• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 22:19

Η Ευρώπη απέρριψε την ACTA

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία. 478 βουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.

 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Κοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA», δήλωσε ο εισηγητής David Martin μετά την ψηφοφορία  και επανέλαβε τις ανησυχίες του ότι η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας  που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για την «πρώτη ύλη της ευρωπαϊκής οικονομίας «.

Ο κατ’ εξοχήν υπερασπιστής της ACTA από την πλευρά του ΕΛΚ, (Σουηδία) ζήτησε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας την αναβολή της έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί για το κατά πόσον η ACTA είναι συμβατή με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όταν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε το αίτημα αυτό, μια σημαντική μειονότητα, απάντησε, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Ενόσω το ζήτημα βρισκόταν στο στάδιο των συζητήσεων περί της έγκρισης ή μη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχτηκε πρωτοφανείς πιέσεις από χιλιάδες πολίτες της ΕΕ που ζητούσαν την απόρριψη της ACTA διαδηλώνοντας, στέλνοντας e-mail στους ευρωβουλευτές και καλώντας στα γραφεία τους. Το Κοινοβούλιο έλαβε επίσης μια αναφορά, η οποία υπεγράφη από 2,8 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, καλώντας το να απορρίψει τη συμφωνία.

Η ACTA αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία με σκοπό τη βελτίωση της επιβολής του νόμου κατά της παραποίησης διεθνώς. Η ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου 2012 σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη μέλη της θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Διαβάστηκε 8000 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 11:53