Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 20:07

Το σύστημα σήμανσης PEGI επεκτείνει την λειτουργία του και στις εφαρμογές (apps)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια PEGI (Pan-European Game Information) επεκτείνει πλέον τη λειτουργία του και στον χαρακτηρισμό εφαρμογών (apps), όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

To «PEGI for Apps», όπως θα αποκαλείται, σχεδιάστηκε ώστε να δώσει ηλικιακούς χαρακτηρισμούς σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από όπου μπορούν να «κατεβούν» και να χρησιμοποιηθούν, μικρές σε έκταση, εφαρμογές («software applications»), που δεν είναι μόνο παιχνίδια.

 

Οι εφαρμογές που θα κριθούν κατάλληλες για τη χρήση του συστήματος ηλικιακής διαβάθμισης, θα λάβουν ειδική άδεια χρήσης της σήμανσης PEGI (δηλαδή κάποιου από τα ειδικά εικονίδια για τις ηλικιακές κατηγορίες 3+, 7+, 12+, 16+ και 18+), παρόμοια με αυτή που υπάρχει ήδη στα βιντεοπαιχνίδια. Η σήμανση αυτή θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν εάν μια εφαρμογή είναι κατάλληλη για μια συγκεκριμένη ηλικία παιδιών ή όχι.

Επίσης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των online εφαρμογών, το PEGI επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να διευρύνει το παραπάνω σύστημα ταξινόμησης των ηλικιών με περιγραφικούς δείκτες, που θα υποδεικνύουν τους επικίνδυνους παράγοντες στα online περιβάλλοντα, όπως αυτούς που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας.

Το «PEGI for Apps» θα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια με αυτά που χρησιμοποιούν οι εκδότες βιντεοπαιχνιδιών για να καθορίσουν την ηλικιακή κατηγορία, στην οποία ανήκει ένα παιχνίδι. Οι εκδότες εφαρμογών θα μπορούν να καθορίσουν την ηλικιακή διαβάθμιση με βάση την ειδική διαδικασία «εξπρές», που χρησιμοποιείται ήδη για την ταξινόμηση παιχνιδιών στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft για κινητές συσκευές.

Σχετικά με το PEGI

Τι είναι οι διαβαθμίσεις;
Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

 

Σήμερα, εκατομμύρια παίκτες σε όλη την Ευρώπη απολαμβάνουν παιχνίδια υπολογιστή και βιντεοπαιχνίδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 37% του πληθυσμού μεταξύ 16 και 49 ετών περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «ενεργούς παίκτες» (ο όρος περιγράφει άτομα που παίζουν αυτή τη στιγμή παιχνίδια σε κονσόλα, φορητή ή προσωπικού υπολογιστή). Συγκριτικά, στην Ισπανία και στη Φιλανδία το 28% του πληθυσμού μεταξύ 16 και 49 ορίζονται ως «ενεργοί παίκτες» [έκθεση Nielsen 2008]. Αν και τα περισσότερα παιχνίδια (49%) είναι κατάλληλα για παίκτες όλων των ηλικιών, υπάρχουν πολλά τα οποία ενδείκνυνται μόνο για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και εφήβους. Υπάρχουν ακόμη κάποια παιχνίδια (4%) τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για ενήλικες (ηλικίας άνω των 18 ετών).

Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.

Το PEGI (βλ. περισσότερα σε πρότερη ανάρτηση) χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.

Πηγή: Pegi.info

Διαβάστηκε 9561 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 16:11
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τελευταία άρθρα από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο