• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 21:45

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ενισχύεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο οργανισμός ENISA δημιουργήθηκε το 2004 με αρχικώς προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας τα πέντε έτη (η τρέχουσα εντολή του λήγει το Σεπτέμβριο 2013). Η νέα πρόταση επεκτείνει και ενισχύει την εντολή του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και την ετοιμότητα τους για την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας στα δίκτυα.

 

Ομάδες Άμεσης Επέμβασης Πληροφορικής (CERT)

Ο οργανισμός ENISA θα υποστηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία μιας ευρωπαϊκής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πληροφορικής (CERT), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οργανισμών και υπηρεσιών. Αυτό υποστηρίζεται στο εγκριθέν ψήφισμα με εισηγητή τον Giles Chichester (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) .

Ο οργανισμός θα προωθήσει, επίσης, και θα υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών ομάδων CERT στις περιπτώσεις περιστατικών επιθέσεων ή διαταραχών σε δίκτυα ή υποδομές.

Στις περιπτώσεις σοβαρών απειλών στον κυβερνοχώρο, και κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους ή ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οργανισμός ENISA θα βοηθάει στην εκτέλεση των επιχειρησιακών καθηκόντων προκειμένου να προστατευθεί το πληγέν δίκτυο ή δεδομένα.

Νέα εντολή για τον οργανισμό

Η νομοθετική πρόταση θα θεσπίσει νέα εντολή για τον ENISA διάρκειας επτά ετών με έναρξη την 13η Σεπτεμβρίου 2013. Η δομή λειτουργίας του ENISA θα ενισχυθεί καθώς θα δοθεί ενισχυμένος εποπτικός ρόλος στο διοικητικό του συμβούλιο.

Ο οργανισμός έχει την έδρα του στο Ηράκλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια τροπολογία την οποία ενέκρινε η επιτροπή του ΕΚ, το τεχνικό προσωπικό που ασχολείται με την επιχειρησιακή εφαρμογή της εντολής του οργανισμού θα έχει την έδρα του σε ένα τοπικό γραφείο στην Αθήνα.

Η ψηφοφορία ήταν το πρώτο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας καθώς δίνει την εντολή στον εισηγητή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

Αποτελέσματα ψηφοφορίας: 52 ψήφοι υπέρ, 3 κατά και 1 αποχή

Πηγή: ΕΚ

Διαβάστηκε 7883 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:29

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού