• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 07:07

Πώς προστατεύεται η ιδιωτική ζωή από τη μαζική επιτήρηση;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για τη μαζική παρακολούθηση των πάντων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και πολλών άλλων, δεν οδήγησαν στη λήψη μέτρων και το Ευρωκοινοβούλιο (EK), με την επισήμανση αυτή, προχώρησε τον Οκτώβριο του 2015 στην ακύρωση, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της αρχικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για τη διαβίβαση των δεδομένων των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ. Στις 25 Μαΐου 2016 η ολομέλεια του ΕΚ εξέτασε τη νέα συμφωνία που έχει προταθεί, γνωστή ως Privacy Shield.

Αν χρησιμοποιείτε το Facebook ή το Google, τότε τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες και e-mail, αποθηκεύονται σε υπολογιστές στις ΗΠΑ. Η μεταφορά ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι νόμιμη, εφόσον οι αμερικάνικες εταιρείες δεσμεύονται ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Ο νέος μηχανισμός που ονομάζεται "Ασπίδα προστασίας προσωπικών Δεδομένων", συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικάνικης κυβέρνησης τον Φεβρουάριο 2016 και επιτρέπει τις διατλαντικές ροές δεδομένων για εμπορική χρήση, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι οι προσωπικές πληροφορίες των Ευρωπαίων πολιτών χρήζουν της απαραίτητης προστασίας.
Ο νέος αυτός μηχανισμός δημιουργήθηκε μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το περασμένο έτος. Με την απόφαση αυτή ακύρωνε το παλιό σύστημα γνωστό ως "Ασφαλές λιμάνι", με την αιτιολογία ότι δεν παρέχει επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά απέναντι στις δραστηριότητες επιτήρησης των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο Edward Snowden το 2013.
Οι πολίτες πρόκειται να ανακτήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, να επωφεληθούν της ενισχυμένης γονικής συναίνεσης και του δικαιώματος στη λήθη καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποιεί νέους κανονισμούς.
Ο Μαξ Σρεμς, ο φοιτητής της Νομικής από την Αυστρία, του οποίου η υπόθεση εναντίον της Facebook οδήγησε στην πτώση του "ασφαλούς λιμανιού", είπε ότι "χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να παρέχει πραγματική προστασία και όχι μια διατύπωση που στην ουσία δεν θα πραγματοποιείται".
Γιατί χρειάζονται οι ροές δεδομένων προς τις ΗΠΑ; Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από χρήστες (π.χ. όροι αναζήτησης, ανοίγματα σελίδας κλπ.), είναι τεράστιας σημασίας για τη Google, τη Facebook και σχεδόν όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ. Τα δεδομένα αυτά που συγκεντρώνονται, εν προκειμένω, στην ΕΕ πωλούνται στους διαφημιστές στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα κάθε πολυεθνική μπορεί να έχει ανάγκη να μεταφέρει δεδομένα Ευρωπαίων, πελατών της και μη, απο την ΕΕ στις ΗΠΑ και αντίστροφα στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας της. Τέλος, πολλές εταιρείες ακόμα και σχετικά μικρές μπορεί να βασίζονται για τη λειτουργία τους σε παρόχους υπηρεσιών από τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου να στέλνουν και αυτές δεδομένα.
Ποιό είναι το πρόβλημα; Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μαζικά τις τηλεπικοινωνίες εντός και εκτός της χώρας, συχνά σε συνεργασία με τους γίγαντες του διαδικτύου.
Η κορύφωση ήρθε όταν ο Αυστριακός χρήστης του Facebook, Μαξιμίλιαν Σρέμπς, υπέβαλλε καταγγελία κατά της εταιρείας ενώπιον της ιρλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων (έδρα της Facebook στην Ευρώπη, είναι στην Ιρλανδία και από εκεί μεταφέρονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων στα κεντρικά της εταιρείας στις ΗΠΑ), καταγγέλλοντας ότι η νομοθεσία και οι πρακτικές των ΗΠΑ δεν παρέχουν επαρκή προστασία των δεδομένων.
Η ιρλανδική αρχή προστασίας των δεδομένων, διαφώνησε και επικαλούμενη τον μηχανισμό του "ασφαλούς λιμένα" και το Ανώτατο Ιρλανδικό Δικαστήριο παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με τη σειρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσε, στις 6 Οκτωβρίου 2015, τη συμφωνία για τον "ασφαλή λιμένα" εξηγώντας ότι η έκταση της μαζικής παρακολούθησης απο τις ΗΠΑ, θέτει σε κίνδυνο την ουσία του θεμελιώδους δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής καθώς και ότι η περιορισμένη δυνατότητα για δικαστική προσφυγή των Ευρωπαίων πολιτών, θέτει σε κίνδυνο το θεμελιώδες δικαίωμα στην αποτελεσματική δικαστική προστασία.

Γιατί χρειάζεται συμφωνία; Η Ευρώπη πάντα απέδιδε μεγάλη σημασία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την οποία έχει εγγράψει και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ενώ έχει πρόσφατα αναμορφώσει σημαντικά τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων εντός της ΕΕ (βλ. πρότερο άρθρο πατώντας εδώ).
Η συμφωνία για τον "ασφαλή λιμένα", έδειξε να λύνει το πρόβλημα το πρόβλημα καθώς περιείχε μια σειρά από προϋποθέσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που θα έπρεπε να πληροί μια αμερικάνικη εταιρεία, προκειμένου να μεταφέρει νόμιμα, δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες εταιρείες, που εγγράφονταν σε εθελοντική βάση, δήλωναν ότι θα συμμορφωθούν με τις εν λόγω αρχές, στη δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανατεθεί να αξιολογήσει περιοδικά κατά πόσο οι αμερικανικές εταιρείες πράγματι παρέχουν επαρκή προστασία.

Τι θα συζητήσει η ολομέλεια; Αφού η συμφωνία για τον "ασφαλή λιμένα" δεδομένων δεν προχώρησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές των ΗΠΑ, προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που έθιξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα έπρεπε για παράδειγμα να προστατεύει την Ευρώπη από τη μαζική συλλογή δεδομένων από τις ΗΠΑ και να εγγυάται αποτελεσματική δικαστική προσφυγή στους πολίτες της. Το όνομα της νέας συμφωνίας που ρυθμίζει τις διατλαντικές ροές δεδομένων είναι "Privacy Shield". Ωστόσο, αυτή η συμφωνία απαντά στα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω;
Οι αρχές προστασίας δεδομένων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες συνεργάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Επισημαίνουν έτσι ότι το NSA δεν έχει τεκμηριώσει επαρκώς τα μέτρα που θα αποκλείουν τη μαζική και αδιάκριτη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΕΕ και προσθέτουν ότι ο διαμεσολαβητής που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, δεν είναι ανεξάρτητος και δεν μπορεί να εγγυηθεί ικανοποιητική λύση σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ πολίτη της ΕΕ και των αρχών των ΗΠΑ.

Διαβάστηκε 3748 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 10:28

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού