• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 19:12

Αντιμετώπιση προσβλητικού περιεχομένου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
© Commonwealth of Australia © Commonwealth of Australia Reproduced with permission of the Australian Communications and Media Authority Cybersmart program www.cybersmart.gov.au

Δεν είναι όλο το υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο κατάλληλο για σας ή την οικογένειά σας. Υπάρχει υλικό που μπορεί να είναι ακατάλληλο γιατί παραβιάζει τα κοινωνικά, θρησκευτικά ή τα πολιτισμικά σας πρότυπα ή τις προσωπικές και οικογενειακές σας αξίες.

Το ακατάλληλο υλικό μπορεί να είναι βίαιο, σεξουαλικά προκλητικό ή να προάγει μη ασφαλείς συμπεριφορές, όπως διατροφικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να προάγει και να περιγράφει επικίνδυνες ή εγκληματικές δραστηριότητες, ή να προάγει ακραίες πολιτικές ή φυλετικές απόψεις. Κάποιο από το υλικό αυτό μπορεί να είναι απαγορευμένο ή ακόμη και παράνομο.

Το ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να αναστατώσει ή να ενοχλήσει τα παιδιά και τους εφήβους ή να τους παρέχει εικόνες και αντιλήψεις που οι γονείς τους πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα να εξερευνήσουν. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αναζητήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή να τους παραπέμψουν άλλοι σε τέτοιο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων (Ιnstant Μessaging).

Μπορούν επίσης να βρεθούν τυχαία αντιμέτωπα με τέτοιο περιεχόμενο ενεργοποιώντας κάποιο σύνδεσμο μέσα σε ένα δικτυακό τόπο, λαμβάνοντας απρόσμενα αποτελέσματα από κάποια αναζήτηση, ανοίγοντας μηνύματα spam ή αναδυόμενα παράθυρα (pop-up) ή τέλος πληκτρολογώντας λανθασμένα διευθύνσεις ή όρους στις μηχανές αναζήτησης.

Τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητες διαδικτύου προσφέρουν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα πρόσβαση στο διαδίκτυο γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Περισσότερες υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους σας

  • Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε. Περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα. Μπορείτε να το αναρτήσετε αλλά δεν μπορείτε να το καταργήσετε.
  • Δεν είναι όλοι οι δικτυακοί τόποι καλοί— αν επισκεφτείτε ένα δικτυακό τόπο και αισθανθείτε άβολα, εγκαταλείψτε τον αμέσως κάνοντας κλικ στην ‘επιστροφή’ (back) ή κλείστε το πρόγραμμα πλοήγησης.
  • Να θυμάστε, δεν είναι όλοι στο διαδίκτυο αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
  • Μην ανοίγετε συνημμένα αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα. Μην αναστατώνεστε — μιλήστε με έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε αν κάποιος σας έστειλε περιεχόμενο που σας έκανε να αισθανθείτε άβολα ή σας ανησύχησε, ή αν δημοσιεύσατε κάτι που νομίζετε ότι δεν έπρεπε. Ίσως μπορείτε να κάνετε κάποιες ενέργειες που θα διορθώσουν την κατάσταση..
  • Αν είδατε κάτι που σας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειάζεστε βοήθεια για να το χειριστείτε, επικοινωνήστε με την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο Safeline. Η SafeLine.gr αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στo πλαίσιo του προγράμματος πλαισίου Better Internet for Kids. Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η Saferinternet4kids.gr, Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης και η επίσημη Γραμμή Βοηθείας 210600 7685. Οι δράσεις Sαποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων ενημέρωσης και Εθνικών Γραμμών Βοηθείας, Insafe.

Πηγή: cybersmart.gov.au

Διαβάστηκε 5008 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 07:34

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού