Internet-Safety

Internet-Safety (41)

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 15:33

Κοινότητα

Γράφτηκε από τον

banner

Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να συμμετάσχετε στην κοινότητα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Αν είστε εκπαιδευτικός μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος στη δημόσια προσβάσιμη κοινότητα στη διεύθυνση https://blogs.sch.gr/internet-safety/ ή πατώντας στο διπλανό εικονίδιο.

Επίσης, είτε ως γονέας, είτε ως εκπαιδευτικός, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook esafetygr μέσω της διεύθυνσης https://www.facebook.com/esafetygr.

Tο ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει για πολλούς εμπειρία που προτιμούν να αποφύγουν, παρά τα προφανή πλεονεκτήματά του. Ο φόβος εμπλοκής σε δικαστικές περιπέτειες παραμένει βασικός λόγος για την επιφυλακτικότητα καταναλωτών όσο και εμπόρων. Μια ουσιαστική διέξοδο προσφέρει η δυνατότητα εξωδικαστικού και δη ηλεκτρονικού συμβιβασμού που ελαχιστοποιεί κόστος και ταλαιπωρία, λύση που επεξεργάζεται η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Από τις 25 Μαΐου 2011, οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν νέα δικαιώματα και υπηρεσίες στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο. Από την ημερομηνία αυτή αναμένεται ότι έχουν ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, που  εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότερο τομέα τηλεπικοινωνιών και παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες. Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται το δικαίωμα των πελατών να αλλάζουν εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μία μόνο ημέρα διατηρώντας τον αριθμό τους, το δικαίωμα για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, καθώς και βελτιωμένη προστασία των δεδομένων.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:55

Συμβουλές για το Facebook

Γράφτηκε από τον

Προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook μπορεί να έχουν διαρρεύσει σε τρίτους και συγκεκριμένα σε διαφημιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, σύμφωνα με γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας, δινόταν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, όπως τα προφίλ, οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες. Αφορμής δοθείσης, ας δούμε και κάποιους κανόνες από την ίδια την εταιρία προς γονείς και κηδεμόνες, εφήβους και εκπαιδευτικούς. 

Υπάρχει Χρυσός Κανόνας στο Facebook; 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Απρίλιο 2011, εθελοντική συμφωνία με τον κλάδο, την κοινωνία των πολιτών, τον ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών) και τους εποπτικούς φορείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων στην Ευρώπη σχετικά με τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για όλες τις εταιρείες στην Ευρώπη, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των έξυπνων ετικετών στην προστασία των δεδομένων (Συσκευές ραδιοσυχνικής αναγνώρισης – RFID) πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Σε έκθεση όπου καταγράφεται η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση του ενωσιακού σχεδίου δράσης της του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθειάζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την προστασία των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας από επιθέσεις και διαταραχές στον κυβερνοχώρο. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη περαιτέρω δράσης στο πεδίο αυτό, ιδίως για τη σύσταση, έως το 2012, ενός αποτελεσματικού δικτύου ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT).

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι πάνω από δύο έτη που έχει καταστεί δεσμευτικός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά την προετοιμασία νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά, εξίσου, και για τις εθνικές αρχές κατά τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ως μέρος των προσπαθειών της να καταστήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα πραγματικότητα για τους πολίτες στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε για πρώτη φορά έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο έχει εφαρμοστεί ο Χάρτης.

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 14:56

Ηλεκτρονικά στοιχήματα στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με σχεδόν 15.000 εντοπισμένους σχετικούς ιστότοπους και συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 6 δισ. € το 2008, ενώ αναμένεται ότι το μέγεθος της αγοράς θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2013. Τα εθνικά νομικά πλαίσια παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές ανά την ΕΕ, με διαφορετικούς κανόνες να ισχύουν για τη χορήγηση αδειών, τις συναφείς υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση, τις πληρωμές, τους στόχους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την καταπολέμηση της απάτης.

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 11:16

Στο cyberbullying λέμε ΟΧΙ!

Γράφτηκε από τον

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. περί Ασφαλούς Διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρενόχληση ορίζεται ως οποιοδήποτε είδος επανειλημμένης επιθετικής συμπεριφοράς λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής – που πραγματοποιείται διαδικτυακά από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων κατά τρίτων. Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι εσφαλμένη και απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται ή να αγνοείται.

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 02:00

Χρήσιμο Υλικό

Γράφτηκε από τον

Στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό σχετικά με την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσον αφορά στην ψηφιακή ασφάλεια.

Σελίδα 4 από 5