Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 11:36

Πληροφοριοδότες: προστασία πολύτιμων δημόσιων υπηρεσιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πώς καταφέρνουν μερικές πολυεθνικές να πληρώνουν τόσους λίγους φόρους; Η ιδιωτική μας ζωή προστατεύεται; Πολλά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν έντονα το ΕυρωΚοινοβούλιο (ΕΚ), το οποίο έχει δημιουργήσει ειδικές επιτροπές για τα σκάνδαλα LuxLeaks και τα έγγραφα του Παναμά, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών από υποκλοπές ξένων μυστικών υπηρεσιών. Στις 6 Ιουλίου, το ΕΚ συζήτησε για την προστασία των πληροφοριοδοτών, που συχνά αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Μπορείτε να ανατρέξετε επίσης στο πρόσφατο άρθρο "Πώς προστατεύεται η ιδιωτική ζωή από τη μαζική επιτήρηση;" πατώντας εδώ.

Μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ
Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών από την ΝSA, ήταν ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε, εξαιτίας της παραβίασης των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων τη συμφωνία του "Αφαλούς Λιμένα" (Safe Harbour), που ρύθμιζε τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές ετοιμάζουν τώρα νέα συμφωνία (Privacy Shield) και το ΕΚ παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις.

Φόροι
Ο πληροφοριοδότης Αντουάν Ντελτούρ, έκανε τις αποκαλύψεις Luxleaks για το σύστημα φορολογικών αποφάσεων (που έδινε τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, συμμετέχοντας έτσι στον φορολογικό ανταγωνισμό), ενώ το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά αποκάλυψε έ να τεράστιο δίκτυο εταιρειών που λειτουργούσα ως "βιτρίνες", προκειμένου εταιρείες και ιδιώτες να αποκρύπτουν τον πλούτο τους και να εξαπατούν την εφορία.

Το ΕΚ στηρίζει τους πληροφοριοδότες
Το ΕΚ ζήτησε από τα κράτη μέλη να παράσχουν προστασία στον Έντουαρντ Σνόουντεν, που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν τον Αντουάν Ντελτούρ για τις αποκαλύψεις που έκανε και χαιρέτησαν το θάρρος του. Ο Ντελτούρ, μετά από πρόταση ευρωβουλευτών, ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη το 2015, ενώ τον Ιούνιο καταδικάστηκε για κλοπή από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή 12 μηνών.

Τι κάνει το ΕΚ για την προστασία τους;
Τον Απρίλιο, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την οδηγία για τα εμπορικά μυστικά για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κερδίζουν έννομη προστασία κατά της κλοπής ή της κακής χρήσης των εμπορικών του μυστικών.
Το ΕΚ τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν θα πρέπει να περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και του πλουραλισμού ή το έργο των δημοσιογράφων, ειδικά όταν αφορά τις έρευνες και τις πηγές τους.
Οι επικριτές της νομοθεσίας, ισχυρίζονται ότι οι ρήτρες προστασίας έχουν πάρα πολλά κενά και απαιτούν ειδικούς κανόνες για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Διαβάστηκε 2157 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 12:09
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Πολυμέσα