teenagers

teenagers (16)

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχετε ακούσει πολλά και τα χρησιμοποιείτε ακόμη περισσότερο! Η σωστή ενημέρωση όμως είναι σημαντική, δεδομένου ότι οφείλετε να εξοπλίζεστε με γνώσεις γύρω από το διαδίκτυο, προκειμένου να προστατεύεστε από τυχόν κακοτοπιές. Δεδομένου ότι το διαδίκτυο έχει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές προεκτάσεις, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόσαστε σε εγρήγορση και να ενημερωνόσαστε για τη δική σας προστασία. Δείτε λοιπόν 12 πρακτικές ασφαλούς συμπεριφοράς στα κοινωνικά δίκτυα, σε μορφή εικόνων, καθώς η γνώση παρέχει ασφάλεια!

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 18:47

3 + 1 infographics για τους εφήβους

Γράφτηκε από τον

Με ένα ακόμη δέντρο αποφάσεων (στην Αγγλική γλώσσα προς το παρόν) για το φαινόμενο sextortion - το 4ο της σειράς "Σκέψου" απευθυνόμενο σε εφήβους - το Better Internet for Kids, ενημερώνει για την αντιμετώπιση των θεμάτων που οι νέοι μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο sextortion είναι μια μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης από πλευράς του θύτη που χρησιμοποιεί μη σωματικές μορφές εξαναγκασμού για να αποσπάσει σεξουαλικές χάρες από το θύμα. Επίσης, το φαινόμενο αναφέρεται στην ευρεία κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η κατάχρηση εξουσίας είναι το μέσο εξαναγκασμού, καθώς και στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η απειλή δημοσίευσης σεξουαλικών εικόνων ή ανάλογων πληροφοριών είναι το μέσο εξαναγκασμού. Με αφορμή το συγκεκριμένο infographic, παραθέτουμε και τα τρία προηγούμενα, τα οποία είναι στην Ελληνική γλώσσα.

Το Insafe πρόσφατα δημοσίευσε τρία δέντρα αποφάσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που οι νέοι μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο, όπως το διαδικτυακό εκφοβισμό, τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν σχετικά με την ανάρτηση περιεχομένου και τις online φιλίες τους. Τα δέντρα αποφάσεων καλούν τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με την online συμπεριφορά και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους online. Σας παρουσιάζουμε το τρίτο και τελευταίο από αυτά: "Προβληματίσου για το περιεχόμενο που δημοσιεύεις!"

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 18:21

Σκέψου ποιες είναι οι διαδικτυακές σου επαφές!

Γράφτηκε από

Το Insafe δημοσίευσε τρία δέντρα αποφάσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που οι νέοι μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο, όπως το διαδικτυακό εκφοβισμό, τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν σχετικά με την ανάρτηση περιεχομένου και τις online φιλίες τους. Τα δέντρα αποφάσεων είναι μέρος της σειράς «Σκέψου» καλώντας τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με την online συμπεριφορά και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους online. Σας παρουσιάζουμε το δεύτερο από αυτά: "Σκέψου ποιες είναι οι διαδικτυακές σου επαφές!"

Το Insafe δημοσίευσε τρία δέντρα αποφάσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που οι νέοι μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο, όπως το διαδικτυακό εκφοβισμό, τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν σχετικά με την ανάρτηση περιεχομένου και τις online φιλίες τους. Τα δέντρα αποφάσεων είναι μέρος της σειράς «Σκέψου» καλώντας τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με την online συμπεριφορά και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους online. Σας παρουσιάζουμε το πρώτο από αυτά: "Σκέψου πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου στο Διαδίκτυο!" το οποίο επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας προς τους νέους αν είναι θύματα παρενόχλησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 11:02

Παιδιά και ψηφιακή φήμη

Γράφτηκε από τον

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι το σημάδι που αφήνεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο και μπορεί να διαμορφώσει την ψηφιακή σου φήμη. Τα ψηφιακά σου αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά και διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν στο παρόν ή ακόμη και στο μέλλον. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο. Γιατί χρειάζεται όμως να νοιάζεσαι ως έφηβος για το ψηφιακό σου αποτύπωμα; 

Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχεις σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμά σου. Για παράδειγμα αν κατά μέσο όρο έχεις 200 "φίλους" και οι επαφές αυτές έχουν επίσης κατά μ.ο. 200 "φίλους" τότε μία ανάρτησή σου (κείμενο, φωτό ή βίντεο) θεωρητικά έχει αντίκτυπο σε (200x200) 40.000 επαφές!

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 14:48

H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού

Γράφτηκε από

Οι ενήλικες οφείλουν να μάθουν πως λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αν ο (κυβερνο)εκφοβισμός είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, σύμφωνα με το infographic της Fuzion, το οποίο και προσαρμόσαμε στα Ελληνικά. Oι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να βοηθήσουμε από κοινού, τους μικρούς εφήβους έτσι ώστε να:


Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 9959/29-09-2014 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (βλ. στα συνημμένα αρχεία το σχετικό έγγραφο)
 το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με θέμα «Το Διαδίκτυο που θέλουμε», εγκρίθηκε  παιδαγωγικά και πιο συγκεκριμένα,

...το εκπαιδευτικό υλικό «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» πληροί το αίτημα της παιδαγωγικής καταλληλότητας και μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ως μαθησιακό εργαλείο σε θέματα Πληροφορικής και εν γένει της σχολικής και κοινωνικής ζωής με τις εξής προϋποθέσεις:

1.Να δημιουργηθεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό που να περιγράφει εν συντομία τα θέματα και τις έννοιες που πραγματεύεται το εγχειρίδιο.

2.Να μεταφραστούν οι λύσεις των ασκήσεων του ανωτέρω εγχειριδίου στο δικτυακό τόπο.

3.Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από μαθητές να είναι ανώνυμα.

Με ποια μαθήματα μπορεί να συνδεθεί και ποιο ακριβώς Διαδίκτυο θέλουν οι έφηβοι σήμερα;

Το εν λόγω βιβλίο, αποτελούμενο από 52 σελίδες, είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που απευθύνεται σε εφήβους 13-16 ετών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN) σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην ανάπτυξή του συνέβαλαν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή του. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα εγχειρίδιο από και για νέους ανθρώπους.

Η συνολική προσέγγιση και το περιεχόμενο του εν λόγω πονήματος, προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των νέων σήμερα, έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα που αρκετά συχνά εγείρουν ερωτήματα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως:

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 12:28

Την ψηφιακή φήμη και τα μάτια σου!

Γράφτηκε από τον

Όλο και περισσότερες δραστηριότητες μας κοινοποιούνται διαδικτυακά, µε αποτέλεσµα το υλικό που υπάρχει διαθέσιµο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα ιστολόγια κ.λπ. να µπορεί να επηρεάσει αυτό που αποκαλούµε ψηφιακή φήµη ή αλλιώς «online reputation». Όσο µεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχει ένα άτοµο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο µεγαλύτερο είναι και το ψηφιακό αποτύπωµά του. Ιδίως οι έφηβοι που δηµοσιεύουν φωτογραφίες και σχόλια χωρίς δεύτερη σκέψη έρχονται αντιµέτωποι µε αρνητικά ψηφιακά αποτυπώµατα.

Πώς μπορούμε όμως να επηρεάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα; Δείτε στη θεματική παρουσίαση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Επίσης, συμβουλευτείτε τον οδηγό από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebook

Σελίδα 1 από 2