• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 12:17

Tα παιδιά χρησιμοποιούν ΜΚΔ σε μικρότερη ηλικία, πολλά όμως αγνοούν βασικούς κινδύνους της ιδιωτικής ζωής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στην ΕΕ, τα παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών σε ποσοστό 77% και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών σε ποσοστό 38% διαθέτουν λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, ένα στα τέσσερα παιδιά που χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook,  δηλώνουν ότι ο λογαριασμός τους είναι «δημόσιος», γεγονός που σημαίνει ότι είναι ορατός στον καθένα, ενώ σε πολλούς λογαριασμούς εμφανίζονται οι διευθύνσεις ή/και οι αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών.

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της επερχόμενης ανασκόπησης, στην οποία θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας περί των Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής όταν οι μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν να εφαρμόσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τη διαδικτυακή ασφάλεια των ηλικίας κάτω των 18 ετών χρηστών τους. Η διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών αποτελεί σημαντικό σκέλος του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη.

Τα παιδιά είναι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης

Από την έρευνα μεταξύ 25.000 νέων από 25 ευρωπαϊκές χώρες, την οποία δημοσίευσε επισήμως το δίκτυο EUKidsOnline, προκύπτει ότι ποσοστό 38% των παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών διαθέτει λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το δε ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 70% στις Κάτω Χώρες έως 25% στη Γαλλία. Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης είναι ακόμη δημοφιλέστερες μεταξύ των εφήβων και οι νέοι ηλικίας 13 έως 16 ετών σε ποσοστό 77% δηλώνουν ότι διαθέτουν λογαριασμό.

Ποσοστό 15% των παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών δηλώνουν ότι έχουν περισσότερες από 100 επαφές με ανώτατο ποσοστό 47%, στην Ουγγαρία. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 13 έως 16 ετών, τα παιδιά από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανότερο να έχουν πάνω από 100 επαφές έναντι των παιδιών από άλλες χώρες.

Πολλά παιδιά έχουν δημόσιους λογαριασμούς ανοικτούς σε κοινή θέα

Το ένα τέταρτο των παιδιών που συνδέονται με υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν λογαριασμό ανοικτό σε κοινή θέα. Το ένα πέμπτο των παιδιών των οποίων ο λογαριασμός είναι δημόσιος δηλώνουν ότι σε αυτό δημοσιεύονται η διεύθυνση ή/και ο αριθμός του τηλεφώνου τους. Σε 15 από 25 χώρες είναι πιθανότερο τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών να έχουν δημόσιους λογαριασμούς έναντι των παιδιών ηλικίας 13 έως 16 ετών.

Μόλις το 56% των παιδιών ηλικίας 11 έως 12 ετών δηλώνουν ότι γνωρίζουν με ποιο τρόπο αλλάζουν οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας του λογαριασμού τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα, αφού ποσοστό 78% των παιδιών ηλικίας 15 έως 16 ετών δηλώνουν ότι γνωρίζουν πώς να αλλάξουν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας.

Τι κάνει η Επιτροπή;

Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή των Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ, την συμφωνία αυτορύθμισης που υπέγραψαν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία δεσμεύονται να εφαρμόσουν σειρά μέτρων στις υπηρεσίες τους ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία των ανηλίκων.

Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρώτη σειρά των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης εφαρμογής των Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ από τους εξής υπογράφοντες: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti και Zap.

Από την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα προκύπτει επίσης ότι μερικές από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλείς μεταξύ των νέων στην Ευρώπη δεν έχουν υπογράψει τις Αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης σε όλο και μικρότερη ηλικία, και το γεγονός ότι περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών, η Επιτροπή δρομολόγησε ανασκόπηση των υφιστάμενων συμφωνιών αυτορύθμισης του κλάδου στον τομέα αυτό. Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, οι κατασκευαστές κινητών συσκευών και αναλογίων παιχνιδιών, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι πάροχοι κινητών εφαρμογών και περιεχομένου, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι ερευνητές και οι οργανώσεις για τα παιδιά θα κληθούν να συμμετάσχουν στο βάθρο συλλογικής εργασίας. Ο σχετικός διάλογος θα αξιοποιήσει τα επιτεύγματα των Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ (βλ. παράρτημα) και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών από νεαρούς εφήβους και παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίεςΠρόγραμμα ασφαλέστερου διαδικτύου

Συγκεκριμένες υποδείξεις προς τους γονείς για να προφυλάξουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο

Παράρτημα

Σχήμα 1: Χρήση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά, ανά χώρα και ηλικία

% ηλικίες 9-12 ετών

% ηλικίες 13-16 ετών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QC313: Έχετε ΔΙΚΟ ΣΑΣ λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε προς το παρόν, ή όχι;

Βάση: Όλα τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Διαβάστηκε 3495 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 15:01

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού