Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 11:16

Ψηφιακό καλεντάρι 2017-2018

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είτε βρίσκεστε στις παραλίες, είτε στα βουνά και τα λαγκάδια, εμείς παραμένουμε στις επάλξεις για να σάς επαναφέρουμε στην "τάξη" και να σας ενημερώσουμε για το καλεντάρι στην ψηφιακή ασφάλεια της σχολικής χρονιάς 2017 - 2018.
Αφορμή για το άρθρο στάθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ας δούμε λοιπόν τι υπάρχει κάθε μήνα για τη νέα σχολική χρονιά, από τον Οκτώβριο 2017 ως και τον Ιούνιο 2018, να πάρετε ιδέες από το site και να προγραμματίσετε τις αντίστοιχες δράσεις σας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15/6/2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869). Στόχος της εορτής είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 2η μέρα της 2ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, στις 6/2 για το 2018. Το σύνθημα για τη #SID2018 είναι «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερα διαδίκτυο ξεκινά από εσένα».
SID2018 ΜΑΡΤΙΟΣ: Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο ΟΗΕ μάς καλεί τη συγκεκριμένη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα αντιγράφων ασφαλείας World Backup Day εορτάζεται στις 31/3, ακριβώς μία μέρα πριν την Πρωταπριλιά, με στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες υπολογιστών και κινητών, να δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: H Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας World IP Day εορτάζεται στις 26/4 για την ευαισθητοποίηση και το ρόλο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΜΑΪΟΣ: H Παγκόσμια Ημέρα κωδικών ασφαλείας World Password Day εορτάζεται κάθε 1η Πέμπτη του Μαΐου, στις 3/5 για το 2018. Ίσως στους περισσότερους ακούγεται... αστείο, ωστόσο, τα passwords σήμερα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της ψηφιακής μας ασφάλειας.

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Credits φωτογραφίας άρθρου: Art Kane "Hopscotch" 1965.
Διαβάστηκε 6640 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 12:04
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχετικά Άρθρα