• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 14:39

"Σταμπαρισμένοι" στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όταν μία ομάδα από φίλες σε μακρινό Λύκειο της Αυστραλίας δημοσιεύει online μία φήμη για αντίζηλό τους, πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying), sexting (βλ. ορισμό σε πρότερη ανακοίνωση), καυγάδες μέσω βίντεο και η δράση της αστυνομίας ανακύπτουν ξαφνικά. Θα αποφύγουν αυτές οι φίλες να «σταμπαριστούν» (tagged) για πάντα;

 

Η βιντεοταινία μικρού μήκους (διάρκειας 18’ περίπου) αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Cybersmart  της αυστραλιανής αρχής ACMA και προτείνεται για εφήβους μαθητές ενθαρρύνοντάς τους να συζητήσουν τις βασικές ηθικές υποχρεώσεις τους όταν βρίσκονται on-line. Διερευνώνται ζητήματα όπως η εκτεταμένη επίδραση του κυβερνοεκφοβισμού (αναζητήστε παραπλήσια θέματα για cyberbullying βάσει της ομώνυμης ετικέτας), το πώς οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διαχειριστούν ψηφιακά τη φήμη τους και το πώς οι online αλληλεπιδράσεις ενδέχεται να έχoυν πραγματικές συνέπειες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους πατώντας το κόκκινο κουμπί (cc Translate captions) και επιλέγοντας τα ελληνικά. Επίσης, συνοδεύεται στα Αγγλικά από ευέλικτα σχέδια μαθήματος και συνεντεύξεις των ηρώων, οι οποίοι εκ των υστέρων κάνουν χρήση ρεαλιστικών σεναρίων και δραστηριότητες έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετήσουν θετικές διαδικτυακές συμπεριφορές που θα υιοθετηθούν μέχρι την ενηλικίωση.

Η ταινία Tagged, οι συνεντεύξεις των χαρακτήρων και τα σχέδια μαθήματος είναι online στοwww.cybersmart.gov.au/tagged

Διαβάστηκε 4966 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:17