• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τι συμβαίνει στα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο, όταν ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, όταν ανταλλάσσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο; Πώς και από ποιον χρησιμοποιούνται τα εν λόγω δεδομένα; Πώς μπορείτε να διαγράψετε οριστικά πληροφορίες για το δικό σας προφίλ χρήστη από δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης; Μπορείτε να διαβιβάσετε τις επαφές και τις φωτογραφίες σας σε άλλη υπηρεσία;

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους αναγνωρίζουν ότι καθημερινά αποκαλύπτουν σε τρίτους προσωπικά δεδομένα, όμως παράλληλα ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρείες συμπεριλαμ-βανομένων των μηχανών αναζήτησης και των κοινωνικών δικτύων – χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες. 

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 15:02

Χάκερ, κράκερ και κυβερνοζόμπι...

Υπάρχει ένα μέρος του κόσμου όπου οι πιτσιρικάδες δεν χρειάζεται να ζητήσουν χαρτζιλίκι για να βγουν βόλτα, ούτε να δείξουν ταυτότητα για να περάσουν από μεγάλες πόρτες. Αρκεί να γνωρίζουν καλά τουλάχιστον γλώσσα HTML, να μπορούν να γράφουν και να σπάνε κώδικα και να μη βαριούνται να πειραματίζονται με υπολογιστικά συστήματα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου και στόχων.

Από τις 8/6/2011, την παγκόσμια ημέρα του IPv6, (World IPv6 Day), το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κατέστησε τον ιστότοπό του, όπως και τις κύριες υπηρεσίες, ιστοσελίδες και web εφαρμογές του, προσβάσιμες στους χρήστες της 6ης έκδοσης του πρωτοκόλλου του ίντερνετ (IPv6), καθώς και στους χρήστες του Ipv4.

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 13:16

Παίζω και μαθαίνω!

Τα μικρότερα παιδιά, σήμερα, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε µία όλο και περισσότερο νεαρή ηλικία. Γι’αυτό το λόγο, το Insafe εξέδωσε ένα βιβλίο 30 σελίδων με το οποίο επιδιώκει να εισαγάγει έννοιες της σύγχρονης τεχνολογίας, στο  καθηµερινό λεξιλόγιο και τις  δραστηριότητες των Λιλιπούτειων φίλων μας.

Αν και αυτό το βιβλίο δραστηριοτήτων προσφέρει στα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών, 30 σελίδες διασκέδασης και παιχνιδιών, τους καθοδηγεί επίσης να ακονίσουν τις βασικές γλωσσικές, µαθηµατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητές τους.

«Αφήστε τα 13χρονα να χρησιμοποιούν ελεύθερα την ιστοσελίδα μου» είπε ο 24χρονος ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βάζοντας έτσι το φιτίλι σε έναν παγκόσμιο διάλογο για το κατά πόσο θα πρέπει να αρθούν οι νομικές απαγορεύσεις που αφορούν παιδιά κάτω των 13 ετών. Μπορούν τα παιδιά κάτω από τα 13 να είναι στο Facebook; Πώς μπορούν οι γονείς να διατηρήσουν τον έλεγχο;

Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), τα οποία περιλαμβάνουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, σχέδια και γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (δικαιώματα δημιουργού) και συγγενικά δικαιώματα (για τους εκτελεστές, παραγωγούς, και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς), υπάρχουν εδώ και αιώνες. Συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή: προστατεύουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε (αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, τρένα), τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τη μουσική που ακούμε ή τις ταινίες που βλέπουμε.

Από τις 25 Μαΐου 2011, οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν νέα δικαιώματα και υπηρεσίες στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο. Από την ημερομηνία αυτή αναμένεται ότι έχουν ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, που  εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότερο τομέα τηλεπικοινωνιών και παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες. Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται το δικαίωμα των πελατών να αλλάζουν εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μία μόνο ημέρα διατηρώντας τον αριθμό τους, το δικαίωμα για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, καθώς και βελτιωμένη προστασία των δεδομένων.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 14:26

"Εθισμένο" το 4% των Αμερικανών εφήβων

Ένας στους 25 εφήβους ανέφερε ότι έχει «μία ακαταμάχητη επιθυμία» να σερφάρει στο Ίντερνετ, ότι νιώθει εκνευρισμό όταν είναι εκτός Διαδικτύου ή ότι επιχείρησε να «απεξαρτητοποιηθεί» ή να μειώσει τον χρόνο παραμονής του στο Ίντερνετ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Επιπλέον, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 μαθητές Γυμνασίου στην πολιτεία του Κονέκτικατ συμπέρανε ότι οι μαθητές εκείνοι που έκαναν «προβληματική χρήση του Ίντερνετ» ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, επιθετική συμπεριφορά και να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 14:05

Άλλοι "άνθρωποι" στο Διαδίκτυο

Η έννοια της ταυτότητας του παίκτη ήταν ο βασικός άξονας των συζητήσεων στο 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «The Philosophy of Computer Games» 2011 που διοργάνωσε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο συγκέντρωσε επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προσέγγισαν κριτικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σελίδα 46 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού