Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 13:59

Εκπαιδευτικά εγχειρίδια για το Ασφαλές Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δείτε και κατεβάστε μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με σύνδεση στο λογαριασμό σας, δύο βιβλία για το Ασφαλές Διαδίκτυο, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet.

Οδηγοί για το Ασφαλές Διαδίκτυο, για τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια  «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – τα πρώτα βήματα» & «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για προχωρημένους» σε χαμηλή και υψηλή ανάλυση έχουν αναρτηθεί στο www.sch.gr –>Βιβλιοθήκη Εγγράφων –> Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Προκειμένου να παραλάβει τα αρχεία ο εκπαιδευτικός πρέπει να κάνει login στο ΠΣΔ μέσω του λογαριασμού του.

Κατεβάστε το χρήσιμο υλικό με τα δύο βιβλία – οδηγούς για το Ασφαλές Διαδίκτυο (Συνοπτικός οδηγός για τα παιδιά και Συνοπτικός οδηγός για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς) στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet.

Τα περιεχόμενα για τα πρώτα βήματα είναι τα εξής : διερεύνηση βασικών εννοιών & χρήσεων του Διαδικτύου, αναζήτηση στο Διαδίκτυο με κριτική σκέψη, σεβασμός στο δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, σωστή και ηθική συμπεριφορά, προστασία των προσωπικών δεδομένων, βασικοί κανόνες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Τα περιεχόμενα για προχωρημένους είναι αντίστοιχα: γλώσσα και επικοινωνία στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας ιστολόγια στο Διαδίκτυο, ασφαλής κοινωνική δικτύωση, δικαιώματα και υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο, διασκέδαση και μάθηση.

 Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet, διαβάστε και κατεβάστε μέσω του ιστολογίου Ασφάλεια στο Διαδίκτυο δύο εγχειρίδια για Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου, με στόχο την αποκλειστική χρήση τους από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών.

1. «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς»

α) Αρχείο υψηλής ανάλυσης προς εκτύπωση και συρραφή (5,7 ΜΒ)

β)  Αρχείο υψηλής ανάλυσης (προτείνεται να χρησιμοποιείται online – 4 ΜΒ)

2. «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους μαθητές»

α) Αρχείο υψηλής ανάλυσης προς εκτύπωση και συρραφή (4,5 ΜΒ)

β) Αρχείο υψηλής ανάλυσης (προτείνεται να χρησιμοποιείται online(3,4 ΜΒ)

 Οδηγίες εκτύπωσης για τους οδηγούς 1.α) και 2.α):

Εάν έχετε εκτυπωτή μεγέθους Α4 διπλής όψης, τότε δίνετε την εντολή για εκτύπωση σε διπλή όψη. Ειδάλλως:

α) Εκτυπώνετε πρώτα τις ζυγές σελίδες του οδηγού.

β) Αλλάζετε τη σειρά των τυπωμένων σελίδων, έτσι, ώστε η σελίδα που βρίσκεται πρώτη να έρθει τελευταία, και η τελευταία πρώτη.

γ) Τοποθετείτε τις σελίδες εκ νέου στον εκτυπωτή, έτσι ώστε όταν τυπώσετε τις μονές σελίδες να τυπωθούν από την λευκή πλευρά των ήδη τυπωμένων σελίδων και στην ίδια κατεύθυνση του κειμένου των σελίδων αυτών.

δ) Δίνετε εντολή για εκτύπωση των μονών σελίδων του οδηγού.

ε) Τσακίζετε τον οδηγό στη μέση και συρράπτετε με ανάλογο συρραπτικό. Ο οδηγός σας είναι έτοιμος.

 ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

 Με το «κατέβασμα» και τη χρήση των συνοπτικών οδηγών συναινείτε αυτόματα με τους παρακάτω όρους χρήσης:

Άδεια Creative CommonsΟι συνοπτικοί οδηγοί της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου βρίσκονται υπό άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η χρήση του έργου ως έχει και στο σύνολό του με αντιγραφή, διανομή και μετάδοση υπό τους εξής όρους:

– Απαγορεύεται η χρήση του έργου μέσα στα πλαίσια σκοπού άμεσα ή έμμεσα κερδοσκοπικού.

-  Απαγορεύεται η διασκευή, η προσαρμογή ή η οποιαδήποτε άλλη μετατροπή, η αποσπασματική χρήση του έργου ή η δημιουργία παράγωγου έργου.

-  Απαγορεύεται η χρήση του έργου χωρίς αναφορά του δικαιούχου πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και των όρων που διέπουν την παρούσα άδεια.

 Για να δείτε αντίγραφο της αδείας επισκεφθείτε εδώ.

 Οι παραπάνω συνοπτικοί οδηγοί έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet, με στόχο την αποκλειστική χρήση τους από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών.

Διαβάστηκε 10352 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 11:38