Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 23:05

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Για τη 14η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου παρατίθεται ο χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της, σε συνδυασμό με παρουσίαση prezi, ως προτεινόμενο υλικό δράσης.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ,

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και παράλληλα συγχαίρω το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για τη διοργάνωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από μαθητές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Τόσο η ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων όσο και η δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του ζητήματος όπως επίσης και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπισή του. Επιπροσθέτως, η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου από την πρώιμη παιδική ηλικία καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση στν δημιουργική χρήση των εφαρμογών του διαδικτύου ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να μαθαίνουν πως να μαθαίνουν αλλά και να εξοικειώνονται στην ψηφιακή ασφάλεια από πολύ μικρή ηλικία, με την κατάλληλη προσαρμογή στις ανάγκες και βαθμούς αυτονομίας των παιδιών και των εφήβων.

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 160 χώρες, εδώ και σε όλο τον κόσμο, καθώς και το θέμα για τον φετινό εορτασμό της ημέρας «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», υποδηλώνουν την μεγάλη ανάγκη συνεργασίας όλων μας για ένα καλύτερο διαδίκτυο φιλικό για τα παιδιά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπουργεία και φορείς θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε τα δικαιώματα των παιδιών στην προστασία, στην ενημέρωση, στη διασκέδαση, στην πληροφόρηση και στη δημιουργία να γίνονται σεβαστά στο διαδικτυακό περιβάλλον που αναπτύσσονται.

Το διαδίκτυο βρίσκεται σχεδόν παντού και όλοι μας το χρησιμοποιούμε καθημερινά για να λύσουμε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουμε πως πραγματικά λειτουργεί και ποιες είναι οι ανεκπλήρωτες δυνατότητές του.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχοντας ως προτεραιότητα του τη δημιουργία ενός ψηφιακά εγγράμματου πολίτη, που θα γνωρίζει πως θα χρησιμοποιεί δημιουργικά το διαδίκτυο αλλά και πως θα προστατεύετε  στο διαδικτυακό κόσμο και θα αναπτύσσει κριτική σκέψη ως προς το μέσο, έθεσε υπό την αιγίδα του τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, όπως ο εορτασμός της σημερινής ημέρας ασφαλούς διαδικτύου, οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί που κορυφώνονται σήμερα και η πανελλαδική εκστρατεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα τη διασύνδεση των γενεών μέσα από ένα ωφέλιμο διαδίκτυο.

Η συνεργασία του Υπουργείου  με το Κέντρο σε θέματα ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού, θα βοηθήσει στην ανάδειξη ωφελίμων εργαλείων για τη σταδιοδρομία των παιδιών.

Το σχολείο μπορεί και οφείλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μέσα από την εκπαίδευση δίνεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας (ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα ή την προέλευση)  τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και του ενημερωτικού κόμβου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” http://internet-safety.sch.gr, παρέχει έγκυρη ενημέρωση, υποστήριξη και πιστοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μία σημαντική επίσης πρωτοβουλία του Σχολικού Δικτύου είναι η συμμετοχή του ως εθνικός συντονιστής στη δράση esafety Label του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN). Μέσω αυτής παρέχεται στα ελληνικά σχολεία ειδική πιστοποίηση για την ψηφιακή ασφάλεια, αποσκοπώντας στο να τα υποστηρίξει να παρέχουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επίσης, το eTwinning αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στον κόσμο. Ως διαδικτυακό μέσο δικτύωσης, η επιτυχία του eTwinning εξαρτάται από την ψηφιακή ασφάλεια και την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο στην εκπαίδευση.

Σήμερα η χώρα μας έχει να επιδείξει πρωτιά τόσο στους ποσοτικούς όσο και στους ποιοτικούς δείκτες των δύο προγραμμάτων (eTwinning και eSafetyLabel). Τα ελληνικά σχολεία και μπορούν και οφείλουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μέσα από τη λειτουργία τους παρέχεται η δυνατότητα συνεργατικότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και σε άλλους βασικούς συντελεστές σχετικά με τη δημιουργική χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή ασφάλεια, όπως οι γονείς και οι αρμόδιοι φορείς. Άλλωστε τα παραπάνω συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για ένα Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, με εστίαση στην ποιότητα του περιεχομένου και σε μέτρα ευαισθητοποίησης.

Να είστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται σταθερά και άοκνα για συνενώσει τις δυνάμεις προς ένα δημιουργικό Διαδίκτυο, ως ένα μικρό βήμα έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πηγές εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ένα σημείο στο https://go.minedu.gov.gr/

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη διοργάνωση της σημερινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και δίνω το λόγο στους ειδικούς.

Διαβάστηκε 4189 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 22:01