Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 14:05

Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η νέα οδηγία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, έχει ως βασικό στόχο τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων και διατάξεων, για την πρόληψη των αδικημάτων αυτών, τη δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Βάσει των νέων κανόνων τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αφαίρεση ιστοσελίδων που περιέχουν ή διαδίδουν υλικό παιδικής πορνογραφίας ή εφόσον αυτό κριθεί αδύνατο να προχωρούν στην φραγή της πρόσβασης σε αυτές τις ιστοσελίδες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Θέσπιση πανευρωπαϊκών κυρώσεων

Το κείμενο ορίζει τις ελάχιστες ποινές για περίπου 20 ποινικά αδικήματα – πολύ περισσότερα από ό, τι συνήθως προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως σε περιπτώσεις κακοποίησης από άτομα που καταχρώνται τη θέση εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής επί του παιδιού (π.χ. μέλη της οικογένειας, κηδεμόνες ή εκπαιδευτικοί).

Για παράδειγμα, ο εξαναγκασμός παιδιού να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις ή η εκπόρνευση ενός παιδιού θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών. Οι παραγωγοί υλικού παιδικής πορνογραφίας θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, ενώ στους χρήστες ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας θα επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον ενός έτους.

Για τα άτομα που έχουν ήδη καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα που αφορούν παιδιά θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση άσκησης επαγγελματικών τουλάχιστον δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν απευθείας και τακτικές επαφές με παιδιά οπουδήποτε στην ΕΕ.

Η διαδικτυακή «προσέγγιση» παιδιών

Η «προσέγγιση» παιδιών μέσω του διαδικτύου (grooming – η προσέγγιση παιδιού από ενήλικα μέσω του διαδικτύου με σκοπό την σεξουαλική κακοποίησή του) θα καταστεί ποινικό αδίκημα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ αδίκημα θα καταστεί και ο αποκαλούμενος σεξουαλικός τουρισμός με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, όταν το αδίκημα διαπράττεται στο έδαφος ενός κράτους μέλους ή από έναν υπήκοο κράτους μέλους στο εξωτερικό.

Παροχή βοήθειας στα θύματα

Η νέα οδηγία περιλαμβάνει νέες απαιτήσεις και διατάξεις σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων. Μετά την επίσημη έγκρισή της, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη προκειμένου να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστηκε 7127 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:22