• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 23:33

Κοινό Κτήμα - Σε ποιον ανήκει ο Σέρλοκ Χολμς;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο Leslie Klinger ξέρει περισσότερα για τον Σέρλοκ Χολμς από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο, εν ζωή, λόγιο. Ανάμεσα στις δύο ντουζίνες βιβλία του για το φανταστικό ντετέκτιβ είναι το διεξοδικό "Ο νέος, με σχόλια, Σέρλοκ Χολμς", το οποίο προσφέρει σημειώσεις σχετικά με τα τέσσερα μυθιστορήματα και τις 56 ιστορίες, γραμμένες για τον Χολμς από τον Sir Arthur Conan Doyle.

Αλλά ενώ πρόκειται να φανταστούμε νέες περιπέτειες του Λονδρέζου Χολμς, ο κ. Klinger έχει μπλέξει σε μπελάδες. Επίμαχο θέμα είναι μια νέα συλλογή από ιστορίες βασισμένες στον Χολμς τις οποίες ο κ.Klinger έχει επιμεληθεί μαζί με τον Laurie King, έναν μυθιστοριογράφο μυστηρίου. Κληρονόμοι του Conan Doyle ισχυρίζονται ότι έχουν το δικαίωμα για τέλη άδειας ή να καταστείλουν τη δημοσίευση. Ο κ. Klinger αντέδρασε καταθέτοντας μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο, ισχυριζόμενος, ότι δεν έχει παραβιάσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι πλέον κοινό κτήμα.

Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη από τα διαφορετικά καθεστώτα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αμερική και αλλού. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει για το έργο του Conan Doyle, οπουδήποτε η προστασία παύει 70 έτη μετά το θάνατο ενός συγγραφέα (πέθανε το 1930). Ωστόσο, όταν η Αμερική αναθεώρησε τους κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων το 1978 για να εισαγάγει ένα μοντέλο «ισόβια συν» σε αρμονία με τον υπόλοιπο κόσμο, για έργα που δημιουργήθηκαν αρχής γενομένης από το 1978, διατήρησε το παλαιότερο, περιορισμένης περιόδου, σύστημα για ιδιοκτησία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1923 και το 1977. Έργα που παρήχθησαν εντός της περιόδου αυτής, παρατάθηκε η λήξη τους, για μία ορισμένη περίοδο 95 ετών από την πρώτη δημοσίευση τους, ενώ οτιδήποτε παράχθηκε νωρίτερα είναι κοινό κτήμα. Αυτή η ομπρέλα προστασίας καλύπτει δέκα ιστορίες του Χολμς που δημοσιεύθηκαν στην Αμερική για πρώτη φορά ως μέρος του «Το σημειωματάριο του Σέρλοκ Χολμς" το 1927. Αυτές οι ιστορίες υπόκεινται ακόμη σε πνευματικά δικαιώματα μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο κ. Klinger λέει στην αγωγή του, ότι το ίδρυμα απαίτησε άδεια για πρόσβαση σε τμήματα της ιστορίας του Χολμς, χαρακτηρισμούς και φιλαράκια. Πίσω στο 2010, όταν ο ίδιος και η κ. King προετοίμαζαν μια άλλη συλλογή από ιστορίες εμπνευσμένες από τον Χολμς που ονομάζεται "Μια μελέτη στον Sherlock", ο ίδιος και ο εκδότης του συμφώνησαν να κατευνάσουν το ίδρυμα για να αποφύγουν αντιδικία, ακόμη και αν ο λάτρης της φαντασίας απέφευγε οποιαδήποτε στοιχεία της ιστορίας που παραμένουν κάτω από πνευματικά δικαιώματα. Η ποινή ήταν 5.000$, είπε ο κ. Klinger στους New York Times. Αλλά για μια σειρά που ονομάζεται "Παρέα με τον Σέρλοκ Χολμς", η οποία θα δημοσιευθεί από την Pegasus Books, οι συντάκτες σκοπεύουν να υψώσουν το ανάστημά τους. Ο κ Klinger λέει ότι τον Δεκέμβριο του 2012, το ίδρυμα Κόναν Ντόιλ απείλησε να προειδοποιήσει τους λιανοπωλητές, για τη διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ το βιβλίο προχωρούσε χωρίς άδεια. Προσθέτει ότι η Pegasus, αρνείται τώρα να δημοσιεύσει την εργασία χωρίς καταφατική δήλωση, ότι καμία νομική δράση δεν θα κατατεθεί εναντίον της, ούτε θα γίνουν προσπάθειες για να παρέμβουν στη διανομή.

Το ίδρυμα επίσης, διεκδικεί ορισμένα δικαιώματα εμπορικών σημάτων στους χαρακτήρες του Χολμς, αλλά ο κ. Klinger επιβεβαιώνει στον ανταποκριτή σας ότι αυτό δεν ήταν μέρος της απαίτησης άδειας. Η J. Jenkins, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης για το Κοινό Κτήμα, του Πανεπιστημίου του Ντιούκ λέει, ότι η προστασία του εμπορικού σήματος θα ήταν ανεφάρμοστη, σε κάθε περίπτωση. «Το δίκαιο των εμπορικών σημάτων δεν ταιριάζει σε αυτό που ισχυρίζονται ότι κατέχουν ή σ’ αυτό που προσπαθούν να σταματήσουν» λέει. Η κ. Jenkins απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε αξίωση πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να έχει το ίδρυμα σε κάθε, προ του 1923, στοιχείο της βιογραφίας του Χολμς. "Το πρόβλημα είναι ότι ο Σέρλοκ Χολμς και ο Watson είναι σαφώς Κοινό Κτήμα.". Το ίδρυμα δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για λεπτομέρειες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία του.

Για την αποφυγή παρόμοιων διαφορών, υψηλού προφίλ κινηματογραφιστές, τηλεοπτικοί παραγωγοί και άλλοι δημιουργοί έχουν πληρώσει το ίδρυμα στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για το "Sherlock" του BBC, το “Elementary” του CBS και τις ταινίες του Hollywood με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (για την οποία ο κ. Klinger δούλεψε ως ειδικός για τον Holmes). Αλλά πολλές άλλες χρήσεις του Sherlock δεν έχουν αναζητήσει καμία άδεια και δεν έχουν λάβει καμία κύρωση. Αυτό περιλαμβάνει την σειρά βιβλίων “Mary Russel” της κ. Κινγκ, ειδομένη από την πλευρά του προστατευόμενου επώνυμου Χολμς, συνεργάτη και τελικά συζύγου.

Ένας ειδικός στη διάρκεια των όρων των πνευματικών δικαιωμάτων στην Αμερική, ο P. Hirtle του Πανεπιστημίου Cornell, δεν βρίσκει καμία βάση προκειμένου το ίδρυμα Conan Doyle να διεκδικήσει γενική κυριότητα επί πτυχών του Χολμς, από ιστορίες που είναι κοινό κτήμα. "Αν φανταστούμε το γεγονός ότι ο Holmes παίζει βιολί, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε μία από τις ιστορίες με πνευματικά δικαιώματα», λέει μέσω e-mail, «τότε δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε καμία νέα ιστορία που βασίζεται στις εκδόσεις του κοινού κτήματος». Αλλά αν οι ιστορίες του «Company» βασίζονται εξ ολοκλήρου σε στοιχεία του κοινού κτήματος, τότε προσθέτει, το ίδρυμα δεν έχει βάση για να ισχυριστεί.

Σαν προειδοποιητική ιστορία για το ίδρυμα Κόναν Ντόιλ, ο κ Hirtle αναφέρεται στη μακροχρόνια διαφορά μεταξύ Carol Loeb Shloss και το ίδρυμα του Τζέιμς Τζόις σχετικά με τη χρήση υλικού που σχετίζεται με την κόρη του Τζόις, Lucia. Το 2006 η κ. Shloss κατέθεσε δηλωτική αντίθεση για να χρησιμοποιήσει το υλικό σύμφωνα με τις επιστημονικές διατάξεις του δόγματος δίκαιης χρήσης. Το ίδρυμα Joyce αμφισβήτησε τη δράση και έχασε, και αναγκάστηκε το 2009 να πληρώσει 240 χιλιάδες δολάρια σε νομικά έξοδα. Μερικές φορές, γράφει ο κ Hirtle, "υπάρχει ένα κόστος για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, εκεί όπου δεν υπάρχει κανένα."

Μετάφραση άρθρου “Public Domain - Who owns Sherlock Holmes?” από G.F., (20/2/2013) αποκλειστικά και μόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς και χρήση.

Η μετάφραση έγινε από τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Δοξαριώτη στο πλαίσιο εργασίας για το μάθημα εξ αποστάσεως "Τα πνευματικά δικαιώματα και η σημασία αναφοράς των πηγών που χρησιμοποιούμε στο Διαδίκτυο" στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης etwinning.

Διαβάστηκε 2016 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 21:04

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού