Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 09:19

Ηλεκτρονική Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων ανηλίκων με έμφαση στη Διαχείρισή τους από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τα Συναφή Πληροφοριακά συστήματα - Νομικές Πτυχές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η προάσπιση των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων προκύπτει καθημερινά, ως ζήτημα μείζονος σημασίας, κατά την ηλεκτρονική επεξεργασία τους, στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, στις 28 Ιανουαρίου, μέρα κατά την οποία το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 28-1-1981, θέσπισε ένα βασικό νομοθετικό εργαλείο, τη Σύμβαση 108 του Στρασβούργου «για την προστασία των ατόμων από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», διατίθεται δημόσια η μεταπτυχιακή εργασία που εκπονήθηκε στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, τον Φεβρουάριο του 2016, από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής του 1ου Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Μαλλιαρού, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ευγενίας Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου.

Η εργασία ερευνά και εστιάζει στην ορθή διαχείριση των πληροφοριών που αφορούν ανήλικους μαθητές μέσω των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στις νομικές πτυχές που θωρακίζουν αυτή την επεξεργασία (Νόμος 2472/97-Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και Ν. 3471/2006- Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών). Ειδικός σκοπός και συνεισφορά της εργασίας είναι να αποτελέσει εγχειρίδιο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, που αθέμιτα, «εκθέτει» το μέλος της – μαθητή, στον κίνδυνο της παραβίασης της ιδιωτικής του ζωής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην αποδυνάμωση της αυτοεκτίμησής του.

Η Διπλωματική εργασία βρίσκεται στη διάθεση κάθε εκπαιδευτικού, γονέα-κηδεμόνα και μαθητή στα ακόλουθα links: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18882 και σε μορφή αρχείου pdf που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε σε όλα τα σχετικά άρθρα περί ιδιωτικότητας πατώντας εδώ ή από το μενού ΑΡΧΕΙΑ και επιλογή Ιδιωτικότητα. Δείτε επίσης το σχετικό βίντεο - Προστασία δεδομένων: Η Ευρωπαϊκή εκδοχή, επιλέγοντας EL για ελληνικά στους υπότιτλους.
Διαβάστηκε 5818 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 10:16
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα