Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 21:36

31 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα ... Backup

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Μπορεί να είναι ευρέως άγνωστη, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Backup εορτάζεται στις 31 Μαρτίου, ακριβώς μία μέρα πριν την Πρωταπριλιά και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες υπολογιστών και κινητών, να δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους. Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που αρκετοί/ές ξεχνούν να κάνουν. Τι είναι όμως η Παγκόσμια Ημέρα ... αντιγράφων ασφαλείας;

Είναι μια ημέρα για την ευαισθητοποίηση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, έτσι ώστε περισσότεροι/ες να ξεκινήσουν τη δημιουργία backup αρχείων των υπολογιστών τους, αν δεν το κάνουν ήδη, ή - για όσους το πράττουν - να δουν με μια πιο σοβαρή ματιά τη στρατηγική τους. Η αποτυχία στον σκληρό δίσκο είναι απλά ένας τρόπος για να χαθούν σημαντικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Η Παγκόσμια Ημέρα αντιγράφων ασφαλείας, στις 31 Μαρτίου, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της διατήρησης τακτικών αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Ξεκίνησε το 2011 και προφανώς καθοδηγήθηκε από εταιρείες που πραγματεύονται αντίγραφα ασφαλείας των προϊόντων ή των υπηρεσιών, όπως σκληρούς δίσκους ή cloud backup.

Έτσι, με αυτή την έννοια, η Παγκόσμια Ημέρα Backup είναι κάτι σαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - μέρος της δημοτικότητάς της οδηγείται από τις εταιρείες που θέλουν να πουλήσουν προϊόντα. Αλλά πλέον εστιάζει πολύ περισσότερο στην εκπαίδευση και είναι επίσης, απλά μια πραγματικά καλή υπενθύμιση για να ελέγξετε την τακτική σας. Μιλάμε για την προστασία των πιο πολύτιμων ψηφιακών εγγράφων! Εκείνα δηλαδή τα αρχεία που δεν πρέπει να χαθούν, επειδή απλά δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Και για να είμαστε σαφείς, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν προστατεύει μόνο από το σκληρό δίσκο που μπορεί να καταστραφεί - υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να χάσετε τα δεδομένα σας. Μπορείτε να χάσετε δεδομένα από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές, για παράδειγμα. Ή μπορείτε να χάσετε δεδομένα αν ο υπολογιστής ή το ψηφιακό σας μέσο (π.χ. κινητό) κλαπεί. Εξάλλου υπάρχει και το ransomware!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την αύξηση του κακόβουλου λογισμικού - όπως το CryptoWall ή το Locky - που μολύνει τον υπολογιστή σας, κρυπτογραφεί τα αρχεία σας και γενικά καθιστά δύσκολο ή εντελώς αδύνατο να μπορείτε να τα επανακτήσετε αν δεν πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό (εκτός και αν έχετε τα αντίγραφα ασφαλείας). Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η απώλεια δεδομένων δεν είναι ζήτημα «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» θα γίνει. Και όταν συμβαίνει η απώλεια δεδομένων, ένα αυτόματο backup σύστημα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια μικρή ενόχληση και στη συνολική καταστροφή. Πόσες/οι όμως πραγματικά κρατάνε αντίγραφα ασφαλείας των υπολογιστών τους τακτικά;

Αλλάζει η αποθήκευση στο "σύννεφο" την ανάγκη για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας; Η αποθήκευση στο cloud ή η αποθήκευση των δεδομένων σε απομακρυσμένους διακομιστές, προσπελάσιμους μέσω διαδικτύου - μπορεί να είναι το μεγαλύτερο μέρος μιας στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αλλά το "σύννεφο" δεν θα πρέπει να είναι το μόνο μέρος που αποθηκεύονται τα δεδομένα. Με τα αντίγραφα ασφαλείας, ο στόχος είναι να αποφεύγεται ένα μοναδικό σημείο αποτυχίας. Έτσι για παράδειγμα, αν όλα τα έγγραφα σας που υπάρχουν στα Έγγραφα Google, ή όλες οι φωτογραφίες σας βρίσκονται στο Facebook - και δεν έχετε ένα αντίγραφο τους κάπου αλλού - αυτό είναι ένα μοναδικό σημείο αποτυχίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσατε να ξυπνήσετε αύριο και τα αρχεία σας να μην είναι εκεί. Αυτό που πρέπει να θυμάστε με τις υπηρεσίες cloud είναι ότι θα πρέπει να έχετε και άλλο αντίγραφο κάπου αλλού (π.χ. σε εξωτερικό δίσκο). Τα καλά νέα είναι ότι πολλές υπηρεσίες cloud επιτρέπουν να κατεβάσετε ένα αντίγραφο όλων όσων έχετε αποθηκεύσει εκεί. Η Google π.χ. διαθέτει συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και η Facebook σας επιτρέπει να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, σε ένα μεγάλο αρχείο. Αυτό είναι καλή ιδέα να το κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν ποτέ δεν έχετε λάβει backup, πώς μπορείτε να ξεκινήσετε; Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφτείτε ένα λεπτό τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Ποιες είναι οι φωτογραφίες ή τα βίντεο ή τα έγγραφα που είναι τα πια σημαντικά; "Τι θα με στεναχωρούσε να χάσω αν απωλέσω κάποια αρχεία για πάντα;" Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας - πόσα από αυτά τα αρχεία υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος; Πόσες φωτογραφίες έχετε στο τηλέφωνό σας, και πουθενά αλλού - ή πόσα από τα σημαντικά έγγραφα σας είναι μόνο στο Google Drive, για παράδειγμα; Μόλις εντοπίσετε ποια σημαντικά αρχεία είναι σε κίνδυνο, κάντε ένα αντίγραφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τρέξετε το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που συνοδεύει τον υπολογιστή σας, ή να ανεβάσετε φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας στο Dropbox, ή κατεβάζοντας ένα αντίγραφο όλων των Facebook φωτογραφιών σας και να τις αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας.

Η ιστοσελίδα Παγκόσμιας Ημέρας αντιγράφων ασφαλείας, από όπου και το βίντεο, έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ακολουθήσετε μια καλή στρατηγική αντιγράφων ασφαλείας. Μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά η βασική αρχή είναι η ίδια - περισσότερa από ένα αντίγραφο, σε περισσότερες από μία θέσεις!
Διαβάστηκε 3417 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 17:46
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα