• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 20:25

Ανάγκη για ουσιαστική προστασία της διαδικτυακής μας ταυτότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στον κυβερνοχώρο η ταυτότητά μας αντικατοπτρίζεται στο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Για τους χρήστες, το να διατηρήσουν τους κωδικούς τους ασφαλείς είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή περιστατικών όπως η υποκλοπή ταυτότητας. Ωστόσο, οι παροχείς ηλεκτρονικών υπηρεσιών (που αποθηκεύουν τα ονόματα των χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης) θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν γίνονται συμβιβασμοί στην ασφάλεια, από τη μία ή από την άλλη πλευρά.
Οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύουν πληροφορίες ευαίσθητης φύσεως – είτε αυτά είναι οικονομικά δεδομένα, δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας ή σχετικά με την υγεία, λίστες πελατών κλπ. Όμως, ήδη στο πρώτο μισό του 2012, τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, των κωδικών πρόσβασης συμπεριλαμβανομένων, είναι εκτεθειμένα λόγω περιστατικών παραβίασης. Η ENIΣA προτρέπει τους παρόχους υπηρεσιών να κινηθούν προληπτικά για την καλύτερη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να βελτιώσουν την ασφάλεια των πληροφοριών των χρηστών τους, να εμποδίσουν τις διαρροές δεδομένων και να προσφέρουν πιο ασφαλείς υπηρεσίες στους πολίτες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη σύντομη σημείωση:https://www.enisa.europa.eu/media/press-releases/FlashNotePasswords.pdf
 
Ακολουθούν δύο πολύ απλές συμβουλές σχετικά με τα passwords, καθώς και κάποιες χρήσιμες ιστοσελίδες για το θέμα:
 
#1 Δεν δίνουμε τον κωδικό μας σε άλλους! Ακόμη κι αν είναι φίλοι μας, μπορεί να καταχραστούν της εμπιστοσύνης μας και, επιπλέον, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για όποια δραστηριότητα κάνει ο φίλος ή η φίλη μας στο Διαδίκτυο με το δικό μας κωδικό. Γενικά, δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε ποτέ τα στοιχεία της σύνδεσής μας. Αν πιστεύουμε ότι κάποιος ανακάλυψε τον κωδικό μας πρέπει να αλλάξουμε τονκωδικό άμεσα.
 
#2 Χρησιμοποιούμε πάντα κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να τους φανταστεί κανείς. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το όνομά μας, το επίθετό μας, ονόματα φίλων, κατοικίδιων και ημερομηνίες γενεθλίων ή επετείων. Για να είναι ασφαλής ο κωδικός πρόσβασής μας πρέπει: α) να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, έτσι ώστε να είναι πιο πολύπλοκος και δύσκολος για να τον μαντέψει κάποιος, β) να περιλαμβάνει κεφαλαία, πεζά γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης, γ) να μην περιλαμβάνει ονόματα, που μπορούν να γνωρίζουν πολλοί.
 

Yπάρχει πλειάδα διαδικτυακών δραστηριοτήτων που μπορεί να απειλεί την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών (ίσως και τη δική μας): Οι νέοι συχνά συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, συμπληρώνουνερωτηματολόγια εμπορικών ιστοσελίδων, εγγράφονται σε διαδικτυακές υπηρεσίες, οργανώνουν το προσωπικό τους προφίλ για λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσων μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούν σε chat rooms με αγνώστους, όπου δίνουν προσωπικά στοιχεία. Για αυτό, οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν την αξία των προσωπικών τους δεδομένων ώστε να τα διαφυλάσσουν όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.

 
 
 
GetSafeOnline (στην Αγγλική)

 

Για πιο μυημένους (στην Αγγλική)

Διαβάστηκε 8215 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 12:11