• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 13:32

Η κοινότητα eSafety διαρκώς αυξάνεται!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να αυξάνεται με 197 νέες εγγραφές κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2015. Συνολικά 588 σχολεία στην Ευρώπη έχουν λάβει ετικέτες πιστοποίησης esafety μέχρι στιγμής - 4 χρυσές, 44 αργυρές και 540 χάλκινες. Από αυτές, 175 χάλκινες ετικέτες, 17 αργυρές και 1 χρυσή απονεμήθηκαν σε ελληνικά σχολεία. Συγχαρητήρια και στα 193 σχολεία που μας κατατάσσουν στην 1η θέση πανευρωπαϊκά! Παρακολουθείστε το βίντεο για χρήσιμες συμβουλές, από το πρόσφατο webinar, ευελπιστώντας σε περισσότερες συμμετοχές, υπαρχόντων και νέων για να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά!

Η συνεργασία του ενημερωτικού κόμβου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με το esafety Label του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου στο πλαίσιο της πιστοποίησης σχολείων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έχει αποφέρει θετικά στοιχεία για τα ελληνικά σχολεία τα οποία συμμετέχουν ενεργά.

Η πιστοποίηση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στοχεύει στο να βοηθήσει τα σχολεία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης να παρέχουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Οι καλές διαδικτυακές εμπειρίες συμβαδίζουν με μια ξεκάθαρη πολιτική του σχολείου και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο παρέχεται Έντυπο αξιολόγησης το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν -εντός και εκτός του σχολείου- το επίπεδο της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο για τα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται ένα Σχέδιο δράσης για να αυξήσουν το επίπεδο της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο που αφορά στο σχολείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πιστοποίηση eSafety, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Τα στατιστικά για τη χώρα μας αποδεικνύουν την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων εκπαιδευτικών για το επίκαιρο και σημαντικότατο θέμα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα 175 ελληνικά σχολεία έχουν λάβει τη χάλκινη ετικέτα ενώ 17 σχολεία έχουν κατακτήσει την αργυρή ετικέτα. Η Ελλάδα, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα, είναι μακράν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, συγκριτικά με τις 31 υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν (δεδομένα 5/5/2015).

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) ως εθνικός συντονιστής, μέσω του κόμβου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” πραγματοποιεί ελέγχους στα σχολεία κατά καιρό, για να εξασφαλιστεί ότι η ετικέτα πιστοποίησης έχει αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο και αξιόπιστο σήμα κατατεθέν των υψηλών προδιαγραφών eSafety στα σχολεία. Το ζήτημα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από μαθητές είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Τόσο η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων της πληροφορίας και της επικοινωνίας όσο και η αυξημένη δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και την πληθώρα των παραμέτρων του ζητήματος όπως επίσης και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπισή του. Επιπροσθέτως, η ολοένα και περισσότερο αυξημένη χρήση του διαδικτύου από την πρώιμη παιδική ηλικία καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση στη διαδικτυακή ασφάλεια από πολύ μικρή ηλικία με την αντίστοιχη προσαρμογή των στρατηγικών υλοποίησης στις διάφορες ανάγκες και βαθμούς αυτονομίας των μικρών παιδιών και των εφήβων.

Η σχολική μονάδα μπορεί και οφείλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς μέσα από τη λειτουργία της, δίνεται η δυνατότητα μαζικής πρόσβασης στη μαθητική κοινότητα (ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα ή την προέλευση) καθώς και σε άλλους βασικούς αρμοδίους συντελεστές σχετικά με τη διαδικτυακή ασφάλεια, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και εμμέσως πλην σαφώς οι γονείς.

Συμβουλευτείτε επίσης τα παρακάτω σχετικά άρθρα ή παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο και προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο για τη νέα σχολική χρονιά! Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο esafety [at] sch.gr.

Διαβάστηκε 3923 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 14:36

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού