• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 18:46

Ημέρα Προστασίας Δεδομένων 2014: οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τα δεδομένα είναι το νόμισμα της ψηφιακής εποχής. Όλες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεδομένα – από ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες έως μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η μεταφορά δεδομένων προς τρίτες χώρες έχει εξελιχθεί σε σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν σύνορα, και η χρήση υπολογιστικού νέφους σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να σταλούν από το Βερολίνο για επεξεργασία στη Βοστόνη και να αποθηκευτούν στην Μπάνγκαλορ.

Παράλληλα, με τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις που διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να δώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Το 92% των Ευρωπαίων προβληματίζονται σχετικά με τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας που συλλέγουν προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Και το 89% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επιθυμούν να γνωρίζουν πότε τα προσωπικά τους δεδομένα που περιέχει το έξυπνο κινητό τους θα δημοσιοποιούνται σε τρίτους. Η θέσπιση ισχυρών, αξιόπιστων και ισόρροπα κατανεμημένων κανόνων θα καταστήσει την επεξεργασία των δεδομένων ασφαλέστερη, φθηνότερη και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη με τη σειρά της αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των κανόνων του 1995 για την προστασία των δεδομένων, αποβλέποντας σε ενίσχυση των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμόζεται ένα και μόνο σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να απλουστευθούν και να τυποποιηθούν οι κανονισμοί του 1995 που εφαρμόζονταν διαφορετικά στην ΕΕ.

Οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα δεδομένα τους, καθώς και στο «δικαίωμα στη λήθη»,δηλαδή, θα μπορούν να διαγράφουν τα προσωπικά τους δεδομένα αν δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή τους. Tα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη διεύθυνση ενός ατόμου μέχρι ιατρικές πληροφορίες ή αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας των Δεδομένων επεσήμανε ότι δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στις δωρεάν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, αλλά το αντάλλαγμα είναι ότι μαθαίνουν το πάντα για εμάς. Οι περισσότεροι ανησυχούν αλλά όχι τόσο που να επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή. Χρησιμοποιούν το Facebook, κατεβάζουν εφαρμογές και είναι ανήσυχοι. Δυστυχώς όμως έχουμε συνηθίσει στις δωρεάν υπηρεσίες με κρυφό αντάλλαγμα τα δεδομένα μας να είναι εντελώς διαφανή στο διαδίκτυο. Για αυτό να προσέχετε ποιόν εμπιστεύεστε, να παλεύετε για τα δικαιώματα σας και να κάνετε ερωτήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε πιο κριτική στάση.

Και στην Ελλάδα, τι γίνεται στη χώρα μας; Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Δεδομένων, ειδικοί επί του θέματος απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων σε ζωντανή συζήτηση (webinar) με 4320 συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς από 110 σχολεία της Ελλάδας, στις 28 Ιανουαρίου, από τις 12.00 έως τις 14:00, καθώς η σωστή εκπαίδευση και πρόληψη προετοιμάζουν ψηφιακά υπεύθυνους πολίτες. Από την άλλη όπως μας ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

Διαβάστηκε 20617 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Μαϊος 2014 10:55

Πολυμέσα

Η ιδιωτική σας ζωή πρέπει να προστατεύεται! Ευρωκοινοβούλιο
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέα έκτου διμήνου 2014 Νέα τελευταίου διμήνου 2013 »

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού