• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:55

Συμβουλές για το Facebook

Προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook μπορεί να έχουν διαρρεύσει σε τρίτους και συγκεκριμένα σε διαφημιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, σύμφωνα με γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας, δινόταν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, όπως τα προφίλ, οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες. Αφορμής δοθείσης, ας δούμε και κάποιους κανόνες από την ίδια την εταιρία προς γονείς και κηδεμόνες, εφήβους και εκπαιδευτικούς. 

Υπάρχει Χρυσός Κανόνας στο Facebook; 

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη και ασφάλεια κατά την on line σύνδεση και δεν θα υιοθετήσουν τεχνολογία την οποία δεν εμπιστεύονται. Οι χρήστες πρέπει να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι κατά τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακριβώς όπως και στον φυσικό κόσμο, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:44

Απολογισμός ημερίδων 2011

Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 3 ενημερωτικών ημερίδων στο Μεσολόγγι, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, στη Δυτική Ελλάδα και είχαν ως θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο: Αγωγή και προστασία παιδιών και εφήβων». Είχαν προηγηθεί οι εξίσου επιτυχημένες ημερίδες σε Πάτρα (11/02/2011) και Πύργο (10/03/2011) οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας  και τον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Στην ΕΕ, τα παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών σε ποσοστό 77% και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών σε ποσοστό 38% διαθέτουν λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, ένα στα τέσσερα παιδιά που χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook,  δηλώνουν ότι ο λογαριασμός τους είναι «δημόσιος», γεγονός που σημαίνει ότι είναι ορατός στον καθένα, ενώ σε πολλούς λογαριασμούς εμφανίζονται οι διευθύνσεις ή/και οι αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Απρίλιο 2011, εθελοντική συμφωνία με τον κλάδο, την κοινωνία των πολιτών, τον ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών) και τους εποπτικούς φορείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων στην Ευρώπη σχετικά με τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για όλες τις εταιρείες στην Ευρώπη, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των έξυπνων ετικετών στην προστασία των δεδομένων (Συσκευές ραδιοσυχνικής αναγνώρισης – RFID) πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Σε έκθεση όπου καταγράφεται η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση του ενωσιακού σχεδίου δράσης της του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθειάζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την προστασία των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας από επιθέσεις και διαταραχές στον κυβερνοχώρο. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη περαιτέρω δράσης στο πεδίο αυτό, ιδίως για τη σύσταση, έως το 2012, ενός αποτελεσματικού δικτύου ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT).

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι πάνω από δύο έτη που έχει καταστεί δεσμευτικός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά την προετοιμασία νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά, εξίσου, και για τις εθνικές αρχές κατά τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ως μέρος των προσπαθειών της να καταστήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα πραγματικότητα για τους πολίτες στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε για πρώτη φορά έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο έχει εφαρμοστεί ο Χάρτης.

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 14:56

Ηλεκτρονικά στοιχήματα στην Ευρώπη

Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με σχεδόν 15.000 εντοπισμένους σχετικούς ιστότοπους και συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 6 δισ. € το 2008, ενώ αναμένεται ότι το μέγεθος της αγοράς θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2013. Τα εθνικά νομικά πλαίσια παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές ανά την ΕΕ, με διαφορετικούς κανόνες να ισχύουν για τη χορήγηση αδειών, τις συναφείς υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση, τις πληρωμές, τους στόχους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την καταπολέμηση της απάτης.

Τι είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια; Ποιες οι διαφορές τους με τα μη διαδικτυακά παιχνίδια και για ποιο λόγο είναι τόσο δημοφιλή; Δημιουργούν τα παιχνίδια αυτά εξάρτηση; Πώς θα αντιληφθεί ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός ότι το παιδί έχει αρχίσει να καταχράται τα παιχνίδια; Είναι τα παιχνίδια ανεξέλεγκτα; Είναι ωφέλιμο να παίζει ένα παιδί ή έφηβος διαδικτυακά παιχνίδια; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις αλλά και στο τι τελικά είναι αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε γονιός και εκπαιδευτικός σχετικά με τα διαδικτυακά παιχνίδια απαντάει το συγκεκριμένο άρθρο.

Κατεβάστε επίσης την αντίστοιχη παρουσίαση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του κόμβου με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο όρος cyber bullying δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey και έχει τις ρίζες του στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

Σελίδα 47 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού