Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 22:36

Πώς να ανακαλύψετε αν ο υπολογιστής σας έχει ιό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται περίεργα τον τελευταίο καιρό; Κολλάει συνεχώς, είναι αργός και εκτός αυτών, εμφανίζει διαρκώς αναδυόμενα (pop-up) παράθυρα που δεν επιθυμείτε να βλέπετε; Εάν αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν τότε ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει προσβληθεί από ιό. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποτρέψετε πράγματα όπως αυτό από το να συμβαίνουν διαρκώς; Ενώ υπάρχουν διάφορες λύσεις antivirus που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τον υπολογιστή σας πρώτα, ώστε να μπορείτε γρήγορα να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να ανακαλύψετε αν ο υπολογιστής σας έχει ιό πριν να είναι πολύ αργά.

Αργός υπολογιστής
Το πιο κοινό σύμπτωμα μίας malware ίωσης είναι η αργή λειτουργία του υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα αργούν να ξεκινήσουν; Είναι το εύρος ζώνης (bandwidth) ύποπτα αργό; Αν ναι, ο υπολογιστής σας μπορεί ενδεχομένως να έχει ιό. Ωστόσο, πριν υποθέσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν και άλλες αιτίες για την επιβράδυνση του υπολογιστή σας. Ελέγξτε εάν ευθύνεται η μνήμη RAM. Για τα Windows, ανοίξτε τον Διαχειριστή Εργασιών (Ctrl + Shift + Esc) και μεταβείτε στην καρτέλα Επιδόσεις για να ελέγξετε πόσα gigabytes μνήμης RAM χρησιμοποιείτε στο τμήμα μνήμης. Για τους χρήστες Mac OS, μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή Παρακολούθηση δραστηριότητας και στη μνήμη του συστήματος θα μπορείτε να ανακαλύψετε τη χρήση μνήμης RAM. Άλλες αιτίες για αργό σύστημα, είναι η έλλειψη χώρου στο σκληρό σας δίσκο και κατεστραμμένο υλικό. Μόλις αποκλείσετε τυχόν άλλες πιθανές αιτίες, τότε ένας ιός μπορεί να έχει μολύνει τη συσκευή σας.

Blue screen of death (BSOD)
Αν ο υπολογιστής σας κολλάει τακτικά, συνήθως είναι είτε ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημά σας ή μια malware ίωση. Μπορεί να μην έχετε εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης για τη συσκευή σας ή τα προγράμματα που τρέχετε ενδεχομένως να μην είναι συμβατά με τον υπολογιστή σας. Εάν κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι εμφανή στον υπολογιστή σας, τότε ο ιός θα μπορούσε να είναι σε διένεξη με άλλα προγράμματα προκαλώντας κολλήματα. Για να ελέγξετε τι προκάλεσε την τελευταία BSOD, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου> Σύστημα και Ασφάλεια> Εργαλεία διαχείρισης> Πρόγραμμα προβολής συμβάντων και επιλέξτε Αρχεία καταγραφής των Windows. Αυτά που σημειώνονται με ένα "σφάλμα" είναι τα καταγεγραμμένα κολλήματα.

Προγράμματα ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα
Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να είναι παρόν όταν τα προγράμματά σας ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε αν ορισμένα προγράμματα πρέπει να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο ή αν είναι απλά ασύμβατα να τρέξουν με το υλικό σας πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό.

Έλλειψη χώρου αποθήκευσης
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να χειριστούν τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Οι περισσότεροι έχουν την τάση να γεμίζουν το σκληρό σας δίσκο με ύποπτα αρχεία. Αν βρείτε οποιαδήποτε άγνωστα προγράμματα που δεν έχετε εγκαταστήσει, μην ανοίγετε τις εφαρμογές αυτές, αναζητήστε το όνομα του προγράμματος μέσω του Διαδικτύου και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εφόσον βεβαιωθείτε.

Ύποπτη δραστηριότητα router και σκληρού δίσκου
Σε συνδυασμό με άλλα προειδοποιητικά σημάδια, εάν ο σκληρός σας δίσκος λειτουργεί διαρκώς, ενώ δεν τρέχουν κάποια προγράμματα, ή αν παρατηρήσετε ότι η συσκευή του δρομολογητή σας είναι διαρκώς ανοικτή, τότε θα πρέπει να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για ιούς.

Pop-ups σε ιστοσελίδες, γραμμές εργαλείων και άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα
Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικές ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό. Τα παράθυρα pop-up προέρχονται από κλικ σε ύποπτες σελίδες, ή απαντώντας σε ερωτήσεις έρευνας για πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία μιας ιστοσελίδας, ή από εγκατάσταση δωρεάν εφαρμογών. Αποφύγετε να κάνετε κλικ στις διαφημίσεις, π.χ, όπου η κ. Άννα λέει ότι κέρδισε 8.000Ε το μήνα μένoντας στο σπίτι! Όταν τα pop-ups εμφανίζονται από το πουθενά, αποφύγετε το κλικ οπουδήποτε στην pop-up σελίδα και χρησιμοποιείστε το anti-malware εργαλείο αμέσως. Επίσης, δωρεάν εφαρμογές που σας επιτρέπουν να κατεβάσετε την υπηρεσία τους ελεύθερα, ενέχει τον κίνδυνο η διαδικασία εγκατάστασης να είναι γεμάτη με κακόβουλο λογισμικό. Όταν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα από το Διαδίκτυο, είναι εύκολο να παραβλέψετε τη σελίδα με τους όρους και τις προϋποθέσεις και να πατάτε επανειλημμένα το επόμενο βήμα. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης, παρακάμπτοντας κάποια βήματα, ίσως να έχετε συναινέσει για νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, άνοιγμα ανεπιθύμητων ιστοσελίδων και άλλων προγραμμάτων γεμάτα με ιούς. Απλώς να είστε προσεκτικές/οί την επόμενη φορά που θα κατεβάσετε κάτι δωρεάν.

Στέλνετε ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam);
Εάν φίλοι σάς λένε ότι τους στέλνετε ύποπτα μηνύματα και συνδέσμους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ίσως να έχετε πέσει θύμα spyware. Αυτό μπορεί να προκληθεί από αδύναμους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας ή αν ξεχνάτε να αποσυνδεθείτε (logout). Τέλος, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τον υπολογιστή σας ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Ανεξάρτητα από το αν ή όχι το σύστημά σας έχει αυτά τα συμπτώματα, είναι πάντα έξυπνο να εκτελείτε τακτικά σαρώσεις για κακόβουλο λογισμικό και έτσι να είστε πάντα ασφαλείς!

Διαβάστηκε 4775 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 20:32
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα