Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 17:14

CD9 «σύρμα», οι γονείς είναι κοντά!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

POS! Με αυτό το συνθηματικό ακρωνύμιο οι έφηβοι ειδοποιούν τον συνομιλητή τους ότι ένας από τους δύο γονείς παρακολουθεί τη συζήτηση. Parent over shoulder είναι η μετάφραση του POS. Επίσης, CD9 σημαίνει «γονείς κοντά» και χτυπάει συναγερμό να σταματήσουν οι όποιες κουβέντες δεν είναι για... τ' αυτιά των μεγάλων. Και αυτά τα δύο δεν είναι τα μόνα ακρωνύμια που έχουν εφεύρει οι πιτσιρικάδες -και όχι μόνο, αφού ορισμένα τα χρησιμοποιούν και ενήλικες- και τα βάζουν στις συζητήσεις τους στο Ιντερνετ είτε για να ειδοποιήσουν τον συνομιλητή τους είτε για να κάνουν πλάκα είτε για συντομία. Θέλετε να μάθετε τα 22 ακρωνύμια που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός;

Οι γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν εφαρμογές μηνυμάτων (στα κινητά ή σε ταμπλέτες) μπορεί να βρίσκουν στα μηνύματα αυτά διάφορα ανεξιχνίαστα ακρωνύμια, ή μήπως όχι; Μερικά είναι αβλαβή, όπως το IDK (I Don't Know) δηλ. "δεν ξέρω" ή το TTYL (Talk To You Later) - "τα λέμε αργότερα", ενώ κάποια άλλα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και κάποια τα οποία κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει, έτσι ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή.
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα παιδιά και να μάθoυμε τους τρόπους επικοινωνίας τους. Και να μην έχουμε στο μυαλό μας μόνο αυτούς τους αθώους, εφηβικούς κώδικες επικοινωνίας. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουμε, πέραν του πώς λειτουργεί το Ιντερνετ, καθώς σε αυτό υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά, τους οποίους εμείς οι μεγάλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε, να μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε στην... πηγή. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές, τα παιδιά και ειδικά τους εφήβους να προστατεύονται από τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η προστασία από την πληθώρα πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο. Η ασφαλής πλοήγηση των παιδιών είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, μέσω του παρόντος επίσημου site για την ψηφιακή ασφάλεια στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.


«Η τεχνοφοβία μεγαλώνει το χάσμα των σχέσεων των μεγαλύτερων με τα παιδιά και αυτό πλέον πρέπει να το έχουν υπόψη εκτός από τους γονείς και οι εκπαιδευτικοί» προσθέτει ο Άρης Λούβρης, υπεύθυνος του site "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο", στο οποίο υπάρχει πληθώρα υλικού για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, υπάρχουν συμβουλές πώς οι νέοι μπορούν να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα, η έκθεση των οποίων είναι, ίσως, η αρχή μιας διαδρομής που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα δικτυακά μονοπάτια.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αργκό του Ιντερνετ αλλάζει πολύ γρήγορα και ενώ ένα ακρωνύμιο μπορεί να είναι ακατάλληλο σήμερα, μπορεί να γίνει αβλαβές στο άμεσο μέλλον. Οι ειδικοί στην ψηφιακή ασφάλεια προτείνουν στους γονείς που ανακαλύπτουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν ακρωνύμια τα οποία αδυνατούν να κατανοήσουν, να συζητούν μαζί τους και να ζητάνε να τους τα εξηγήσουν (εκτός αυτού, υπάρχουν και οι μηχανές αναζήτησης για να διπλο-τσεκάρουν, αν δεν είναι σίγουροι σωστά ;)
Δείτε το πλήρες infographic...
Διαβάστηκε 4397 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 21:12
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα