Internet-Safety

Internet-Safety (41)

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 16:35

Αποποίηση ευθύνης

Γράφτηκε από τον
Παραίτηση από ευθύνη

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) διατηρεί αυτή την ιστοσελίδα, προκειμένου να προωθήσει την πρωτοβουλία περί Ασφάλειας στο Διαδίκτυο στο κοινό. Το υλικό που υπάρχει σε αυτή την ιστοσελίδα διατίθεται μόνο προς ενημέρωση.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις πληροφορίες ακριβείς και ενημερωμένες.  Αν υποπέσουν στην αντίληψή μας σφάλματα, θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.  Ωστόσο, το ΠΣΔ δεν φέρει καμία ευθύνη ή υποχρέωση όσον αφορά στις πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα.

Αυτές οι πληροφορίες:

  • είναι γενικού μόνο χαρακτήρα και δεν προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων περιπτώσεων φυσικών ή νομικών προσώπων
  • δεν είναι απαραίτητα πλήρεις, ακριβείς ή ενημερωμένες
  • είναι συνδεόμενες, μερικές φορές, με χώρους εκτός του ΠΣΔ και μη ελεγχόμενους από αυτό, για το περιεχόμενο των οποίων το ΠΣΔ δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη
  • δε διαθέτει νομική βάση για καταγγελίες (αν χρειάζεστε συγκεκριμένες συμβουλές, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε κατάλληλα καταρτισμένους επαγγελματίες).

Το  ΠΣΔ διατηρεί το δικαίωμα, κατά την κρίση του, να αναστείλει, να τροποποιήσει, να προσθέσει ή να διαγράψει τμήματα από την ιστοσελίδα ανά πάσα στιγμή.

Η προκείμενη παραίτηση από ευθύνη δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ευθύνη του ΠΣΔ απέναντι σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις θεσπίζονται από την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία, ούτε να αποκλείσει την ευθύνη του για θέματα προς τα οποία δεν είναι δυνατή η απαλλαγή από κάθε ευθύνη δυνάμει της εν λόγω νομοθεσίας.

Ανακοίνωση ως προς την πνευματική ιδιοκτησία

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο από τον δημιουργό Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα .
Βασισμένο σε έργο στο http://blogs.sch.gr/internet-safety.

Είναι ελεύθερη:

  • για διασκευή —για να τροποποιήσετε το έργο

Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αναφορά Δημιουργού — Θα πρέπει να κάνετε την αναφορά στο έργο με τον τρόπο που έχει οριστεί από το δημιουργό ή το χορηγούντο την άδεια (χωρίς όμως να εννοείται με οποιονδήποτε τρόπο ότι εγκρίνουν εσάς ή τη χρήση του έργου από εσάς).

  • Μη Εμπορική Χρήση — Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έργο αυτό για εμπορικούς σκοπούς.

  • Παρόμοια Διανομή — Εάν αλλοιώσετε, τροποποιήσετε ή δημιουργήσετε περαιτέρω βασισμένοι στο έργο θα μπορείτε να διανέμετε το έργο που θα προκύψει μόνο με την ίδια ή παρόμοια άδεια.

Μετά από 314 αναρτήσεις στο ιστολόγιο και σχεδόν 2 χρόνια και 2 μήνες στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο διευρύνει το πλαίσιο αναφοράς της με τον ανανεωμένο δικτυακό της τόπο, απευθυνόμενη, πέραν των εκπαιδευτικών, στους γονείς και κηδεμόνες και ασφαλώς στα παιδιά και στους εφήβους.

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 17:27

Συχνές ερωτήσεις

Γράφτηκε από τον
1. Μπορώ να ανεβάζω εικόνες ή βίντεο με μαθητές; Πρέπει να έχω γονική άδεια;

Ακολουθούν κάποιες ειδικές συμβουλές για τη χρήση εικόνων και βίντεο σε μία σχολική ιστοσελίδα:

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς πρακτικές κατά τη χρήση φωτογραφιών: εάν ένας μαθητής ονομάζεται, αποφύγετε τη χρήση φωτογραφίας του. Αν η φωτογραφία επιλεχθεί να χρησιμοποιηθεί, να αποφευχθεί η ονομασία του μαθητή.

Σκεφτείτε τη χρήση φωτογραφιών ομάδας και όχι ξεχωριστές φωτογραφίες του κάθε μαθητή.

Κάντε χρήση φωτογραφιών μαθητών με κατάλληλη ένδυση, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάρμοστης προσοχής.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 05:59

Παιδιά

Γράφτηκε από τον

Ιστορίες για παιδιά 7 έως 12 ετών

Η Μίσυ …βρέθηκε! – μια ιστορία για παιδιά ηλικίας 11 έως 13 ετών 
- Μια ιστορία κινουμένων σχεδίων για το πώς ο Μιχάλης και η γάτα του ενσωματώθηκαν στο νέο τους σπίτι και το νέο τους σχολείο. Το θέμα της ιστορίας είναι πώς να κάνει κανείς φίλους και πώς να σταματήσει την τρομοκρατία από τρίτους, τόσο στην αυλή του σχολείου όσο και στο Διαδίκτυο.

Το Απέραντο Δάσος διηγείται την ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι το Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί. Συγχρόνως, οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι το Διαδίκτυο περιέχει και κακά πράγματα και ότι πρέπει να προστατεύονται από αυτά.

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 07:57

Αρχεία

Γράφτηκε από τον

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! (602.5k) 31/8/2015: Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), μέσω του επίσημου site για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα http://internet-safety.sch.gr εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο μέσω της συνεργασίας με το αντίστοιχο European Schoolnet (EUN)...

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 07:17

Έφηβοι

Γράφτηκε από τον
Συμβουλευτείτε το infographic, το οποίο επιμελήθηκε ο ενημερωτικός κόμβος "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" του ΠΣΔ και το οποίο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν με τη χρήση του Facebook και παρόμοια κοινωνικά μέσα. Βρείτε το πλήρες πόστερ στη σελίδα H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού

Tο "Διαδίκτυο που θέλουμε" (Web We Want) είναι ένα βιβλίο, 52 σελίδων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους 13-16 ετών. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο από και για νέους ανθρώπους. Το περιεχόμενο και η προσέγγιση, σχεδιασμένα για να συντονιστούν με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των νέων σήμερα, έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα όπως τα ψηφιακά αποτυπώματα, η φήμη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, μια ποικιλία από πρακτικές ασκήσεις καλούν τους νέους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές πρακτικές. Βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες και το βιβλίο εδώ.

Όταν μία ομάδα από φίλες σε κάποιο μακρινό Λύκειο της Αυστραλίας δημοσιεύει online μία φήμη για αντίζηλό τους, πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Διασπορά ψευδών ειδήσεων, cyberbullying, sexting, καυγάδες μέσω βίντεο και η αστυνομία ανακύπτουν ξαφνικά.
Θα αποφύγουν αυτές οι φίλες να «σταμπαριστούν» (tagged) για πάντα;

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 01:03

Εκπαιδευτικοί

Γράφτηκε από τον

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 46/24-11-2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με θέμα «The Web We Want Εκπαιδευτικοί στο Διαδίκτυο», εγκρίθηκε παιδαγωγικά και πιο συγκεκριμένα: το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» κρίνεται παιδαγωγικά κατάλληλο ως συμπληρωματικό υλικό για τον εκπαιδευτικό και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της Δημιουργικής Εργασίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, για το σχολικό έτος 2016-2017.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Με την έγκριση του ΙΕΠ το «The Web We Want Εκπαιδευτικοί στο Διαδίκτυο»

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 00:40

Γονείς και κηδεμόνες

Γράφτηκε από τον

Ασφάλεια για γονείς και κηδεμόνες στο Διαδίκτυο

Γονείς και κηδεμόνες

Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το Web έχει διεισδύσει στην κοινωνία μας, σε σημείο που να εξαρτόμαστε από τη χρήση του στην καθημερινή μας ζωή. Εκτός από την αποστολή και την ανάγνωση e-mail, συμμετοχή σε chat και την κοινωνικοποίηση που είναι τα βασικά που κάνουν οι περισσότεροι, κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πλέον για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το να αγοράσουν από κατάστημα online, να διαβάσουν eBooks, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έχουμε το διαδίκτυο στο σπίτι θα πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή ποιος μοιράζεται μαζί μας αυτή τη σύνδεση, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Πατήστε εδώ για περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...


Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 21:28

Σύνδεσμοι

Γράφτηκε από τον

To SaferInternet4Kids είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου από τον Ιούλιο του 2016. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα INSAFE (www.betterinternetforkids.eu) και INHOPE (www.inhope.org), με στόχο την ενεργή συνδρομή στην πανευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.

Safe Line.gr: Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει: εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία  οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

HelpLine.gr: Η Γραμμή Βοήθειας ‘210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Safer Internet: Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε είδος επανειλημμένης επιθετικής συμπεριφοράς λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής - που πραγματοποιείται από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων κατά τρίτων.

Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι εσφαλμένη και απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται ή να αγνοείται.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Στη σελίδα της ΑΠΔΠΧ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς επίσης και σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων και δελτία Τύπου της Αρχής.

 Νέοι και Προσωπικά Δεδομένα

 

 

Better Internet for Kids - Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα καλύτερο Διαδίκτυο στα παιδιά, υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών

Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παγκόσμιο Δίκτυο Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελίας INHOPE

Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ΕU Kids Online

Pan-European Game Information

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (2010)

Cyberkids – Nαι @ Διαδίκτυο!

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΟΠΙ

Ιστοχώρος σχετικός με τη νόμιμη προσφορά μουσικής στο Διαδίκτυο

Ιστοχώρος για να βρούμε την άκρη της γλώσσας του chat

ENISA –European Network and Information Security Agency

Συγκριτική μελέτη εργαλείων γονικού ελέγχου και φίλτρων

Photo search

Plagiarism checker

Εργαλείο video converter

Η σύγχρονη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας σε 3 κεφάλαια

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 16:11

Όροι χρήσης

Γράφτηκε από τον

Καλώς ήλθατε στον δικτυακό τόπο της υπηρεσίας Ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr).

Σελίδα 3 από 5