• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 21:42

Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών online

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η υπουργική σύνοδος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σε επίπεδο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 21/6/2012, κάνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της online παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να ενώσει τους φορείς λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει καλύτερα στον εντοπισμό των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών.

 

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα online έγκλημα που είναι πανταχού παρόν και δεν γνωρίζει σύνορα. Εικόνες παιδικής πορνογραφίας κυκλοφορούν εύκολα και στις δικαιοδοσίες διαιωνίζοντας τη θυματοποίηση των κακοποιημένων παιδιών των οποίων οι απεικονίσεις θα αποκαλυφθούν ξανά και ξανά. Οι παραβάτες της παιδικής πορνογραφίας αυξάνονται online όλο και περισσότερο σε διεθνείς ομάδες και χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία και πρωτόκολλα ασφαλείας έτσι ώστε να εμποδίσουν τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων τους. Διαφορετικοί νόμοι και πολιτικές επικρατούν σε δικαιοδοσίες και αποτελούν πρόκληση για την επιβολή του νόμου.

Η Παγκόσμια Συμμαχία θα επιδιώξει να ενώσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο πίσω από ένα σύνολο κοινών στόχων, ιδίως με:

Ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων, των οποίων η σεξουαλική κακοποίηση απεικονίζεται σε παιδική πορνογραφία, και την εξασφάλιση της βοήθειας, στήριξης και προστασίας τους

Μείωση της διαθεσιμότητας της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και την εκ νέου θυματοποίηση των παιδιών

Ενίσχυση των προσπαθειών για την έρευνα περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών online και να εντοπίζουν καθώς και να διώκουν ποινικά τους παραβάτες

Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους από διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-παραγωγής των εικόνων, ώστε να μειωθεί η παραγωγή της νέας παιδικής πορνογραφίας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία βασίζεται στο επιτυχές έργο του της Ομάδας Εργασίας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, όπου η καταπολέμηση της online κακοποίησης παιδιών έχει αναγνωριστεί ως μία από τις βασικές προτεραιότητες. Η Παγκόσμια Συμμαχία θα καθορίσει την πολιτική και τους λειτουργικούς στόχους, παρέχοντας στους συμμετέχοντες την ελευθερία να επιλέγουν τα μέσα του τρόπου επίτευξής τους. Ειδικές δράσεις, ως προς την έκταση και το περιεχόμενό τους, θα αποφασιστούν από τις συμμετέχουσες χώρες, σύμφωνα με την εθνική τους κατάσταση.

Η επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2012.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας από τη μια αλλά και της παιδοφιλίας από την άλλη. Το τελευταίο σημαντικό νομοθέτημα είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης (Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse) που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Ειδικότερα, τα άρθρα 18, 19, 20, 21 και 23 είναι αυτά που καθοδηγούν και υποχρεώνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων, κατά της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και της παιδοφιλίας.

Διαβάστηκε 8271 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:39

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού