Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 07:17

Έφηβοι

Συμβουλευτείτε το infographic, το οποίο επιμελήθηκε ο ενημερωτικός κόμβος "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" του ΠΣΔ και το οποίο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν με τη χρήση του Facebook και παρόμοια κοινωνικά μέσα. Βρείτε το πλήρες πόστερ στη σελίδα H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού

Tο "Διαδίκτυο που θέλουμε" (Web We Want) είναι ένα βιβλίο, 52 σελίδων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους 13-16 ετών. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο από και για νέους ανθρώπους. Το περιεχόμενο και η προσέγγιση, σχεδιασμένα για να συντονιστούν με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των νέων σήμερα, έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα όπως τα ψηφιακά αποτυπώματα, η φήμη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, μια ποικιλία από πρακτικές ασκήσεις καλούν τους νέους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές πρακτικές. Βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες και το βιβλίο εδώ.

Όταν μία ομάδα από φίλες σε κάποιο μακρινό Λύκειο της Αυστραλίας δημοσιεύει online μία φήμη για αντίζηλό τους, πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Διασπορά ψευδών ειδήσεων, cyberbullying, sexting, καυγάδες μέσω βίντεο και η αστυνομία ανακύπτουν ξαφνικά.
Θα αποφύγουν αυτές οι φίλες να «σταμπαριστούν» (tagged) για πάντα;

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 01:03

Εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 46/24-11-2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με θέμα «The Web We Want Εκπαιδευτικοί στο Διαδίκτυο», εγκρίθηκε παιδαγωγικά και πιο συγκεκριμένα: το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» κρίνεται παιδαγωγικά κατάλληλο ως συμπληρωματικό υλικό για τον εκπαιδευτικό και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της Δημιουργικής Εργασίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, για το σχολικό έτος 2016-2017.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Με την έγκριση του ΙΕΠ το «The Web We Want Εκπαιδευτικοί στο Διαδίκτυο»

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 00:40

Γονείς και κηδεμόνες

Ασφάλεια για γονείς και κηδεμόνες στο Διαδίκτυο

Γονείς και κηδεμόνες

Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το Web έχει διεισδύσει στην κοινωνία μας, σε σημείο που να εξαρτόμαστε από τη χρήση του στην καθημερινή μας ζωή. Εκτός από την αποστολή και την ανάγνωση e-mail, συμμετοχή σε chat και την κοινωνικοποίηση που είναι τα βασικά που κάνουν οι περισσότεροι, κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πλέον για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το να αγοράσουν από κατάστημα online, να διαβάσουν eBooks, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έχουμε το διαδίκτυο στο σπίτι θα πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή ποιος μοιράζεται μαζί μας αυτή τη σύνδεση, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Πατήστε εδώ για περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...


Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 21:28

Σύνδεσμοι

To SaferInternet4Kids είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου από τον Ιούλιο του 2016. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα INSAFE (www.betterinternetforkids.eu) και INHOPE (www.inhope.org), με στόχο την ενεργή συνδρομή στην πανευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.

Safe Line.gr: Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει: εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία  οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

HelpLine.gr: Η Γραμμή Βοήθειας ‘210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Safer Internet: Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε είδος επανειλημμένης επιθετικής συμπεριφοράς λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής - που πραγματοποιείται από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων κατά τρίτων.

Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι εσφαλμένη και απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται ή να αγνοείται.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Στη σελίδα της ΑΠΔΠΧ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς επίσης και σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων και δελτία Τύπου της Αρχής.

 Νέοι και Προσωπικά Δεδομένα

 

 

Better Internet for Kids - Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα καλύτερο Διαδίκτυο στα παιδιά, υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών

Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παγκόσμιο Δίκτυο Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελίας INHOPE

Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ΕU Kids Online

Pan-European Game Information

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (2010)

Cyberkids – Nαι @ Διαδίκτυο!

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΟΠΙ

Ιστοχώρος σχετικός με τη νόμιμη προσφορά μουσικής στο Διαδίκτυο

Ιστοχώρος για να βρούμε την άκρη της γλώσσας του chat

ENISA –European Network and Information Security Agency

Συγκριτική μελέτη εργαλείων γονικού ελέγχου και φίλτρων

Photo search

Plagiarism checker

Εργαλείο video converter

Η σύγχρονη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας σε 3 κεφάλαια

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 16:11

Όροι χρήσης

Καλώς ήλθατε στον δικτυακό τόπο της υπηρεσίας Ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr).

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 15:33

Κοινότητα

banner

Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να συμμετάσχετε στην κοινότητα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Αν είστε εκπαιδευτικός μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος στη δημόσια προσβάσιμη κοινότητα στη διεύθυνση https://blogs.sch.gr/internet-safety/ ή πατώντας στο διπλανό εικονίδιο.

Επίσης, είτε ως γονέας, είτε ως εκπαιδευτικός, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook esafetygr μέσω της διεύθυνσης https://www.facebook.com/esafetygr.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 14:09

Ενημέρωση

Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του Διαδικτύου υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι για τα παιδιά, που αφορούν κυρίως στην έκθεσή τους σε παράνομο ή ακατάλληλο περιεχόμενο, στην εξαπάτησή τους από άγνωστους ενήλικες οι οποίοι υποκρίνονται ότι είναι ανήλικοι ή στην άσκηση πίεσης για αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να προστατεύσει τους μαθητές από το παράνομο και ακατάλληλο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο παρέχει την Υπηρεσία Ελεγχόμενης Πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό (Web-Filtering) που αποτρέπει την έκθεση στις παρακάτω κατηγορίες περιεχομένου:

Η άμεση διαφήμιση δίχως τη συγκατάθεσή μας είναι ένα φαινόμενο, το οποίο μέσω των σύγχρονων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ευδοκιμεί παγκοσμίως μία ολόκληρη αγορά παροχής υπηρεσιών συλλογής προσωπικών δεδομένων και άμεσης διαφήμισης. Μολονότι στις σύγχρονες κοινωνίες της κατανάλωσης η άμεση διαφήμιση ανταποκρίνεται σε υπάρχουσες καταναλωτικές ανάγκες, αποβαίνει ωστόσο ιδιαιτέρως ενοχλητική στις περιπτώσεις που είναι ανεπίκλητη (spam), ενώ επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του διαδικτύου. Γι’ αυτούς τους λόγους η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μία σειρά από δικαιώματα και μέσα προστασίας από μη ζητηθείσες ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Στον κυβερνοχώρο η ταυτότητά μας αντικατοπτρίζεται στο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Για τους χρήστες, το να διατηρήσουν τους κωδικούς τους ασφαλείς είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή περιστατικών όπως η υποκλοπή ταυτότητας. Ωστόσο, οι παροχείς ηλεκτρονικών υπηρεσιών (που αποθηκεύουν τα ονόματα των χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης) θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν γίνονται συμβιβασμοί στην ασφάλεια, από τη μία ή από την άλλη πλευρά.

Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια PEGI (Pan-European Game Information) επεκτείνει πλέον τη λειτουργία του και στον χαρακτηρισμό εφαρμογών (apps), όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

To «PEGI for Apps», όπως θα αποκαλείται, σχεδιάστηκε ώστε να δώσει ηλικιακούς χαρακτηρισμούς σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από όπου μπορούν να «κατεβούν» και να χρησιμοποιηθούν, μικρές σε έκταση, εφαρμογές («software applications»), που δεν είναι μόνο παιχνίδια.

Σελίδα 40 από 50