• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 12:23

Στατιστικά στοιχεία Safeline για το 2015

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πρώτες σε αριθμό οι καταγγελίες που αφορούν παιδική πορνογραφία, ρατσισμό, οικονομικές απάτες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο!

Η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, έκλεισε φέτος 12 χρόνια λειτουργίας και όπως κάθε χρόνο, ενημερώνει για τα στατιστικά της στοιχεία. Τα στοιχεία του 2015 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά υπό το πρίσμα πρόσφατων σημαντικών νομοθετικών αλλαγών. Το 2015 ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine παρέμεινε υψηλός, φτάνοντας περίπου τις 4000 καταγγελίες.

Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα μια χρονιά με σημαντικές νομοθετικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και όχι μόνο. Νέα νομοθετήματα προβλέπουν πλέον αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση/κακοποίηση και τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, ποινικοποιούνται τα ρατσιστικά εγκλήματα, ενώ το 2015 ποινικοποιείται για πρώτη φορά ο εκφοβισμός (bullying) - βλ. σχετικό άρθρο (Διαδικτυακό) έγκλημα και ... τιμωρίαΑπό τα στατιστικά στοιχεία της SafeLine παρατηρείται ότι οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 (152 από 46, βλ. 2ο γράφημα)!

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω Διαδικτύου και το cyber bullying. Οι καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine με θέμα την παιδική πορνογραφία ξεπέρασαν και φέτος τις 160. Η δράση της SafeLine στον τομέα της ασφάλειας του παιδιού στον κυβερνοχώρο υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της με τον ΙΝΗΟΡΕ (Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου), όπου προωθεί καταγγελίες για ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας αλλά και με τις Ελληνικές Αρχές σε περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, προσέλκυσης ανηλίκων για γενετήσιους λόγους και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Συμπερασματικά, όπως φαίνεται και στο αρχικό γράφημα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων καταγγελιών για το 2015 αφορούσε εγκλήματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις οικονομικές απάτες που έλαβαν χώρα στο Διαδίκτυο και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.

Υψηλό παραμένει και φέτος το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Από τις καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine το 2015, οι 830 αφορούσαν μόνο τFacebook. Η SafeLine σε συνεργασία με τη διαχειριστική ομάδα του Facebook και έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, cyber bullying, απειλές, οικονομικές απάτες μέσω του Διαδικτύου και παρενόχληση, δίνει λύσεις στους χρήστες κάθε ηλικίας, είτε προωθώντας στο Facebook τις ίδιες τις καταγγελίες που δέχεται, είτε παρέχοντας στους καταγγέλλοντες οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης στην ιστοσελίδα. Δίνοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συναντούν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο, η ομάδα της SafeLine δίνει στους χρήστες όλων των ηλικιών τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ως προς τους κινδύνους που όλοι θα θέλαμε να αποφεύγουμε στο Διαδικτυακό κόσμο.

Η SafeLine είναι η μοναδική Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών). Αποτελεί δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Διαβάστηκε 6428 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 14:07

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού