα περισσότερα τηλέφωνα μπορούν επίσης να κλειδώνουν χειροκίνητα με την εισαγωγή ενός κωδικού αριθμού ή αριθμού PIN έτσι ώστε κανένας, εκτός από εσάς ή το παιδί σας να μη μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις ή να έχει πρόσβαση σε στοιχεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του τηλεφώνου του παιδιού σας.

Μερικά κινητά τηλέφωνα μπορεί να επιτρέπουν στο παιδί σας να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Καθώς οι γονείς δεν μπορούν να είναι πάντα εκεί για να εποπτεύουν, είναι πολύ σημαντικό να διδάξουν τα παιδιά και τους εφήβους πώς να προστατεύονται. Η αποφυγή της δημοσίευσης πολλών προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Περισσότερες υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους σας

  • Μη δημοσιεύετε ποτέ τον αριθμό σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο ούτε να το δίνετε σε κάποιον που δε γνωρίζετε. Όσο πιο απόρρητος είναι ο αριθμός σας, τόσο λιγότερο θα σας καλούν άγνωστοι.
  • Να είστε επιφυλακτικοί αν κάποιος ζητήσει να δανειστεί το τηλέφωνό σας δημόσια – ακόμη κι αν είναι για υποτιθέμενη επείγουσα ανάγκη. Αν πρόκειται για πραγματικά επείγουσα ανάγκη, καλέστε το 112 και δώστε του το τηλέφωνο. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον άγνωστο μόνο με το τηλέφωνό σας.
  • Αν λάβετε ένα γραπτό μήνυμα από άγνωστη πηγή, μην απαντήσετε. Μπορεί να περιέχει ιό ή να είναι κάποια απόπειρα για να υπογράψετε για κάποια ακριβή συνδρομή ή υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.
  • Πείτε όχι! Μη δέχεστε καμία προσφορά που μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, όπως ένα δωρεάν κινητό τηλέφωνο. Ελέγξτε την προηγουμένως με τους γονείς σας ή τον κηδεμόνα σας..
  • Να επαγρυπνείτε για ότι συμβαίνει γύρω σας και προφυλάσσετε το απόρρητό σας. Να θυμάστε, αν βγάζετε φωτογραφίες οποιουδήποτε και από ο,τιδήποτε με το τηλέφωνό σας, το ίδιο μπορούν να κάνουν άλλοι σ’ εσάς … κι ίσως να μη θέλετε να είστε το θέμα των φωτογραφιών τους!
  • Να είστε διακριτικοί—να μεταχειρίζεστε τους άλλους όπως θέλετε να μεταχειρίζονται εσάς. Μην προωθείτε μηνύματα ή φωτογραφίες που μπορούν να βλάψουν ή να αναστατώσουν κάποιον.
  • Πείτε στους γονείς σας ή κάποιον άλλο ενήλικο που εμπιστεύεστε αν κάποιος σας στείλει κακόβουλα ή εκφοβιστικά μηνύματα, ή σας ζητήσει να κάνετε κάτι για το οποίο αισθάνεστε άβολα. Σημειώστε τον αριθμό του αποστολέα, την ημερομηνία και την ώρα που το λάβατε ή φυλάξτε το μήνυμα. Ίσως χρειαστεί να τα αναφέρετε στο σχολείο, στον Πάροχο της Υπηρεσίας Διαδικτύου (ISP), στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή στην αστυνομία. Αν απειλείται η ασφάλειά σας η αστυνομία θα σας βοηθήσει. Σε περίπτωση απειλής της ζωής σας ή σε καταστάσεις όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος, καλέστε το 11188 ή 210-6476959.
  • Αν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με την επίσημη Γραμμή Βοήθειας Υποστηρίζω απευθείας στο 210600 7685.

Πηγή: cybersmart.gov.au

Διαβάστηκε 7077 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 07:27
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα