• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Teachers

Teachers (180)

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 21:34

Enable - Hackathon

Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού  προγράμματος Enable, δημιουργήθηκε το Hackathon - διάβασε επίσης το άρθρο "Ενδυναμώνοντας τα παιδιά – Αντιμετωπίζοντας τον εκφοβισμό" - ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός παιδιών και εφήβων ο οποίος έχει τους παρακάτω στόχους:

· ενθάρρυνση των νέων να εργαστούν μαζί σε ομάδες (youth participation) και να δημιουργήσουν προϊόντα που απευθύνονται σε συνομηλίκους τους (peer to peer activity)

· δημιουργία ευκαιριών διαπραγμάτευσης ολιστικά και με θετικό τρόπο (μέσω διαχείρισης και ενδυνάμωσης), ενός πολυπαραγοντικού θέματος που αφορά την καθημερινότητά τους, δηλαδή των συμπεριφορών εκφοβισμού - βίας

· δυνατότητα έκφρασης μέσω των πολλαπλών επιλογών που προσφέρει η τεχνολογία στους νέους, ενισχύοντας το ρόλο της.

Στην Ελλάδα, και παρά τις δυσκολίες στη χώρα, αλλά και την εποχή του καλοκαιριού, δημιουργήθηκαν 3 ομάδες που δούλεψαν εντατικά και συνεχίζουν. Η κάθε μία παραθέτει την εμπειρία της έως τώρα:

Το Πρόγραμμα  Enable-Eν Δυναμώνω http://enable.eun.org/  (Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στον Εκφοβισμό σε Περιβάλλον Μάθησης ή / και Διασκέδασης) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν έξι εταίροι, 5 χώρες με συντονιστή φορέα το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet EUN). Βασίζεται στην υπόθεση ότι η ευτυχία και η ευεξία στη σημερινή κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας, απαιτούν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω της βαθύτερης κατανόησης και υπεύθυνης προσέγγισης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, είτε στον πραγματικό κόσμο, είτε διαδικτυακά.  Στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου του εκφοβισμού  με ολιστικό τρόπο, τα παιδιά να ασκήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στο σπίτι, στο σχολείο, στην τάξη και την κοινότητα.  Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει 30 σχολεία, θα ενημερώσει 6.000 εφήβους ηλικία 11-14 ετών και θα ενδυναμώσει 2.000 γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 13:10

Νέα γ' διμήνου 2015

Γράφτηκε από τον

Mπορείτε να διαβάσετε ή να "κατεβάσετε" τη διμηναία έκδοσή μας (ISSN 2241-9675) με τα τελευταία νέα για την υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Επίσης, μπορείτε να αναγνώσετε απευθείας το newsletter από το smartphone σας.

Οι επικείμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ της ψηφιακής εποχής, πρέπει να εξασφαλίζουν δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και συμφερόντων, τόσο των δημιουργών όσο και των καταναλωτών, τόνισε το ΕυρωΚοινοβούλιο την Πέμπτη 9/7/2015. Ζήτησε τρόπους για να βελτιωθεί η διασυνοριακή πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τοπικών αδειών, ιδίως για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1/2015) και αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και συγχρόνως στην ανάδειξη της αξίας του ευ αγωνίζεσθαι, η Αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία και υλοποίησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξητου Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Μαθητικό Διαγωνισμό αφίσας / βίντεο για μαθητές πρωτοβάθμιας (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) και δευτεροβάθμιας (Γυμνασίου) εκπαίδευσης με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και κεντρικό σύνθημα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!».

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 11:19

Πνευματικά Δικαιώματα στον 21ο αιώνα

Γράφτηκε από τον

Προσπαθήσατε να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, ενώ βρισκόσασταν σε άλλη χώρα και αποτύχατε; Αυτό συνέβη γιατί η πρόσβαση σε υπηρεσίες "streaming" της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι αδύνατες εξαιτίας της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω του γεωγραφικού αποκλεισμού.

Η νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, επηρεάζει δημιουργούς, εκδότες αλλά και καταναλωτές. Μόνο το 2013, οι βιομηχανίες όπου η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική, συνέβαλλαν στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ, 509 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κ. Reda (Γερμανίδα ευρωβουλευτής) είναι υπεύθυνη για έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας "InfoSoc" του 2001 εν όψει της παρουσίασης ανανεωμένης νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους.

Το Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» είναι ένα Διαπεριφερειακό Δίκτυο δυο Περιφερειακών Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, της Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΔΑ: 73ΟΨ9-ΦΔΠ)  και Δυτικής Ελλάδας (ΑΔΑ: 7ΘΗ79-ΧΓΜ).

Αποστολή του δικτύου είναι να αποτελέσει ένα πεδίο για γόνιμο προβληματισμό, επιμόρφωση, συνεργασία, δημιουργικότητα και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Αποσκοπεί μέσω κυρίως βιωματικών δράσεων στην ενημέρωση-επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους τρόπους και τις πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση και την αποφυγή κινδύνων εθισμού.

Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 16:58

Νέα β' διμήνου 2015

Γράφτηκε από τον

Mπορείτε να διαβάσετε ή να "κατεβάσετε" τη διμηναία έκδοσή μας (ISSN 2241-9675) με τα τελευταία νέα για την υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Επίσης, μπορείτε να αναγνώσετε απευθείας το newsletter από το smartphone σας.

Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 13:32

Η κοινότητα eSafety διαρκώς αυξάνεται!

Γράφτηκε από τον

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να αυξάνεται με 197 νέες εγγραφές κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2015. Συνολικά 588 σχολεία στην Ευρώπη έχουν λάβει ετικέτες πιστοποίησης esafety μέχρι στιγμής - 4 χρυσές, 44 αργυρές και 540 χάλκινες. Από αυτές, 175 χάλκινες ετικέτες, 17 αργυρές και 1 χρυσή απονεμήθηκαν σε ελληνικά σχολεία. Συγχαρητήρια και στα 193 σχολεία που μας κατατάσσουν στην 1η θέση πανευρωπαϊκά! Παρακολουθείστε το βίντεο για χρήσιμες συμβουλές, από το πρόσφατο webinar, ευελπιστώντας σε περισσότερες συμμετοχές, υπαρχόντων και νέων για να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά!

1. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο προϊόν προστασίας από ιούς.
Γνωρίζουμε, ότι ακούγεται αστείο, αλλά το παραδοσιακό προϊόν προστασίας από ιούς δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ή απλά όχι ακόμα. Απαιτείται ακόμα ένα καλό antivirus για να εντοπίσει τα περισσότερα malware, να μπλοκάρει τις απειλές phishing και να ελέγξει την ψηφιακή φήμη δημοφιλών διαδικτυακών sites. Αν και δεν είναι εύκολο να βρείτε το καλύτερο προϊόν antivirus στην αγορά, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εμποδίσει τις περισσότερες απειλές κακόβουλου λογισμικού (διάβασε επίσης το άρθρο "Συμβουλές για εύκολη και δωρεάν προστασία των υπολογιστών στο σχολείο").

Σελίδα 6 από 13

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού