• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 10:45

Ασφαλής αναζήτηση εικόνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εικόνες μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας. Μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση  δύσκολων εννοιών, να παρέχουν ένα κίνητρο για συζήτηση στην τάξη, ή να προσθέσουν οπτική βοήθεια στην παρουσίαση του καθηγητή ή την εργασία των μαθητών. Το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει μια θαυμάσια πηγή εικόνων, πολλές από αυτές με δωρεάν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η εξεύρεση κατάλληλων εικόνων μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση.

Αρκετές μηχανές αναζήτησης προσφέρουν προκαθορισμένη αναζήτηση εικόνας από την αρχική σελίδα, πολλές φορές με επιλογές για φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων. Ωστόσο αυτές οι έρευνες και τα φίλτρα γενικά δουλεύουν με βάση το όνομα αρχείου και την περιγραφή, και έτσι μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλανητικά, απρόσμενα ή με ακατάλληλα αποτελέσματα, απευθυνόμενα πολλές φορές σε ενηλίκους. Ενώ οι εκπαιδευτικοί μπορεί να βρίσκουν χρήσιμες τις μηχανές αναζήτησης για εικόνες ως προς την προετοιμασία του μαθήματος, θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν με προσοχή και σύνεση σε ένα «ζωντανό» κοινό τάξης.

Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση εξειδικευμένων web-based συλλογών από εικόνες – sites που ασχολούνται ειδικά με θέματα όπως οι τέχνες, τα ζώα, την ιστορία ή επιστημονικές έννοιες. Αυτές έχουν το πλεονέκτημα να είναι κλειστές συλλογές, οι οποίες ελέγχονται και εποπτεύονται από ειδικούς στο πεδίο τους. Πολλές μάλιστα εστιάζουν αποκλειστικά σε εκπαιδευτικά θέματα και παρέχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ειδικά για εκπαιδευτική χρήση.

Ενδεικτικά θα έχετε παρατηρήσει ότι στις φωτό που χρησιμοποιούμε στο site, αναφέρουμε την πηγή και τον δημιουργό. Η ιστοσελίδα freedigitalphotos.net παρέχει χιλιάδες φωτογραφίες και εικονογραφήσεις ατελώς που καλύπτουν ένα φάσμα θεμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διδακτικά βοηθήματα, ενημερωτικά δελτία και σχολικά έργα.

Στο άρθρο αυτό παραθέτουμε κάποιες web-based συλλογές εικόνων και υπηρεσίες αναζήτησης που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για εκπαιδευτική χρήση.

Ασφαλείς χώροι με εκπαιδευτική άδεια πνευματικών δικαιωμάτων

Τα ακόλουθα sites απευθύνονται σε παιδιά και παρέχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εκπαιδευτική χρήση.

ARKive Εκπαίδευση («Κιβωτός» εικόνων στην αγγλική γλώσσα)
Αυτή η ιστοσελίδα προσφέρει χιλιάδες βίντεο της άγριας ζωής, εικόνες και αρχεία γεγονότων για χρήση στην τάξη σε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης και των ΤΠΕ. Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει επίσης πρόσβαση σε ένα φάσμα μαθησιακών πηγών, συμπεριλαμβανομένης παρουσιάσεις στην τάξη, δραστηριότητες και φυλλάδια, καθώς και μια επιλογή από εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Ask Kids (στην αγγλική)
Μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο σε παιδιά  ηλικίας 6-12 ετών για να βρουν διαδικτυακό υλικό. Κάθε ιστοσελίδα που περιλαμβάνεται στο δικτυακό τόπο έχει αναθεωρηθεί από την ομάδα σύνταξης του Ask.com και επιβεβαιώθηκε ως κατάλληλο για την περίπτωση του παιδιού, ή ως σχετικό και πρακτικό site για αναφορά και μάθηση. Κάντε κλικ στις καρτέλες εικόνων στην αρχική σελίδα για τη λειτουργία αναζήτησης εικόνων.

Awesome Clipart για Εκπαιδευτικούς (στην αγγλική)
Αυτή η αμερικανική ιστοσελίδα παρέχει πρόσβαση σε δωρεάν clipart, σελίδες για χρωματισμό και φύλλα εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

NASA Παρατηρητήριο της Γης (στην αγγλική)
Ο κύριος σκοπός αυτού του site είναι να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε νέες δορυφορικές φωτογραφίες και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη Γη. Οι εικόνες είναι γενικά ελεύθερες για χρήση, εκτός αν ναφέρεται διαφορετικά με δηλώσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

National Geographic (στην αγγλική)
Η ιστοσελίδα του National Geographic έχει μία online γκαλερί φωτογραφιών, που πλαισιώνεται από θέματα όπως η φύση και ο καιρός, οι άνθρωποι και ο πολιτισμός καθώς και από τις επιστήμες και το διάστημα.

Pics4Learning (στην αγγλική)
Αυτή είναι μία φιλική σε πνευματικά δικαιώματα βιβλιοθήκη εικόνων για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, η οποία αποτελείται από χιλιάδες εικόνες που έχουν δωρηθεί από καθηγητές, μαθητές και ερασιτέχνες φωτογράφους.

VADS (Visual Arts Data Service) online resource (στην αγγλική)
Αυτή η πηγή για τις εικαστικές τέχνες, παρέχει περισσότερα από 100.000 ψηφιακές, δωρεάν εικόνες για εκπαιδευτική χρήση.

Πηγές για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρέχει στην  εκπαιδευτική κοινότητα υλικό (λογισμικό, προτάσεις διδασκαλίας, υποστηρικτικό υλικό, άρθρα και χρήσιμες διευθύνσεις) μεταξύ των οποίων και εικόνες.

Η υπηρεσία βίντεο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση και τη διανομή μαγνητοσκοπημένου οπτικοακουστικού υλικού (video) ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση υλικού. Η υπηρεσία είναι δημόσια προσβάσιμη, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί- μέλη του Π.Σ.Δ. μπορούν να αναρτούν τα δικά τους βίντεο.

Στον δικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής ΡαδιοTηλεόρασης μπορείτε να βρείτε ψηφιακά επεξεργασμένες εκπαιδευτικές ταινίες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με στόχο την πλήρη διάθεση του αρχειακού υλικού. Παράλληλα, το περιεχόμενό του ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες παραγωγές.

Αποποίηση

Σημειώστε ότι η παραπάνω λίστα δεν είναι πλήρης, και σκοπό έχει μόνο να δώσει μια γενική εικόνα ορισμένων από  διαθέσιμες πηγές σχετικές με το θέμα του άρθρου. Αναφορά σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και πηγές σε αυτό το έγγραφο δεν συνεπάγεται την υποστήριξή τους, όπως δεν συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους ή το αντίθετο. Οι εκπαιδευτικοί προτρέπονται να ελέγξουν την ορθότητα, τη φιλικότητα προς το παιδί καθώς και πιθανούς περιορισμούς στα δικαιώματα δημιουργού οποιασδήποτε πηγής, πριν από τη χρήση στην τάξη.

Διαβάστηκε 10261 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 12:59