• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 14:56

Ηλεκτρονικά στοιχήματα στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με σχεδόν 15.000 εντοπισμένους σχετικούς ιστότοπους και συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 6 δισ. € το 2008, ενώ αναμένεται ότι το μέγεθος της αγοράς θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2013. Τα εθνικά νομικά πλαίσια παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές ανά την ΕΕ, με διαφορετικούς κανόνες να ισχύουν για τη χορήγηση αδειών, τις συναφείς υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση, τις πληρωμές, τους στόχους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την καταπολέμηση της απάτης.

Προκειμένου να κατοχυρωθεί ασφάλεια δικαίου και αποτελεσματική προστασία των πολιτών της ΕΕ σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη διασυνοριακή δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, έχει σημασία να αξιολογηθεί πώς θα καταστεί δυνατή η συνύπαρξη διαφορετικών ίσως μοντέλων μέσα στην εσωτερική αγορά. Πρωταρχικός στόχος της σήμερα δρομολογηθείσας διαβούλευσης με την Πράσινη Βίβλο είναι επομένως η αποτύπωση μιας τεκμηριωμένης με πραγματικά περιστατικά εικόνας της υφιστάμενης κατάστασης της ενωσιακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και των διαφόρων μοντέλων εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων. Η Επιτροπή αναζητά τις απόψεις των εμπλεκόμενων παραγόντων και επιθυμεί να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με καίρια ζητήματα πολιτικής, όπως η οργάνωση των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και η επιβολή της εφαρμοστέας νομοθεσίας, η προστασία των καταναλωτών και οι υπόλοιπες συναφείς προκλήσεις άσκησης δημόσιας πολιτικής, καθώς και οι εμπορικές αγγελίες και υπηρεσίες πληρωμών. Οι εισηγήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011, θα επηρεάσουν καθοριστικά την ανάγκη και τη μορφή τυχόν επακόλουθης ενωσιακής δράσης στο πεδίο αυτό. Η διαβούλευση θα συμπληρωθεί με συναντήσεις εργασίας εμπειρογνωμόνων επί ειδικών θεμάτων. Ποιο είναι το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης;

Από την προσφορά υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση στην ΕΕ ανακύπτουν προκλήσεις επί θεμάτων κοινωνικού χαρακτήρα και δημόσιας τάξης, καθώς και κανονιστικές και τεχνικές προκλήσεις. Τα βασικά ζητήματα πολιτικής που υπεισέρχονται στη διαβούλευση είναι τα εξής:

1. Ορισμός και οργάνωση των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση: με την Πράσινη Βίβλο ζητούνται απόψεις για τα κύρια πλεονεκτήματα ή/και προβλήματα που συνδέονται με τη συνύπαρξη, στην ΕΕ, διαφορετικών εθνικών συστημάτων και πρακτικών αδειοδότησης υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών που παρέχονται σε απευθείας σύνδεση.

2. Συναφείς υπηρεσίες που παρέχονται ή/και χρησιμοποιούνται από τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση: με την Πράσινη Βίβλο ζητούνται απόψεις για τους κανόνες και τις πρακτικές σχετικά με τις εμπορικές αγγελίες σε απευθείας σύνδεση, την ταυτοποίηση των πελατών και τους κανονισμούς για συστήματα πληρωμών ως προς υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και για λογαριασμούς παικτών.

3. Στόχοι δημοσίου συμφέροντος:

Το τμήμα αυτό της διαβούλευσης επικεντρώνεται σε τρεις στόχους οι οποίοι μπορεί να ισχύουν σε διαφορετικό βαθμό για τα κράτη μέλη από πλευράς εθνικών πολιτικών τους για τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση:

Προστασία των καταναλωτών: με τη διαβούλευση επιδιώκεται η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα προβλήματα λόγω τυχερών παιχνιδιών και τον εθισμό, και τα τηρούμενα μέτρα για να προστατευθούν οι παίκτες και να αποφευχθούν ή να περιοριστούν τέτοια προβλήματα. Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι πώς θα εξασφαλιστεί η προστασία των ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων. Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν την προώθηση και το μάρκετινγκ των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και υφιστάμενα συστήματα για την ταυτοποίηση του πελάτη, τόσο για το άνοιγμα λογαριασμού όσο και για την επεξεργασία πληρωμών.

Δημόσια τάξη: με την Πράσινη Βίβλο ζητούνται απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές ανίχνευσης και αποτροπής της απάτης, του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και άλλων εγκλημάτων.

Χρηματοδότηση φιλανθρωπικών και γενικού συμφέροντος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων: Στη διαβούλευση εξετάζονται διαφορετικά συστήματα διοχέτευσης εσόδων για δραστηριότητες γενικού συμφέροντος και μηχανισμοί για την αναδιανομή των εσόδων από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση προς όφελος της κοινωνίας, όπως των τεχνών, της εκπαίδευσης ή του αθλητισμού.

4. Επιβολή του νόμου:

Υπάρχει μια εκτεταμένη παράνομη αγορά για υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση στην ΕΕ. Εκτιμάται ότι για κάθε αδειοδοτημένο δικτυακό τόπο τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχούν περισσότεροι από πέντε δικτυακοί τόποι που προσφέρουν πόκερ ή αθλητικό στοίχημα σε απευθείας σύνδεση χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια. Μια παράνομη διασυνοριακή αγορά είναι επί του παρόντος προσπελάσιμη από τους καταναλωτές, είτε λόγω εκ των πραγμάτων ανοχής ή λόγω της έλλειψης αποτελεσματικής επιβολής του νόμου. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, με τη διαβούλευση επιδιώκεται να αξιολογηθούν τα τρέχοντα συστήματα επιβολής του νόμου και η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, όπως και να συλλεχθούν τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων συστημάτων φραγής (όπως η φραγή πληρωμών ή το φιλτράρισμα ονομάτων τομέα).

Επόμενα βήματα

Απαντήσεις έγιναν δεκτές στην Πράσινη Βίβλο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που θα ληφθούν στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα αξιολογηθούν διεξοδικά από την Επιτροπή για τον καθορισμό της επακόλουθης δράσης.

Ιστορικό

Σήμερα προσφέρονται και χρησιμοποιούνται ευρέως στην ΕΕ υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση, αυξάνει δε η οικονομική σημασία του τομέα. Το 2008, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση αντιστοιχούσαν σε ετήσια έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 7,5% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ο τομέας αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και το 2008 αναμενόταν ότι εντός πέντε ετών θα είχε διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Παράλληλα, μεταξύ των κρατών μελών η κατάσταση διαφέρει ως προς τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τα τυχερά παιχνίδια. Ενώ ορισμένα κράτη μέλη περιορίζουν ή ακόμη και απαγορεύουν την προσφορά ορισμένων τυχερών παιχνιδιών, άλλα έχουν πιο ανοικτές ρυθμιζόμενες αγορές. Ορισμένα κράτη μέλη αναθεώρησαν επίσης πρόσφατα τη νομοθεσία τους περί τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση ή ξεκινούν τώρα μια τέτοια διαδικασία.

Περαιτέρω πληροφορίες

Ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής το οποίο συνοδεύει την παρούσα Πράσινη Βίβλο διατίθεται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο της Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/internal_market/services/gambling_en.htm

Διαβάστηκε 18653 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 10:49

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού